Gestel en lenne Biemans. Zijn gedachten over het beoordelen van kinderboeken vormen elk jaar weer het uitgangspunt bij de cursus ‘Oordelen over kinder- en jeugdboeken’, een cursus die al meer dan tien jaar gegeven wordt.
‘Het gebeurt me vaak dat ik, als ik aan een recensie begin, nog geen vaststaand oordeel over het betreffende boek heb, maar me nog in een wik-en-weeg-positie bevind. Tijdens het schrijven, op basis van woordkeus, formuleringen, compositie, vormt zich een mening die uitgewerkter, toegespitster en duidelijk is doordat gedachten op een bepaalde manier worden geordend. Op deze manier is recenseren veel meer een schrijfavontuur waarvan de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat, maar zich gaandeweg vormt.’
Peter was jarenlang een zeer gewaardeerd redactielid van ons tijdschrift Literatuur zonder leeftijd. Tijdens redactievergaderingen had hij de teksten die geredigeerd moesten worden altijd heel gedegen bekeken en van kanttekeningen voorzien. Hij was uitermate kritisch, maar altijd opbouwend kritisch. Hij hield van een constructief debat en wilde graag meer discussie tussen de mensen die over jeugdliteratuur schreven.
Peter heeft ook zelf vele boeiende artikelen voor ons tijdschrift geschreven. Vanaf jaargang 4 (1990) schreef hij bijdragen over onder meer Thea Beckman, over Henri van Daele, over leesbevordering en literatuurkritiek en over adolescentenliteratuur. En dan natuurlijk was hij de motor achter de special die verscheen in 1994 over ‘Dramatiseren op papier’, met daarin ook veel primair werk van zijn leerlingen van de cursus ‘verhalen schrijven’. En ook voor nog komende afleveringen zou hij bijdragen leveren, over bijzondere jeugdboeken. Schrijven en recenseren, was naast lezen zijn passie.
Wie de publicatielijst van Peter bekijkt kan alleen maar enorm onder de indruk zijn. En die publicatielijst zal nog groeien, want zijn hoofdstuk over adolescentenliteratuur voor de nieuwe geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur die eind 2012, begin 2013 moet verschijnen, had hij al ingeleverd.