praktische heelkunde niet inliet. Zij verstonden deze kunst niet, achtten deze beneden hun waardigheid en lieten haar gaarne aan de chirurgijns over. Dezen, afkomstig uit lagere standen, moesten in het kader van de chirurgijnsgilden hun praktische bekwaamheid opdoen in het behandelen van verwondingen en gebroken lichaamsdelen. Aderlaten en amputeren waren belangrijke onderdelen van hun taak en om hun financiële basis te verstevigen oefenden zij tevens het beroep van barbier uit. Tekenend voor hun sociale positie is dat eerst de Bataafse republiek de élève-chirurgijns in de krijgsmacht van de verplichting onthief de soldaten op gezette tijden te scheren.
Van tijd tot tijd wezen ruimdenkende en verstandige hoogleraren, zoals in ons land Boerhaave, op het belang van een gecombineerde theoretische en praktische opleiding van geneeskundigen, maar eerst in de tachtiger jaren der achttiende eeuw gaat men daadwerkelijk hier iets aan doen onder invloed van de denkbeelden der ‘verlichting’. Deze in de medische wereld revolutionaire ontwikkeling was juist op gang gekomen in de tijd dat Larrey in Parijs zijn opleiding ontving en hij heeft daarvan geprofiteerd. De kloof tussen beide categorieën medici werd verkleind, maar de scheiding bleef gehandhaafd, ook in het leger. Bij de hogere staven trof men een aantal doctores aan, bij de troep uitsluitend chirurgijns.
Tijdens de veldtochten in het laatste decennium van de achttiende eeuw propageert Larrey uiterst vooruitstrevende ideeën en tracht deze ook in praktijk te brengen ondanks de tegenwerking van zijn collega's die met argwaan deze jonge nieuwlichter bekeken. Larrey betoogt dat gewonden niet na afloop van een veldslag verzorging dienen te krijgen, maar onmiddellijk, nog tijdens de slag. De prioriteit bij de behandeling behoort bepaald te worden door de ernst van de verwondingen en door hun aard, ongeacht de rang of stand van de slachtoffers, ook ongeacht hun nationaliteit.
Er moet een militaire geneeskundige organisatie in het leven geroepen worden opdat de artsen kunnen beschikken over hulpkrachten en over transportmiddelen voor geneeskundig materiaal en voor het vervoer van gewonden. Getroffen door het gemak waarmede de kort tevoren gemoderniseerde veldartillerie zich door het terrein kan verplaatsen creëert hij in 1792 als chirurgijn bij het Rijnleger zijn eerste ‘ambulances volantes’, lichte, als rijtuigen geveerde, overdekte twee- en vierwielige voertuigen, met twee of vier paarden bespannen. Hij had het geluk dat de kwartiermeester-generaal van het Rijnleger, Villemanzy, op zijn hand was, want de militaire bureaucratie wilde niets van deze kostbare nieuwigheden weten. Zijn leven lang heeft Larrey met de bureaucratie op voet van oorlog geleefd.
Ook op heelkundig terrein ging Larrey dwars tegen de heersende opvattingen in. Volgens hem dienden amputaties - het enige middel om iemands leven te redden als een lichaamsdeel verbrijzeld was en de bloedsomloop daarin onherstelbaar verstoord - zo snel mogelijk plaats te vinden en niet dagen later zoals gebruikelijk was. Larrey ontwikkelde een bepaalde techniek waardoor amputaties in zeer korte tijd volbracht konden worden. Door deze snelheid en het voorschift het verband voorlopig onaangeroerd te laten verminderde hij de kans op infecties.
Larrey's eerste relatie met Napoleon ontstond na diens succesvolle veldtocht in Italië in 1797. Hij krijgt opdracht daar de geneeskundige dienst te organiseren voor het geval de veldtocht voortgezet zou worden, maar hij wendt tevens al zijn talenten aan om verbetering te brengen in de ten hemel schreiende toestanden in de garnizoenen en de hospitalen. De meeste generaals stonden hier onverschillig tegenover. Corruptie vierde hoogtij. Larrey zou machteloos gestaan hebben als hij niet weer de steun gekregen had van Villemanzy, nu kwartiermeester-generaal van het leger in Italië, en