Loopbaan als schrijver
Ik ben opgegroeid in oorlogstijd, in een klein dorp in een dal dat geheel was afgesloten van de buitenwereld. Toen ik in Tokio kwam, sprak ik dialekt en stotterde. Ik had grote moeite me aan te passen aan het leefmilieu in Tokio. Iedere keer verlangde ik naar mijn geboortegrond en naar de omgeving waar ik opgegroeid was. Hier is bijgekomen dat ik op de universiteit de naoorlogse Franse literatuur heb bestudeerd. Dat was het existentialisme van Camus en Sartre. Het existentialisme houdt ons de vraag voor van de mensheid in een afgesloten omgeving. Ik geloof dat mijn keuze voor besloten leefgemeenschappen een kombinatie bevat van de ervaringen van mijn jeugd en van de kennis die ik op de universiteit heb opgedaan.
Toen ik achttien was ben ik in Tokio gaan wonen. Aan de Universiteit van Tokio ben ik Franse letterkunde gaan studeren. Ongeveer dat jaar heb ik verschillende korte verhalen gepubliceerd in een aantal literaire tijdschriften. Het zijn de verhalen die in De hoogmoedige doden staan. Persoonlijk hou ik erg van de korte verhalen die ik in mijn beginperiode heb geschreven. Daarna heb ik nog erg veel novellen geschreven. Minstens één per jaar, of meer.
Toen ik achtentwintig was heb ik Het eigen lot geschreven. Dat boek is min of meer autobiografisch. Mijn oudste zoon lijdt namelijk aan een hersenbreuk. Ik geloof dat ik met deze novelle opnieuw waardering heb ondervonden. Zelf beschouw ik deze novelle als de tweede stap in mijn schrijversloopbaan.
In 1967, dus vier jaar na Het eigen lot, heb ik Voetballen in 1860 gepubliceerd. Hij gaat over de protesten tegen het Amerikaans-Japanse Veiligheidsverdrag in 1960 en over daarmee parallel lopende gebeurtenissen in 1860.
En dit jaar heb ik een tweedelige roman uitgegeven: De vloed reikt tot aan mijn ziel. Ik heb er zes jaar over gedaan, dus zes jaar sinds Voetballen in 1860.
Tussendoor heb ik natuurlijk nog wel een paar novellen geschreven, onder andere De dag dat de keizer met zijn hoffelijke handen mijn tranen droogt, dat U gaat vertalen.
En daarnaast schrijf ik ook essays. Als essayist heb ik Brieven uit Hiroshima en Brieven uit Okinawa geschreven, maar ook nog drie verzamelde delen dundruk. En zojuist ben ik met een eigen tijdschrift begonnen; het heet Okinawa-belevenissen.