Het voetspoor der vaderen
Nederlandsche hofjes in Engeland.
Te Charlton vindt men Nederlandsche hofjes, die daar in 1868 werden opgericht.
Zij vervingen een 15-tal woningen voor arme lieden, die - vermoedelijk uit de geldmiddelen der Nederlandsche kerk - in October 1685 gesticht waren in de Whitecrosslane te Londen, ongeveer op de plaats van het tegenwoordige Moorgatestation. Zekere Gerard van Heythuysen, wiens naam ook aan een Haarlemsch hofje verbonden is, was een der eerste voogden.
In 1865 werden er hofjes onteigend ten behoeve van spoorwegaanleg en met de afkoopsom werden de tegenwoordige huizen gebouwd. De ramp verkeerde in zegen; uit de mistige, rookerige stad kwamen de bewoners in een gezonde, heuvelachtige voorstad, ze kregen een goed gebouwde woning met tuin.
Op 9 Juli 1885, toen Dr. A.D. Adama van Scheltema predikant was, werd naast het zeventien jaar oude gebouw een nieuw opgetrokken in denzelfden stijl.
In de hofjes worden alleen toegelaten paren en ongehuwde vrouwen of weduwen boven de 60 jaar en van den protestantschen godsdienst. De man moet Nederlander zijn en de vrouw van Nederlandsche afkomst; verder geldt als voorwaarde, dat zij niet in eigen onderhoud kunnen voorzien en niet door familieleden kunnen worden geholpen. Zij krijgen huishoudgeld van de Kerk en genieten vrije geneeskundige behandeling en verpleging.
Zij zijn geheel vrij in hun doen en laten en kunnen uitgaan, mits zij vóór tien uur 's avonds binnen zijn. Een ‘matron’ houdt toezicht; de tegenwoordige bestuurster is mevr. N. van Bakel.
Een gedenksteen in den westmuur der Nederlandsche kerk herinnert aan een legaat bestaande in twee der Londensche woningen, welke in 1733 aan de diaconie vermaakt werden door zekeren Egbert Guede uit Gent, geboortig uit Zwolle.
Wij geven een afbeelding van dit stukje Nederland in den vreemde, dat de eer der Nederlandsche liefdadigheid hooghoudt.
Nederlandsche hofjes te Charlton.