column
Kilts en Klompen: Floris V in Schotland
De weersomstandigheden tijdens de late avond en nacht van 18 op 19 maart 1286 waren erbarmelijk: een woeste storm met regen en natte sneeuw kwam van de Noordelijke IJszee regelrecht de Firth of Forth ingeblazen. Wie geen dringende reden daartoe had, ging niet naar buiten. Koning Alexander III van Schotland vond echter dat hij wel een dringende reden had om de beschutting van Edinburgh Castle te verlaten. Zes maanden eerder was hij, na jaren weduwnaar te zijn geweest, hertrouwd met de nog jonge Yolande van Dreux. Zij verbleef op dat moment in een kasteel in Kinghorn aan de andere kant van de kilometers brede monding van de rivier de Forth.
Alexander was ongetwijfeld hertrouwd uit dynastieke overwegingen. Al zijn kinderen waren hem voorgegaan in de dood, hoewel drie ervan wel de volwassen leeftijd hadden bereikt. Eén dochter, die met de koning van Noorwegen getrouwd was geweest, had een dochtertje nagelaten. Dit meisje, dat in 1286 een jaar of drie oud was en in Noorwegen bij haar vader woonde, was Alexanders enige opvolger. Maar aan zo'n dynastieke omweg dacht niemand; Alexander was in de kracht van zijn leven, en gezien de passie die de koning voor zijn nieuwe echtgenote voelde, mocht men aannemen dat een directe erfgenaam niet al te lang op zich zou laten wachten.
En zo vertrok Alexander III op de avond van de achttiende maart, waarbij hij alle goede raad om te wachten tot de dageraad in de wind sloeg die om Edinburgh Castle loeide. Hij moest en zou naar zijn jonge echtgenote (veel Britse handboeken vermelden op dit punt aangekomen uitdrukkelijk dat Yolande niet alleen jong, maar ook Frans was, alsof daarmee alles verklaard is). Hij bereikte heelhuids de overkant van de Firth of Forth en vervolgde zijn weg langs het smalle kustpad naar Kinghorn. Wat er precies gebeurd is, is nooit duidelijk geworden. In elk geval zijn de twee mannen die hem vergezelden Alexander uit het oog verloren. Pas toen het ochtend werd, vonden ze hem terug: dood onderaan de klif.
Met Alexanders dood brak een periode in de Britse en Europese geschiedenis aan die mij fascineert door zijn tegenstellingen, de vermenging van oud en nieuw, en de schitterende wijze waarop er door historici over is geschreven. De enige troonopvolger was een klein meisje in Noorwegen. De hoop dat Yolande alsnog voor een troonopvolger zou zorgen, vervloog al snel. En zo werd de kleine Margaret, in de literatuur ter onderscheiding van de vele andere Schotse en Engelse Margarets veelal The Maid of Norway genoemd, in het najaar van 1290 uit Noorwegen gehaald. Helaas heeft ze Edinburgh nooit bereikt; ter hoogte van de Orkney eilanden is ze overleden. Misschien was ze al ziek bij vertrek, misschien was het arme kind de hele reis in het kleine schip zo verschrikkelijk zeeziek dat haar dat het leven kostte. Wat nu? Wie zou nu de nieuwe koning van Schotland moeten worden?