familie van Brian Bowen, de echtgenoot van Alix.
Met z'n allen vormen zij een cluster van zo'n veertig personages die allemaal af en toe aan bod komen. Sommigen spelen een belangrijke bijrol, anderen komen in het voorbijgaan aan de orde. Drabble springt heen en weer en vertelt nu eens vanuit het perspectief van de één, dan weer vanuit het perspectief van de ander wat er gebeurt in de maanden en jaren die volgen na de oudejaarsavond.
Dat is heel wat, blijkt al snel, want de veertig personages maken van alles mee in de privé-sfeer. Esther Breuer blijkt aan het eind van het eerste boek jarenlang onder een seriemoordenaar te hebben gewoond. Aan het eind van deel twee blijkt Liz Headleand een halfzuster te hebben. Alix Bowen verhuist naar Yorkshire. Hun gemeenschappelijke vriend Stephen Cox verdwijnt spoorloos in Cambodja. Ester Breuer gaat in deel drie voor de eerste keer trouwen. Tussen deze verhaallijnen door lopen tenminste nog tien andere. Een aantal van deze lijnen stopt na het eerste boek, andere lopen door tot het einde van deel drie. Er komen personages bij en er vallen personages af.
Door de jaren heen beginnen de personages de gevolgen te voelen van de veranderingen die de regering Thatcher doorvoert in het maatschappelijke bestel. Van allen hebben Alix en Brian Bowen het meest oog voor de ellende die het Thatcher-bewind creëert. Zij zijn er ook de meest in het oog lopende slachtoffers van wanneer hun banen in het volwassenenonderwijs worden wegbezuinigd.
Zelf vindt Margaret Drabble haar drie laatste romans geen echte trilogie. Zij schrijft in het voorwoord van A Natural Curiosity dat dit boek het vervolg is op The Radiant Way en op sommige verhaallijnen daarin:
I had not intended to write a sequel, butfelt that the earlier novel was in some way unfinished, that it had asked questions it had not answered, and introduced people who had hardly been allowed to speak. At the moment of writing this, I intend to write a third but very different volume, which willfollow the adventures of Stephen Cox in Kampuchea.
The Gates of Ivory is inderdaad een ï boek met een andere sfeer. Het gaat specifiek over een maatschappelijke kwestie: Cambodja na Pol Pot en de rol van het Westen in Zuidoost-Azië. Ook technisch hoort de roman niet volledig bij zijn voorgangers: