De Burghers van Ceilon.
Zou het Nederlandsch op Ceilon uitgestorven zijn? In de Dehiwela Kerk, de stichting van wijlen ds. A.J.K. de Klerk is voor hem een marmeren gedenksteen met opschrift aangebracht, waarop geen woord Nederlandsch voorkomt. Nochtans was deze zeer vereerde predikant met zijn Nederlandschen naam slechts twee jaar geleden uit Zuid-Afrika overgekomen en blijkbaar evengoed van Nederlandsche afkomst als de Dutch Burghers, die hij met zoo groote toewijding geestelijk verzorgde. Een enkele spreuk in de kernachtige taal van den Nederlandschen Bijbel of een Nederlandschen dichter ware een welkom getuigenis geweest van de gehechtheid der Burghers aan hun overleveringen. Ook hun blad, het Journal of the Dutch Burgher Union draagt een Nederlandsche kenspreuk (Eendracht maakt macht), al komt een opstel in het Nederlandsch er zelden in voor.
Dat het bedoelde maandblad voor onze sprake voelt, zien wij met genoegen uit een Engelsche vertaling, in het Juli-nr. opgenomen, van onze Dietsche kantteekening ‘Wat nut heeft onze taal?’ in Neerlandia van Mei ll. En met vreugde vinden wij in dat nummer vermeld, dat de heer R.G. Anthonisz, voorzitter der Union, die degelijke studiën gemaakt heeft van de geschiedenis van het Nederlandsche bewind op Ceilon, bezig is aan het teboekstellen van die geschiedenis en van hetgeen nog in de instellingen van het eiland te bespeuren valt van den invloed van dat bestuur.
De heer Anthonisz is met dr. Prins oprichter van de Union en te zijner eere heeft de laatstgenoemde in het begin van dit jaar in een plechtige bijeenkomst het geschilderde portret van den heer Anthonisz onthuld, dat in het gebouw der Dutch Burgher Union geplaatst is.
Al hebben deze afstammelingen der voorvaderen de taal aangenomen van hun tegenwoordig vaderland, hun gehechtheid aan het stamland blijkt telkens, zoowel in het Journal als in The Herald, het maandblad der Ned. Herv. Kerk van Ceilon. Een beknopt verhaal van de Burghers, een artikel over Rembrandt en andere teekenen van belangstelling maakten ook ditmaal het maandblad der Burghers aangename leesstof.