Engels, al was voor Hollands als studievak ook Hollands als medium toegelaten. Gedurende vele tientallen van jaren hebben de Afrikaners zich deze denationaliserende knechting laten welgevallen en heeft het Afrikaanse geestesleven de Engelse deuk goed beet gekregen.
Na de Tweede Vrijheidsoorlog (1899-1902) zijn in Pretoria en Johannesburg onder het Milnerbestuur eveneens Universiteitskolleges of Athenaea gesticht en in 1910 een te Pieter-Maritzburg. Kaapstad bleek op den duur voor deze uitbouw een te verafliggend centrum, niet alleen aardrijkskundig, maar ook geestelik. Het tuig ging schaven. Het volksgeweten werd wakker.
Kleine toegeeflijkheden gedienstigheden der praktijk, voldeden niet meer. 'n Hervorming werd tot stand gebracht en in 1912 werden onafhankelik van elkaar gesticht de Universiteit van Kaapstad, in personeel, voertaal en geest overwegend Engels; de Universiteit van Stellenbosch in geest en strekking Afrikaans; terwijl de overige, op zichzelf nog te zwakke inrichtingen, zes in aantal: Bloemfontein, Wellington, Grahamstad, Pretoria, Johannesburg en Pieter-Maritzburg onder dak gebracht werden in de Universiteit van Zuid-Afrika met zetel te Pretoria.
Kaapstad had het geld, Stellenbosch de geestdrift, de Zuidafrikaanse Universiteit de ruimte. Tot vandaag duurt deze toestand voort met dit onderscheid, dat Johannesburg zich inmiddels afgescheiden heeft en ontpopt als de Universiteit van de Witwatersrand en de ledige plaats ingenomen is door het Universiteitskollege van Potchefstroom.
Vier universiteiten op 'n blanke bevolking van anderhalf millioen, maar die de toortsdrager moet wezen ook voor de zes millioen, tot de intellektueel lager staande rassen behorende landgenoten, die te Fort Hare 'n eigen inrichting voor Hoger Onderwijs bezitten, zodat reeds zwarte B.A.'s voorkomen.
Toelatingseksamen is het Matrikulatie-eksamen, afgenomen door 'n gemeenschappelike eksamenraad, waardoor altans eenheid van standaard gewaarborgd is. Dit eksamen is jaren lang de kroon en glorie geweest van ingeweken Schotse onderwijsmandarijnen. En gewillig heeft Zuid-Afrika reeds geslachten lang de nek er onder gebogen. Het staat niet boven het vierde jaar van 'n Nederlands gymnasium en laat onder zekere regeling 'n ruime keus van eksamenvakken toe. Zijn toenemende impopulariteit heeft de eksamenraad verplicht provinciale eindeksamens als gelijkwaardig te erkennen en hiermee is de bres geschoten in 'n instelling, die eerlang met 'n ezelsbegrafenis naar haar eigen plaats heenga!
Ondanks de hooggeloofde Afrikaanse geest is de hele studie- en eksamenrichting nog sterk Engels. In verrassend korte tijd verwerven er onschuldig uitziende jongelingen en ook maagden van 19 of 20 jaar somtijds reeds akademiese titels van baccalaurens in vrije kunsten of natuurwetenschap, binnen weinige jaren gevolgd door het magisterschap. Geld is er in overvloed voor schitterende gebouwen, ruim voorziene boekerijen met veel Engelse, weinig Afrikaanse en minder Nederlandse, Duitse en Franse boeken; de laboratoria zijn voorzien van het nieuwste en dat dikwels in groter hoeveelheid dan oude instellingen met 'n wereldnaam in Europa zich veroorloven kunnen. Maar de methode is met enkele uitzonderingen Engels: schriftelike eksamens, die weken aanhouden en inpompen en eksamendril in de hand werken. Vrije studie de zeldzame uitzondering; tot in bizonderheden worden de eksamenprograms gepubliseerd met opgave van de boeken, zelfs met beperking tot de bladzijden, waarover gevraagd zal worden; alles kant en klaar gemaakt en de perziken hangen klaar, die Pa mij geeft, wanneer ik vlijtig leer.
Onder een eenzijdig Engels eksamenstelsel heeft de Afrikaner zich kunnen handhaven tegen zijn Engelssprekende medeleerlingen; wat zal het eenmaal zijn, als uit eigen volksdrang, gestuwd en verrijkt door universele ondervinding, eens een eigen op Afrikaanse wortel stoelend hoger onderwijsstelsel zich ontwikkelen zal? Het is de inspanning waard van het beste Afrikaner brein.