Welk boek heeft je leven veranderd?
Op nummer één, waar heel mijn leven in het teken van boeken schatplichtig aan is, staat Abeltje van Annie M.G. Schmidt. Dat is het eerste boek dat ik zelf gekocht heb en één van de eerste boeken die ik bewust zelf gelezen heb. Ik herinner me nog precies wanneer ik het las en ik heb het daarna nog ontelbare keren gelezen. Het was een soort existentiële leeservaring: in mijn ééntje nam ik een verhaal tot me, waar ik mij in kon verplaatsen, waar ik om kon lachen en waar ik heel lang mee bezig was omdat ik nog niet zo goed kon lezen.
Later, op de middelbare school, kwam Remco Campert ter sprake - en niet per se in positieve zin. Ik zat op de Pieter Zandt, waar het literatuuronderwijs toen voor een groot deel bestond uit het negeren van belangrijke schrijvers. Veel waarschuwingen ook, voor de tijdgeest en voor wat er allemaal mis is in de moderne literatuur. En daar raakte ik als recalcitrante jongeman natuurlijk door getriggerd. Dus heb ik Het leven is vurrukkulluk gelezen. En dat was zo volstrekt anders dan dat ik tot die tijd gelezen had. Toen ik Campert ontdekte, las ik voor het eerst een boek waarbij de stijl een heel bepalende rol in het boek heeft. Een boek dus, waarbij niet het avontuur van een zestienjarige jongen belangrijk is, maar waar stijl en de jaren '60 - inclusief seks en wilde feesten - centraal staan. Ik ervoer voor het eerst, niet zozeer wat lezen vermag, want die ervaring had ik al eerder opgedaan, maar meer wat literatuur vermag. Ik voelde me door elkaar gerammeld. Eigenlijk een beetje te vergelijken met mijn Abeltje-ervaring.
Er is niet één boek dat mijn leven veranderd heeft. Er zijn meerdere boeken die mijlpalen vormen. Recent las ik De zelfmoord van de meisjes van Jeffrey Eugenides, een Grieks-Amerikaanse schrijver, die ook weer zo iets absurds geschreven had, dat ik niet eens kon bevroeden dat dat bestond - zo'n verhaal! Op zo'n waanzin-