toen volksgroepen systematisch werden uitgeroeid.
Vergeten en vergeven kan ook bevorderd worden door de wens, de eigen schuld te verdoezelen. Het is nu eenmaal zo, dat nazi-misdadigheid bloeide in onze gemeenschappelijke europese, christelijke, blanke cultuur. De ‘schone lei’ is aantrekkelijk, want wie van ons is zonder schuld?
Vergeten kan vele redenen hebben. Een streep zetten onder het verleden kan symptoom zijn van lang niet aantrekkelijke gezindheid. Het kan ook prestatie zijn van uit een vol leven gegroeide barmhartigheid.
Wat ook de reden zou mogen zijn van ‘vergeten en vergeven’, de vraag dient hier gesteld, of ‘in vredes naam vergeten’ juist is. Het zou kunnen zijn, dat met dat vergeten ook zouden vergeten worden de oorzaken, die tot de duitse misdadigheid leidden, en de werkingen die duitse misdadigheid uitoefende.
Men heeft niet geheel ten onrechte de duitse staat onder het Hitler-regime getypeerd als een door en door misdadige staat, uit op verovering, uit op verdelging, zonder enige morele remming. Het is onbegrijpelijk, dat het volk van Beethoven, Brahms, Rilke en Thomas Mann tot zulk een niveau kon zinken. Het is haast onvoorstelbaar wat er gebeurde, en hoe dit zo groeien kon. Maar er kan niet aan worden getwijfeld, dat de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog in dit ontstaan een belangrijk aandeel hadden. Een kortzichtige, op revanche beluste, op direct eigenbelang gebaseerde politiek schiep de voorwaarden, dat in een cultuurstaat psychopaten en misdadigers aan de macht konden komen, en een geheel volk tot lijdzaamheid, en verraad aan zichzelf, kon gebracht worden. Het vernederen van een groot volk is gevaarlijke politiek.
Het zou daarom gevaarlijk zijn de misdadigheid van Duitsland te vergeten. Omdat wij niet vergeten mogen, dat zelfzuchtige, kortzichtige, kwaadaardige politiek een volk tot waanzin en misdaad kunnen drijven. De misdadige Hitler-bende was de onbetwistbare oorzaak van de Tweede Wereldoorlog. Dat die misdadige regering aan de macht