Wiedeettut? Speuren in de Middeleeuwen
titel
Cold Case - Mysterie in de Middeleeuwen
uitgever
Spel in 2006 uitgegeven door de provincie Vlaams Brabant.
Het is te bestellen bij Provincie Vlaams-Brabant (Goedele Deseyn), Provincieplein 1, 3010 Leuven.
prijs
€12, - plus verzendkosten
In Michael Connelly's Echo Park (2006) krijgt inspecteur Harry Bosch te maken met een dertien jaar oude verdwijningszaak. Omdat Bosch werkzaam is op de Open-Unsolved Unit van het politiebureau van Los Angeles, hoeft dat geen verbazing te wekken. Het is een oude, onopgeloste zaak, een zogenaamde cold case, waar hij dertien jaar eerder direct bij betrokken was en waar hij zich in al die jaren nooit van heeft kunnen losmaken. Uiteraard lost Bosch de zaak nu wel op, zij het dat de lezer dan zo'n tweehonderd bladen heeft moeten omslaan.
De cold case is een van de subgenres van het almaar uitdijende genre ‘speurdersroman’. Behalve een kleine stap terug in de tijd (tot zo'n 20 à 25 jaar) kan men ook een reuzes tap maken. Met medewerking van Astrid en Rian Houthuys bedacht de Brusselse medioneerlandicus Remco Sleiderink een ‘educatief historisch spel over een boeiende episode uit de Brabantse geschiedenis.’ In opdracht en met financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant werd het spel door ‘Impressant+ Productiehuis’ in elkaar gezet.
Het hele spel draait om de mysterieuze dood van hertog Filips van Brabant (reg. 1427-1430). Op 4 augustus 1430 overleed deze hertog na een zeer kort ziekbed. Officieel werd als doodsoorzaak een gezwel in de maag vastgesteld. Maar de geruchtenmachine kwam snel op gang: de hertog zou zijn vergiftigd. Maar door wie? Omdat de Brabantse hertog geen nakomelingen had en Philippe van Bourgondië (beter bekend als Filips de Goede: in het spel worden de namen van de twee hoofdrolspelers om verwarring te voorkomen als Filips - van Brabant - en Philippe - van Bourgondië - gespeld) al op 4 oktober 1430 in Leuven als de nieuwe hertog van Brabant werd binnengehaald, wezen beschuldigende vingers naar de Bourgondiër. Maar wat was er nu eigenlijk echt gebeurd?
In groepjes van vier/vijf moeten leerlingen van de tweede graad van het secundair onderwijs (te vergelijken met de derde/vierde klas vwo in Nederland) deze cold case proberen op te lossen, met behulp van een spelbord, een dobbelsteen, pionnen en kaartjes. De kaartjes zijn in drie pakketjes verdeeld: info, vraag en kans. De 25 info-kaartjes behandelen (uiteraard in zeer beknopte vorm) zaken als ‘huurmoordenaar’, ‘huwelijk’ en ‘democratie’. Zo wordt bijvoorbeeld onder ‘stank’ (info 18) vermeld:
De balseming van het lichaam van Filips van Brabant was niet zo goed gelukt of misschien was het in de (na)zomer van 1430 gewoon te