ontmoetten elkaar op dezelfde school.
De kinderen der armen, hongerig soms, slecht in de kleren en de kinderen der rijkdom goed gevoed en warm in het pak. Hij nam brood mee en verzamelde kleding voor zijn verkommerde leerlingen. Later gaf hij les in kursussen en lezingen voor werkloze jongens. Er zijn er die van die tijd met grote dankbaarheid getuigden, toen het bericht van Henk's overlijden bekend werd.
Het merkwaardige was dat vele volwassenen onder zijn tegenstanders, niet alleen intellektuelen maar vooral ook de aannemers van waterwerken en griendbazen, zijn rechtvaardig oordeel op prijs stelden en sympatiek tegenover hem bleven staan. Het ging Henk ook niet tegen personen, maar tegen stelsels die zij vertegenwoordigden. Stelsels waaronder armen verdrukt werden en uit hun nood geen hulp werd geboden, ondanks de christelijke beginselen die de handhavers dezer stelsels tot vlag en vlaggestok verhieven.
In het het eerste jaar van zijn werkendam's onderwijzerschap maakte Henk in zijn vakantie een reis naar Rusland. Wat hij van die reis aan Indrukken meebracht is voor mij altans vaag gebleven.
In 1937 solliciteerde hij naar de school in de Jordaan, waar hij al spoedig hoofd zou worden. Zijn bundel Op verbeurd gebied was toen reeds verschenen. Ook zijn roman Burgers in nood, die als een bom in de zelfgenoegzaamheid van het vrome burgerdom uiteenbarstte.
Zijn vrouw Ada Henstra kwam in zijn gorkumse kweekschooljaren in zijn leven. Zij was enig kind (zij verloor een broertje door verdrinking in de sluis). Haar vader was ook een bekwaam duiker, een vastberaden en moedig man, die evenals zijn vrouw niet gemakkelijk zijn gevoelens toonde.
Ada erfde het vastberaden en moedige karakter van haar ouders. Als meisje op school maakte zij een tikje een aparte, wat zelfbewuste indruk. Zij had naast Henk een vriend, haar hond.
Henk en Ada vulden elkaar uitstekend aan. Haar nuchtere,