Monumentenzorg Curaçao
Het bestuurscollege van Curaçao gaat het uiterlijk verval van Willemstad te lijf. Een monumentenplan is opgesteld, evenals een herstelprogramma. Subsidiegelden liggen klaar om particulieren aan te sporen gebouwen in Willemstad te restaureren. Een speciale NV is in het leven geroepen die de renovatie van de 17e eeuwse stad ter hand moet nemen.
De hoofdstad van de Nederlandse Antillen kent een zeer waardevolle stedelijke bebouwing. Met zijn volstrekt eigen historische architectuur, met veel Hollandse invloeden, maar ook met geheel eigen kenmerken als de toepassing van koraalsteen en gepleisterde pastelkleurige muren, neemt de stad in het Caribisch gebied een unieke plaats in. Verval is overal te zien en er moet snel worden ingegrepen.
Het ontbreken van een juridisch en financieel instrumentarium heeft duidelijk aan het verval bijgedragen. Tegen de achtergrond van het bewustzijn dat een verder verval, niet alleen om cultuur-historische redenen maar ook vanuit sociaal-economisch oogpunt niet langer is te toleren, heeft het bestuurscollege van Curaçao een monumentenplan laten opstellen dat begin vorig jaar door de eilandsraad werd goedgekeurd. Begin dit jaar stelde het bestuurscollege een monumenten eilandsverordering op. Er werden 765 panden aangewezen als monument. Dat is ongeveer de helft van de bebouwing van de stad. Daarnaast werden vier actiegebieden aangewezen waar naast een concentratie van monumenten, die in zeer slechte staat verkeren, een bijzondere stedebouwkundige structuur aanwezig is. De gebieden verkeren in sterk vervallen staat. Ze zullen daarom in een herstelprogramma prioriteit krijgen.
In de monumenten eilandsverordering is een subsidieregeling opgenomen. De uitvoering ervan zal in handen komen te liggen van de Stichting Monumentenfonds Curaçao. Deze stichting is door het bestuurscollege in samenwerking met het bedrijfsleven opgericht en zal particulieren die panden willen restaureren gunstige leningen en voorfinancieringen verstrekken. Inspelend op de bestuurlijke maatregelen, waarbij duidelijk ruimte is gelaten voor particuliere initiatieven, is in Willemstad de N.V. Stadsherstel Willemstad opgericht. Het doel van de vennootschap is, daar waar de particulieren het laten afweten, monumenten te kopen en met behulp van de subsidieregeling te restaureren. De gerestaureerde panden worden vervolgens op commerciële basis verhuurd. Stadsherstel Willemstad denkt dat jaarlijks een zodanige winst kan worden gerealiseerd dat een dividend van tenminste vijf procent kan worden uitgekeerd. De vennootschap begint met een startkapitaal van 12 miljoen gulden.
De verwachting is dat spoedig met het restaureren van panden kan worden begonnen. De eilandelijke overheid heeft met ontwikkelingsgelden panden aangekocht die dringend aan een opknapbeurt toe zijn. Stadsherstel verwacht die panden te kunnen kopen. Reeds jaren is de Stichting Monumentenzorg Curaçao actief op het gebied van restauratie. De stichting heeft echter een zeer beperkt budget. Tussen haar en Stadsherstel is samenwerking tot stand gekomen in de vorm van een gemeenschappelijk werkapparaat. Monumentenzorg is betrokken geweest bij de restauratie door particulieren van oude panden, vaak met hulp van Nederlandse ontwikkelingsgelden. Panden rond het Julianaplein zijn of worden gerestaureerd.
Op 27 oktober jl. is de gerestaureerde Fortkerk in Fort Amsterdam overgedragen aan de Centrale Kerkeraad. Met het opknappen van delen van het historische fort waar de regeringsgebouwen zijn gevestigd is een begin gemaakt.
Stadsherstel is ervan overtuigd dat door het herstel van Willemstad de toeristische en economische ontwikkeling gunstig zal worden beïnvloed. Maar zeker zal een stuk onvervangbaar cultuurgoed behouden blijven. Het gaat er om dat Willemstad blijft wat het altijd is geweest: ‘een unieke parel in het Caribisch gebied en een stad om trots op te zijn’.
Bron: Antilliaanse Nieuwsbrief, 1991 nr. 2.