Ed Valk vraagt nooit aandacht voor de materie, want zoals gezegd, schildert hij niet. Hij tekent met potlood, soms voegt hij met kleurpotlood of aquarel een ietsje kleur toe, hier-en-daar, maar hij bemoeit zich niet met een tonalistisch model. Een aardse atmosfeer, robuust of wollig, hebben deze tekeningen nooit. Eerder zijn ze lucide. Zijn manier van tekenen lijkt bijna schrijven. Op die manier brengt hij verslag uit van zijn verkenningstocht. Zijn verlangen naar het vrouwelijke is mannelijk, maar zijn betrokkenheid op het individuele is persoonlijk. Daarom kan hij onmogelijk met zijn soms zeer vrijmoedige beelden beledigend voor een vrouw zijn, want er spreekt liefde uit en trots op zijn beheersing. In vergelijking met Freud idealiseert Ed Valk wel degelijk, maar in vergelijking tot Klimt is hij realistisch. Zijn erotisch verlangen verandert de realiteit van het individuele model in een geheimzinnig land waarover hij als buitenlands correspondent bericht naar het thuisland. Hij is een reisjournalist, geen oorlogscorrespondent. Al heeft zijn reis wel alles te maken met Leven en Dood. Het is namelijk opvallend dat Ed mensen op hun sterfbed even innig benadert als het vrouwelijk naakt. In allebei de gevallen is hij op zijn best. De journalist-dichter scherpt zijn pen en laat zonder sentimentaliteiten zien wat er aan de hand is. Hij heeft me weleens gezegd dat hij niet klassiek is, maar zijn fascinatie voor erotiek en dood is klassiek, maar ook romantisch.
Das Mädchen und der Tod.
Het meisje, van zichzelf zinnebeeld van het verlangen, beurt ons op uit de realiteit waarin wij altijd iets onbestemds missen. De dood echter, die het gemis aan leven is, is de onbestemde realiteit die wij vrezen.
Een tekenstift kan een individuele vrouw idealiseren tot een plaatje, omdat de tekenaar het meisje van zijn verlangen wil hebben en niet de reële vrouw die hij voor zich ziet. Maar zo'n plaatje is nooit een schrikbeeld, al vertoont het geen enkele gelijkenis meer. Het is immers onschuldig prikkelend. Een stervend mens daarentegen, waaruit het leven wegtrekt, is wel een schrikbeeld, want het lijk lijkt niet. Dat doet het nooit of te nimmer, definitief anoniem als het is. Het lijk is de marmeren sculptuur van een talentloze beeldhouwer, een portret getekend door een mislukt artiest, die geen vat heeft op het leven. De enige boodschap die het lijk voor ons schijnt te hebben is dat het leven geen kunst is. Maar de natuur vergist zich. Het leven is wél kunst. Er zijn kunstenaars nodig als Ed Valk om de wrede nalatigheid van de natuur te herstellen en om de gestorvene zijn gelijkenis terug te geven, ook al is hij dood. Van een schrikbeeld maakt hij een beeld. Zoals hij van het plaatje een meisje maakt dat lijkt op de vrouw die daar model voor stond. Is dat moedig, of wijs, of is dat volwassen? Volgens mij is dat kunst.
ed valk, Madoerastraat 12, 2585 vb Den Haag, 070-3506657
1926 geboren te Schiedam |
'41-'47 werkt als landarbeider in de wegenbouw |
'47-'52 Koninklijke Academie te Den Haag |
'53-'56 deelname aan start-tentoonstellingen Vanaf '66 docent aan Academie te Rotterdam |
'73 Jacob Hartogprijs voor de tekenkunst Recente tentoonstellingen: Galerie d'O in Amsterdam, '86; Museum Rijswijk, '87; Pulchri, Den Haag, '87; Galerie Seelen, Delft, '89; Gemeentemuseum Maassluis, '91; Pulchri '91; Japan Netherlands Institute, Tokyo 1986 Werk in particuliere collecties in Nederland, België, usa (o.a. in Kronhausen Coll.) |
Tekeningen in bezit van o.a. Gemeentemuseum, Den Haag en Prentenkabinet, Rijksuniversiteit te Leiden |
Werkt op papier in potlood, inkt, aquarel, gouache etc. |
Realisme, erotisch, sterk lineair |
Publikatie: Ed Valk, tekeningen en aquarellen, Van Spijk, Venlo. Tekst: Peter Berger en Ed Valk, isbn 90 62 1605 22 |