geïnterviewde afspeelt. Een spel dat zich kenmerkt door adremme en grappige opmerkingen over en weer. Een spel dat door en door geconstrueerd is en eerder aan literatuur doet denken dan aan een standaard journalistiek stuk. De metaforen, de anekdoten, de filosofische terzijdes en andere stijlmiddelen laten zien dat het gesprek een verdichte ruimte is waar elke bewering mogelijk is en niet de werkelijkheid overheerst maar de fictie. Barnes maakte tijdens haar interviews dan ook zelden aantekeningen. Meestal kende ze de mensen met wie zij sprak, en een enkele notitie was voor haar vaak voldoende om een heel kranteartikel uit haar mouw te schudden. Haar herinnering en fantasie vulden de ontbrekende gaten wel in.
Het journalistieke werk stelde Barnes niet alleen in staat bij te dragen in het onderhoud van haar moeder en haar drie jongere broers, maar bood haar dus ook de mogelijkheid om te experimenteren met literaire technieken. Om die reden kunnen Barnes' interviews beschouwd worden als opmaat tot haar romans Ryder en Nightwood; in de interviews liggen haar literaire roots. Het onorthodoxe taalgebruik, de stijl en structuur van de romans zijn al in de reportages terug te vinden. De real-life-figuren spreken er als romanfiguren. Zij worden door Barnes op eenzelfde impressionistische wijze neergezet als de karakters uit haar romans. In de woorden van de ondervraagde acteurs, toneelschrijvers, zangers, vakbondsleiders, regisseurs, schrijvers, boksers, dansers en geestelijken horen we reeds de stemmen weerklinken van Julia en Sophia Ryder, Dr. Matthew O'Connor, Felix Volkbein en Nora Flood.
In 1922 interviewde Djuna Barnes in Parijs de door haar bewonderde Ierse schrijver James Joyce. Ook dit is geen authentiek vraaggesprek, maar een impressie van de relatie tussen twee mensen die elkaar waardeerden. ‘Omdat je hem geen vragen mag stellen, moet je hem kennen. Tot mijn genoegen heb ik hem vaak gesproken gedurende mijn vier maanden in Parijs’, schrijft ze. Naast zijn vrouw Nora, met wie Barnes trouwens ook zeer goed bevriend was, was zij de enige die James mocht aanspreken met Jim. Maar hoewel ze Joyce, samen met de Notre Dame en de kerken op de linkeroever tot de belangrijkste monumenten van Parijs rekende, zat zij nooit aan zijn voeten zoals sommige andere Amerikaanse schrijvers. Van de expatriates was zij de enige die met hem op gelijkwaardig niveau over zijn werk sprak.
Barnes' interview vond plaats in hetzelfde jaar dat Ulysses in duizend genummerde exemplaren bij Shakespeare and Company in boekvorm