In Der Brautpreis (1988) lijkt Weil het ‘boek over weduwen’ geschreven te hebben waar de vertelster in Generationen over mijmert. In deze roman vertellen twee vrouwen, beiden aan het eind van hun leven, over hun verhouding tot David, herdersjongen, zanger, en later koning van Israël. In de hoofdstukken beginnend met ‘Ich, Michal’ is Michal, de eerste vrouw van David en dochter van koning Saul, aan het woord. Weil geeft, bij monde van Michal, een prachtige herschrijving van het bijbelse verhaal. Een verhaal waarin Michal overigens weinig genoemd wordt. In II Samuel: 6 wordt de suggestie gewekt dat Michal kinderloos blijft als straf, omdat ze David had uitgelachen toen hij uitgelaten en met ontbloot bovenlijf voor het aangezicht van het volk gedanst had. In Der Brautpreis van Grete Weil vertelt Michal hoeveel ze van David heeft gehouden, maar niet meer met hem, noch met enig ander, wilde vrijen, na de gruwelijke bruidsprijs die David in opdracht van haar vader Saul voor haar betaalde (tweehonderd penissen van de Filistijnen, de vijand). In de hoofdstukken beginnend met ‘Ich Grete’ beschrijft een Duitse jodin hoe zij, door de vervolging in de nazitijd door anderen op haar joods-zijn werd vastgepind, terwijl zij daarvoor nooit veel affiniteit had gevoeld met de joodse traditie. Zij voelde zich thuis in Duitsland, interesseerde zich meer voor de Griekse mythologie dan voor de joodse geschiedenis en bracht het door haar bewonderde beeld dat Michelangelo van David maakte nooit in verband met het jodendom. Door de vervolging is het joods-zijn onontkoombaar aanwezig geworden, maar het valt Grete zwaar de inhoud van haar joodse identiteit te bepalen.
Voor zowel Michal als Grete betekent de ouderdom vooral: afstand doen, steeds maar weer afstand doen. ‘... das Alter zu meistern, eine schwierige Aufgabe, die aus Verzichten besteht, jeder Tag, jede Stunde ein neuer Verzicht’, vertelt Grete. Het is een afgedwongen afstand doen: ‘In der Jugend hatte ich es manchmal richtig gefunden, auf etwas zu verzichten, unaufgefordert, freiwillig. Jetzt ist der Verzicht von aussen aufgedrängt und schmerzt.’ Afstand doen, ook van geliefden. Michal vervloekt ‘... ein zu langes Leben, in dem die Geliebten wegsterben’. Gretes geliefde, Waiki, werd in 1941 gearresteerd en in Mauthausen vermoord. Ook de man met wie ze na de oorlog trouwde, Urs, is inmiddels overleden.
Afstand doen, ‘Verzicht’, zoals het in het Duits zo kernachtig klinkt: het lijkt het trefwoord voor de ouderdom. Ook vastgewortelde overtuigingen worden in het proces van ‘verzichten’ mee betrokken. Het meest recente werk