nen om een aantal van deze recepten te kunnen uitvoeren, maar geen is zo toegankelijk als dit boek.
Toegankelijk wil zeggen beschikbaar. Bruikbaar voor een amateur zijn deze recepten niet. Vergelijk de opzet van dit kookboek met bij voorbeeld de Guide Culinaire van Eacoffier, een boek dat de auteurs geen kookboek maar een verzameling ‘formules’ noemden.
Dìt boek bevat ook formules, geheugensteuntjes die de ervaren kok (in een rijke huishouding) hielp herinneren hoe een recept ongeveer in elkaar zat. Weinig nauwkeurige maten, geen exacte kooktijden. Wie iets met dit boek wil doen moet wel kunnen koken.
Maar stel dat je dat kan, zijn de recepten uitvoerbaar? Sommige formules vergen urenlang fijnstampen en zeven, maar met onze mechanische hulpmiddelen, zoals een foodprocessor, is dat geen probleem.
Zijn de smaken niet wat vreemd? Dat is een kwestie van wennen. Wie bij voorbeeld de huidige Marokkaanse keuken kent zal niet vreemd opkijken van menig recept. Een pastei met vlees of kip waarin behalve voor ons normale kruiden ook gember gaat en bessen en krenten en kaneel en noten - het lijkt op de Marokkaanse bisteeya of pastilla, de glorie van die keuken, een pastei waarin duif (vaak helaas vervangen door kip), ei, ui, amandel, kaneel en suiker gaat. Het zou zo uit dit boek kunnen komen.
Ik beproefde mijn krachten - en tong en maag - op een paar recepten uit dit boek.
De carpie van vijsche (nr. 185) bij voorbeeld was niet moeilijk. Je kookt een schelvis, hakt hem klein, bakt hem in wat boter tot de stukjes bruin gaan worden en giet er met saffraan en gember geklopte eieren overheen (er worden veel eieren gebruikt).
‘Ende latet wel tsamen drogen’, staat er dan. Zachtjes laten stollen dus. Een soort goed gevulde omelet is het resultaat, en het smaakt uitstekend. Goed om wat visresten van zaterdag op zondagmorgen bij de brunch op te maken. Ook niet vreemd trouwens, die combinatie, want vis met saffraan of gember staat op de kaart van vrijwel ieder zichzelf respecterend restaurant. We hadden die combinatie lang uitgebannen, maar sinds enige tijd zijn we er weer achter dat bij voorbeeld gember en vis goed samengaan. De