Het Antwerps Liedboek, teksten en muziek
titel
Het Antwerps Liedboek
redactie
D.E. van der Poel e.a.; Tielt, 2004 Twee delen
uitgever
Lannoo
omvang
1084 p.
isbn
90-209-5523-3
prijs
€49,95
Eind 2004 verscheen in de Deltareeks van uitgeverij Lannoo een nieuwe editie van het Antwerps Liedboek, een belangrijke verzameling met wereldlijke en geestelijke liederen uit de late Middeleeuwen. De editie bestaat uit twee delen: het eerste deel geeft een kritische editie van alle liederen in het Antwerps Liedboek en, waar mogelijk, de melodie van de liederen. Het tweede deel vormt de verantwoording van de editie, zowel van de tekst als van de muziek. De editie gaat vergezeld van twee cd's met opnames van enkele van de liederen. Deze cd's zijn ook afzonderlijk in de handel verkrijgbaar. Tijdens een bijeenkomst op 18 november 2004 werd de editie feestelijk gepresenteerd in de Sweelinckzaal van de Universiteit Utrecht.
De nieuwe editie is het resultaat van de vruchtbare multidisciplinaire samenwerking tussen neerlandici en musicologen in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit het nawoord, waarin de gehele onderzoeksgeschiedenis van het Antwerps Liedboek beschreven wordt. De auteurs zijn er knap in geslaagd om de belangrijkste wetenschappelijke publicaties over het liedboek en zijn context, uit verschillende disciplines, beknopt en begrijpelijk samen te vatten in nog geen veertig pagina's.
Het Antwerps Liedboek werd in 1544 gedrukt door drukker Jan Roulans uit Antwerpen en bevat 221 wereldlijke liederen, uit verschillende genres en van verschillende ouderdom. Hoewel het liedboekje er op het eerste gezicht onooglijk uitziet (het is gedrukt op ‘zakformaat’ en er is nergens aandacht besteed aan een mooie opmaak), mag de betekenis van deze verzameling liederen voor de literatuurgeschiedenis niet worden onderschat. Vooral de hoeveelheid en gevarieerdheid van de liederen is bijzonder. Een aantal van de liederen komt niet voor in andere bronnen en ook daarom is het Antwerps Liedboek historisch van groot belang.
In het liedboek is de liefde het belangrijkste thema. Het bevat ongeveer vijftig ‘liefdesklachten’ en vijftig ‘balladen’ (verhalende liederen over de liefde), maar ook een aantal spotliederen over de liefde, die bol staan van de seksuele toespelingen. Daarnaast komen in het liedboek een aantal andere liedvormen voor: het dageraadslied, waarin het scheiden van de geliefden bij het aanbreken van de dag wordt bezongen, en het historielied, over feitelijke historische gebeurtenissen.
Drukker Jan Roulans heeft de liederen ingedeeld in twee categorieën: oud en nieuw. De scheiding tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ liederen