In de klas
Als alles volgens de projectopzet verloopt, gebeurt nu het volgende:
Iedere groepje begint met Stap 1: kennismaking met het boek en de film. Dit is een noodzakelijk onderdeel, waarin de leerlingen vragen beantwoorden over de boekomslag, over vijf fragmenten uit het boek, en over het verfilmen van deze tekstfragmenten. Ze krijgen informatie over de kruistochten en ze bekijken tenslotte de filmtrailer.
In Stap 2 kiest het groepje voor één van de vijf thema's van de filmproductie: regie, decor, make-up, productie of filmopnames. De leerlingen bekijken het interview van het thema. Aan de hand van een onderwerpenlijst schrijven ze een kort verslag van het interview. Vervolgens zijn er bij ieder thema andere verwerkingsopdrachten: ontwerp/schrijf een advertentie om acteurs te werven, ontwerp een filmposter, maak een (film)scenario van een tekstfragment en speel die scène, bouw een maquette, maak middeleeuwse voorwerpen, ontwerp kostuums en make-up voor de acteurs, maak foto's van de verklede/opgemaakte acteurs, enzovoort.
In Stap 3 kiezen de leerlingen voor een nieuw thema uit de reeks ‘Leven in de Middeleeuwen’. Ook hier schrijven ze een kort verslag van het gekozen interview. De opdrachten hebben nu betrekking op historische zaken, zoals: zoek middeleeuwse afbeeldingen van Spiers en Genua op Internet, teken een kaart van Europa in 1212 met de route van de kinderkruistocht, ontwerp een middeleeuwse placemat over eten en drinken en zoek op wat mensen destijds aten en dronken, ontwerp zelf een spel of een stuk speelgoed, schrijf een sollicitatiebrief aan Archeon, schrijf een krantenbericht over de pestepidemie, enzovoort.
In Stap 4 wordt een tentoonstelling ingericht met al het materiaal dat de leerlingen produceren. Stap 5 is de evaluatie van het project.