verklaringen te gebruiken. Lichaamstaal, toch een taal die Cixous zelf als een machtig wapen in de bevrijding van het vrouwelijk imaginaire ziet, wordt tot op de bodem belachelijk gemaakt, bijvoorbeeld bij Freuds verklaringen van Dora's gedachteloze spelen met haar tasje. Cixous suggereert dat Freud zijn eigen erotische verlangen volgde in zijn ‘uitleg’ van Dora's handelingen en ze speelt de bal dan ook terug. Freud wordt gepakt op zijn manier van analyseren, waarin elk teken seksueel gekleurd is. Zo wordt ook Freuds teleurstelling over de afgebroken analyse niets meer, maar ook niets minder dan een verkapte liefdesverklaring aan Dora.
Toch volgt Cixous Freud in menig opzicht. Het toneelstuk kent, evenals het Fragment, een in- en uitleiding, verteld door ‘de stem van het stuk’. Net als bij Freud wordt in het voorwoord gewaarschuwd tegen misinterpretatie en in de epiloog worden gedeeltes uit zijn nawoord geciteerd. Daartussen ontvouwt zich een fluctuatie van stemmen van alle protagonisten uit Freuds tekst, inclusief de psychiater zelf.
Maar niet alleen qua vorm citeert Cixous Freud. Ze blijft heel dicht bij zijn analyse van hysterie en schetst Dora als een door wisselende directieven in de war gebrachte jonge vrouw. Weliswaar geeft ze Dora, in tegenstelling tot Freud, het woord, maar steeds in de termen die Freud al opgeschreven heeft. Daarnaast strooit Cixous wat met passages die duidelijk het stempel ‘verzonnen’ dragen, zoals een droom van Freud of - wat anno 1996 enigszins gedateerd overkomt - de scènes waarin Dora ‘naar de voormoeders teruggaat’ en daar een lesbisch feest bijwoont, tot haar grote genoegen. Cixous lijkt hier gevangen te zitten in het toenmalige feministische vertoog.
Cixous volgt Freud dus in het verhaal over Dora, maar ze splitst het dikwijls in tweeën: het narratieve, representatieve gedeelte wordt doorbroken door het associatieve, onaangepaste deel van het verhaal dat Dora te vertellen heeft. Dit is zonder twijfel de belangrijkste vondst van Cixous. Zij accentueert hiermee het dissonante discours dat Dora zo wanhopig maakte, zonder de aanleiding hiervoor aan te wijzen. Dora wordt verscheurd door haar kinderlijke verleidingsfantasieën enerzijds en pogingen om actief te zijn als erotische vrouw anderzijds; door haar onorthodoxe verlangen naar vrouwen aan de ene kant en de verleiding zich in te voegen in de gegeven heteroseksualiteit aan de andere kant.
Cixous neemt op dit punt geen positie in. Ze laat Dora's mogelijkheden in deze tweestrijd open en doet geen uitspraken, zich beroepend op de tekst van haar geestelijke grootvader. Meedogenloos laat ze Dora rond-