'k won door mijn deugd op hondewijs,
naar 'k hoop, het hondeparadijs.
Nu, voor deze ouwe hond hadden ze die Höhner gekocht en als je het voorwerp maar vertoonde zwollen z'n bekbulltjes, hij (zij ook eigenlijk weer) zette zich à la Brouwenstein in postuur en zong, weende, jammerde, jubelde dat horen en zien je verging. Ik barstte dan altijd in tranen uit, maar dat kon in de hele familie geen hond wat schelen, ze dachten dat het in verband stond met puberteit of gewoon hysterie.
Nu toverde ik de Höhner tevoorschijn en ja hoor. De verrukkelijke ontroering, met nog allerlei nieuwigheidjes, zoals het neusfluiten en ‘ribbele ribbele ribbele’, dat ze er bij in weet te brengen.
Ik huilde als een gek - ja zit maar eens alleen met zo'n dier in een slapend nachtelijk dorpshol - en nog net Kafka gelezen, dat zal je altijd zien, over die hond die hemelse hondemuziek gehoord had in z'n jeugd.
God. Gelukkig las ik de volgende dag maar weer eens een wolvenboek - van wie ook weer? ...Kazan - je weet wel - Curwood, en leerde dat de tamme honden hun heimweh dolgraag tot uit brengen, maar, omdat hun soortgenoten, de gangmakers, ontbreken, ze al te graag begeleiding willen vinden in een instrument. M'n vriendin Jo, na lang er over denken samen, vond van ook.
Tenslotte is zo dit concert ontstaan. Voor de occarina is het beest minder gevoelig - maar dit instrument draagt toch bij aan het geheel. Het verzacht een beetje. Natuurlijk kan ik niet echt goed begeleiden, per mondharmonica en bovendien kan ik niet langer dan ± 1 uur muziek verdragen. De rest v.d. tijd kus ik het hondje - het is een erg fris dier en ruikt helemaal naar mens, daarover is een ieder, op één iemand na, het eens. Zodoende is dit brave wezen het meest gekuste hondje van Europa, daar ben ik van overtuigd. Veel meer dan aaien, zoen geven, z'n oortjes, voeten en snorretjes inspecteren kan ik ook niet. En wandelen dan. Maar verder is het een begenadigd natuurtalent. Alleen, we moeten haast maken. Die dieren worden, in het gunstigste geval, niet ouder dan 13 à 15 jaar. In London bezocht m'n moeder eens een hondenkerkhof en bracht mee het mooiste honden-epitaaph mij bekend.
Beneath this little stone
Lays down our Penny-Jane.
Geen vrolijk einde? Maar einden behoren ook niet vrolijk te zijn. Zelfs sterven voor een goede zaak, de enige bevredigende oplossing, blijft, al houdt de stervende er de nodige moed voor over, blijft onvrolijk voor degenen die overblijven. Honden weten zeer veel hierover. Hun troost is gelegen in muziek. Niet zo maar alle muziek, maar sommige; en ze horen ook anders, meer en minder, dan wij. Maar hier zo is dan de zingende hond, het meest gekuste hondje van etc. dat ook al bijna zeven woorden, mensenwoorden kent. En ik kan al bijna zoveel neus, oor, oogspriet, staartbeweging en nog meer hondetaal. Het beest blaft bijna nooit, gelukkig, en vliegt inbrekers om de hals of leidt ze naar de slaapkamer, waar gelukkig nooit geld ligt onder het linnengoed. Het ding is 4 jaar oud, we kunnen nog 10 jaar musiceren, als G. het wil. Dank u.