belerend. Is dat vooringenomenheid? Dat zou zomaar kunnen. Is dat het resultaat van superieur gedrag dat verdedigers van het christelijk erf ooit hebben getoond? Komt het doordat het van Christus afgeleide adjectief te vaak als holle frase wordt gebruikt?
Hoe dan ook, hierover gaat het als mensen van Liter hun blad onder de aandacht van derden brengen, op een evenement, in boekhandels. Mensen, ook christenen, wijzen het blad op voorhand af omdat het woord zich naar hun idee te veel laat associëren met de mogelijk strenge leer in een kerk die ze waarschijnlijk niet eens goed kennen of omdat de combinatie beelden oproept van werk dat amper literair genoemd mag worden, hoe onterecht die gedachte ook moge zijn.
Zolang je erbij bent, kun je reageren en dat gebeurt dan ook. Maar wat gebeurt er als we er niet bij zijn? Literaire tijdschriften zijn al nauwelijks te vinden in literaire of algemene boekhandels. Te riskant, vinden zij. En als er voor Liter een plaatsje is, dan kan het uit de schappen verdwijnen, omdat winkelbezoekers geïrriteerd reageren op de aanwezigheid van een blad dat blijkbaar gericht is op bekering van lezers. Nee, dan zijn ze niet verder gekomen dan het omslag.
Liter wil een podium zijn voor literatuur met diepgang en recht doen aan een open discussie. Daarvoor moet dat blad gelezen worden en dat lukt niet als mensen op grond van het omslag al besluiten om niet verder te lezen.
De uiteenlopende keur aan poëzie, verhalen en andere bijdragen, de keuze van onze gastauteurs, de discussies die we openen, kortom, de inhoud laat zien wie en wat Liter is en hoe het wortelt in het christendom. En als het adjectief ‘christelijk’ door de verschillende betekenissen die mensen eraan geven, van dierbaar en bescheiden tot beperkend en omineus, de inhoud in de weg staat, dan moet je het daar, op die plek niet gebruiken. Ik zou voor deze gedachtegang kunnen verwijzen naar enkele bijbelpassages.
Liter beleeft zijn twintigste jaargang. Wij willen verder. Er zijn nog zoveel mogelijkheden. Dit themanummer laat opnieuw zien wat Liter is en wat de redactie met Liter wil. Zorg over kopij die ons past, is er evenmin. Twintig jaar lang konden wij rekenen op een trouwe lezerskring. Van hen hopen wij dat zij het blad voldoende kennen om te weten dat er nog veel moois kan komen. Maar bij een blad dat zo lang bestaat, kan het niet anders of er is sprake van natuurlijk verloop en daarom moeten we ook nieuwe lezers vinden. Lezers ook voor wie het woord ‘christelijk’ heel andere reacties oproept dan trouwe abonnees voor mogelijk houden, maar voor wie Liter veel te bieden heeft. Liter blijft christelijk. Wat dat is? Daarvoor moet je het blad lezen. Daarom: terug naar het verhaal.