vanaf dit ogenblik moment
dat inslaat, slag op slag.
Zo bijbelgetrouw wil Borgdorff zijn. Zijn debuutbundel telt vijfenveertig gedichten die vrijwel alle handelen over de feiten uit Izaäks leven: zijn bejaarde ouders Abraham en Sara, de slavin Hagar, zijn broer Ismaël, het drama in Moria, de vechtende broers Esau en Jacob. Ze passeren allemaal chronologisch de revue. Ook voegt Borgdorff toe: gedachten die Izaäk vanuit zijn positie achteraf heeft, mijmeringen over vreugde die hij gekend heeft als kind, over grote broer Ismaël, over zijn kinderen Jacob en Esau en over God. Het verraste mij als lezer een enkele keer. Bijvoorbeeld het gedicht over het bekende verhaal van het offer dat Abraham moet brengen, wat vele malen indringender is als er vanuit het perspectief van Izaäk wordt verteld.
Zo weet Borgdorff een enkele keer deuren te openen en verhalen weer tot leven te wekken, onder meer door het gebruik van wat spaarzame anachronismen: er duikt een foto, bandopname of psalm op. Vaak goed getroffen en helaas wat te weinig toegepast. De bundel had wellicht ook meer zeggingskracht gehad als het de dichter gelukt was de link met zijn lezer en diens wereld veelvuldiger en vooral duidelijker te leggen. Een goed voorbeeld daarvan vind ik het gedicht van een andere dichter, Pem Sluijter, ‘De binding’, waarin het oude bijbelverhaal van Izaäk door middel van beeldspraak wordt verbonden met de nieuwe tijd van moord en doodslag.
Ze hadden hem de explosieven-
gordel omgegespt. Voelden zich
geroepen brachten hem weg.
Halverwege zei hij ik wil niet dood.
Bleef daarbij. Zij keerden
waren. Ismaël die zichzelf
Zijn ouders zagen hem ontzet terug
van zijn gang naar de top van de berg
Moria, lieten hem niet uit hun ogen.
Wachten tot de God van Abraham
(Het licht van Attika, Amsterdam 2004)
De steen uit de titel keert op enkele plaatsen terug in de bundel van Borgdorff. Het is Izaäks zitplaats, maar bijvoorbeeld ook het onderwerp van een gedicht dat refereert aan de overtocht van Jozua en de Israëlieten over de Jordaan (blz. 35). Geregeld in een steen doet ook denken aan de wet die neergeschreven werd op de stenen tafelen. Izaäks leven is geregeld, in regels uitgeschreven en op orde gebracht door deze verslaglegging.