De Strijd om de Vlag.
Zooals verwacht werd, heeft de Senaat het Vlagontwerp der regeering verworpen.
Nadat de Volksraad het ontwerp met 69 tegen 46 stemmen had aangenomen - na een strijd van 10 dagen in het comité en 66½ uur in den raad - werd het onmiddellijk naar den Senaat gezonden, waar het terstond voor de eerste maal gelezen werd. Bij het debat over de tweede lezing stelde senator De Wet een amendement voor, om het oranje-wit-blauw te verwijderen, de Engelsche vlag in den bovensten linkerhoek - de eereplaats - te zetten, de Vrijstaatsche vierkleur in den bovensten rechterhoek en de Transvaalsche Vierkleur in den ondersten linkerhoek. Daarlangs de vier Sterren op een blauwen achtergrond. Generaal Hertzog verzette zich tegen deze wijziging, daar de Nederlandsch sprekenden nooit hun goedkeuring zouden hechten aan zoo'n zuiver Britsche vlag. Het amendement-De Wet werd niettemin aangenomen met 17 tegen 12 stemmen. Met dezelfde meerderheid werd, op voorstel van Sen. S. Malan, besloten, dat voor de aanneming van het ontwerp bij volksstemming ten minste de helft der stemmen van de ingeschreven kiezers zal worden vereischt.
Het kan als uitgesloten worden beschouwd, dat de Volksraad het amendement-De Wet zou aanvaarden. Generaal Hertzog heeft duidelijk verklaard, geen vlag te zullen aannemen, waarin de Union Jack een overheerschende plaats inneemt.
Daar de aanneming van het amendement-De Wet een verwerping van het regeeringsontwerp beteekent, is een vereenigde zitting van Senaat en Volksraad noodig. Deze zal waarschijnlijk in October gehouden worden, waarna een volksstemming zal volgen.