Oorsprongmogelijkheden van de familienaam Pée
Als ik iemand hoor klagen over de post in ons land, heb ik veel lust om te lachen, omdat ik hem zonder veel moeite zou kunnen bewijzen dat de Belgische post nog steeds een van de beste is in Europa. Hier volgt nu het bewijs.
Op zekere dag kreeg ik een brief uit Berlijn. Hij was geschreven door een dame, die mij vroeg of ik haar de oorsprong van mijn naam kon meedelen en was ondertekend met de naam Olga Pée. Zij had mijn naam in een Berlijnse krant gelezen en verkeerde in de mening dat ik haar zonder veel moeite de oorsprong en de betekenis van onze naam kon geven.
Voorts vernam ik nog dat in de Hitlertijd Goebbels het aksent van de naam, als te Frans, had doen schrappen. Ik antwoordde haar dat ik verscheidene mogelijkheden in overweging kon nemen, maar dat ik van geen enkele zeker was:
1. | de waternaam Pede, een kleine bijrivier van de Zenne, in Vlaams-Brabant, die voorkomt in de gemeentenamen St.-Anna-Pede en St.-Gertruide-Pede (vgl. M. Gysseling in Album W. Pée, Tongeren 1973, 203-205); |
2. | de vleivorm van Petrus, die in de Franse tijd zijn aksent had gekregen, en zeer verspreid was in Vlaams-België, waar men gemoedelijk sprak van ‘nen a:ve peei’. |
Ik deelde haar ook mee dat ik haar van mijn eerste bezoek aan Berlijn op de hoogte zou brengen en dat wij dat probleem wat verder zouden uitdiepen.
Korte tijd daarop was ik weer in Berlijn en ik nodigde haar uit om samen te avondmalen. Toen vernam ik dat er vrij wat Pée's in Berlijn woonden, dat zij elkaar geregeld ontmoetten en dat zij overtuigd waren af te stammen van ingeweken Hugenoten, die na de intrekking van het Edikt van Nantes zich in het Protestantse Pruisen hadden gevestigd.
Dat was iets nieuws voor mij. Thuis gekomen sloeg ik mijn telefoonboek open en telde er 15 Pée's, 19 Pé's en 16 Pe's (zonder aksent). Allen woonden in Brabant, zowel in Waals als in Vlaams Brabant.
Het is pas veel later, een paar weken geleden, dat ik vernam dat er in het Zuiden van Frankrijk, in de buurt van Pau, een plaats is die Saint-Pé