Jan H. Mysjkin
Een minimumprogramma voor oog en denken
Over Nathalie Quintane
Vorig jaar publiceerde Nathalie Quintane twee bundels waarmee zij voor mij de meest markante debutant van 1997 in Frankrijk is; in maart verscheen Remarques (‘Opmerkingen’), twee maanden later gevolgd door Chaussure (‘Schoen’). In Remarques noteert Nathalie Quintane, op 8 maart 1964 geboren te Parijs, ogenschijnlijk onbetekenende momenten in de auto, thuis, of opmerkingen omtrent het lichaam. In Chaussure wordt deze opzet op systematische manier uitgevoerd rond één enkel voorwerp: de schoen, die gedurende honderdvijftig bladzijden via uiteenlopende wegen op de voet wordt gevolgd. Indien het enkel toeval is dat het ene boek er voor het andere was, dan toch een gelukkig toeval: Chaussure dient zich aan als de fors uitvergrote beschouwing van een detail uit Remarques, dat zijn status van kiemcel door de chronologie bevestigd ziet.
Zoals de titel aangeeft, bestaat Remarques uit een verzameling opmerkingen die een tot vier regels in beslag nemen. Met de ‘opmerking’ lijkt Nathalie Quintane een nieuw literair genre uit te vinden - althans, het begrip komt niet voor in het Lexicon van literaire termen. Wel worden er onder het lemma ‘gnomische vormen’ diverse korte uitdrukkings-wijzen opgesomd, zoals de maxime, het aforisme, de spreuk. Wanneer de ‘opmerking’ binnen dit lemma moet worden geplaatst, dan stelt zich de vraag naar de afgrenzing ervan tegenover de andere vormen binnen dit betekenisveld.
Maxime, aforisme en spreuk hebben de neiging om algemene wijsheden of levensregels te formuleren; de opmerking daarentegen gaat niet verder dan de conversie van een persoonlijke waarneming, voor-