Dietsche kantteekeningen.
Pater Dismas de Kok.
Nog altijd houden Nederlanders van de meest verschillende beroepen en bedieningen den Nederlandschen naam hoog over de geheele wereld. In dat opzicht is er niet zoo groot verschil met Hollands ‘Gouden Eeuw’ die men zoo gaarne roemt. Ditmaal was het een R.-K. missionaris, pater Dismas de Kok, voor eenigen tijd te Theophilo Ottoni (Brazilië) overleden, die een geëerden naam verwierf en over wiens welbesteed leven men ons de volgende bijzonderheden mededeelt:
Pater Dismas de Kok stichtte een ziekenhuis voor tuberculoselijders, richtte een Derde Orde op en een St. Vincentiusvereeniging, die onder zijn leiding schitterend werk geleverd heeft. Zeer veel heeft hij gedaan voor de opvoeding der jeugd. Enkele jaren geleden bouwde pater De Kok een school voor de arme kinderen van Theophilo Ottoni, waar hij iederen dag opnieuw met onvermoeiden ijver voor hun godsdienstige opvoeding zorg droeg. Hij begon en voltooide bijna den bouw van een groot college tot opleiding van katholieke onderwijzeressen; zijn doel was den geheelen Staat Noord-Minas van degelijke, godsdienstige onderwijzeressen te voorzien. Zijn liefde voor het katholiek onderwijs en zijn overtuiging van de noodzakelijkheid daarvan deed hem niet rusten, voordat hij de ontzaglijke som, die voor bouw en inrichting noodig was, bijeen had. Daarvoor ging hij van huis tot huis, en gaf hij liefdadigheidsconcerten, waarbij hij zelf als pianist optrad. Dit werk heeft hij niet voltooid mogen zien.
Begaafd musicus als hij was, wist hij de kerkelijke en andere zangkoren en de stedelijke harmonie tot hoogen bloei te brengen.
Het te Theophilo Ottoni verschijnende weekblad A Familia wijdde bijna een geheel nummer aan de nagedachtenis van den man, wiens verscheiden algemeen diep betreurd werd. Op den dag zijner uitvaart waren het Postkantoor en vele winkels gesloten en, toen een plechtige requiem-mis werd opgedragen, was de groote Parochiekerk tot in de uiterste hoeken gevuld. Geweldig was het gedrang bij de begrafenis; onder de vele kransen op de baar waren er zelfs van tegenstanders der R. Kerk. Besloten is, aan een straat den naam te geven van dezen verdienstelijken Nederlander.