tollige pondjes op de verkeerde plaatsen, behaarde benen en aangebrande ovenschotels het genre binnen. En de traditionele animositeit tussen privé-detectives en politieagenten kreeg een extra lading doordat de wetsdienaars zich niet alleen ergeren aan de bemoeizucht en betweterigheid van een private eye, maar zich ook van tijd tot tijd op hun plaats gezet zien door een vrouw.
Toch maken de detectiveschrijfsters zich er niet met een paar handig gecombineerde clichés vanaf. Detectives Sharon McCone, V.I Warsawski en ook Linda Barnes' hoofdpersoon Irene Kelly hebben tijdens enkele van hun avonturen een verhouding met een politieman. Patricia Cornwell maakte het nog gecompliceerder - of moet ik zeggen: genuanceerder? - door Kay Scarpetta een affaire te laten krijgen met een getrouwde FBI-agent en vaderlijk te laten betuttelen door een politieagent die stiekem een zwak voor haar heeft.
De liefde is overigens niet het sterkste punt van de dames. Ze worden weleens verliefd of voelen zich seksueel aangetrokken tot een man, maar het zijn niet hun meest handige gevoelens. Ze twijfelen, hebben last van hun bonzende hart, zien hun verstand vertroebeld door een colgate-smile en komen op het moment suprême onaangenaam hard op het tapijt terecht.
Hoor es, ik moet m'n was nog doen. Ik ben in geen week aan boodschappen doen toegekomen. Ik heb een berg post door te nemen, en ik moet nodig stofzuigen. Ik heb sinds ik je de vorige keer sprak niet eens mijn benen geschoren,
moppert Kinsey Millhone in A van Alibi tegen een man bij wie ‘al haar alarmbellen gaan rinkelen’, en die haar desondanks op klassiek mannelijke wijze weet te overrompelen. Marcia Muller beschouwde het zelfs als een uitdaging om Sharon McCone een reeks ongelukkige verhoudingen mee te geven. Schrijven over de ideale romance komt haar buitengewoon saai voor. Dat geldt ook voor andere schrijfsters van het genre en de hard-boiled vrouwelijke misdaadverhalen lopen daarom nooit het risico te ontaarden in damesromans in vermomming.
Het genre werd eerder het speelterrein bij uitstek om vragen omtrent sekse, identiteit en macht te onderzoeken. En aangezien de structuur van het detectiveverhaal zich bijzonder goed leent om allerlei politieke issues aan de kaak te stellen, ontstonden er midden jaren tachtig ook weer aller-