Zes boeken over een ongemeen rijke jeugd gebundeld, opgedragen aan uw ouders en aan ‘alle inwoners van Zele, zij die zijn en nog moeten komen’. Ze brengen de jaren 1954 tot 1968 in kaart en we kunnen ze misschien wel bekijken als één grote Bildungsroman in afleveringen. Maar deze ferme kastaar overstijgt het individuele levensverhaal, hij opent op unieke wijze een brok recente geschiedenis van de kleine man en tegelijk ook zijn ongemeen rijkgeschakeerde taal: affront en ambetant, ambras en bareel, boerentenen en bolwassing, kabardoeske en kokeneteke, mazoet en mouterpotje, pandoering en wegel,... Of hoe woorden een groot cadeau kunnen zijn.
Smout en stoemp brengen me bij een ander onvergetelijk boek: Aan tafel bij Guy (Roelarta Books/Pereboom, 2000), waarin ge uw krachten mocht bundelen met die van meesterkok Guy Van Cauteren van 't Laurierblad. Cuisine du terroir in recepten en teksten, hier schrijft Van Daele zoals Van Cauteren kookt, een eerlijke keuken, een filosofische ode aan radijsjes en fricassee.
Ik heb veel overgeslagen, even terug naar 1996, het jaar van onder andere De bende van Jan Praet, Grandigen Bol (Altiora, 1996). Half november 1996 is er een groot feest in Den Anker, de grote Van Daele wordt 50, de kleine Van Daele verschijnt.
Ik hinkstapspring nu nog wat rapper over mijn recente favorieten: Ti (Lannoo, 1996), Balthasar (Lannoo, 1997), Dikke Idde (Lannoo, 1999), Heksje Paddenwratje (Davidsfonds/Infodok, 2002), Woestepet (Lannoo, 2002), Djuk (Lannoo, 2002), De omgekeerde Dendermonde (Lannoo, 2004), Het huis aan de Bargiekaai (Lannoo, 2005), Een geschiedenis van Vlaanderen (Lannoo, 2005), Er was eens een prinses (Davidsfonds/Infodok, 2005).
Ge pendelt tussen uw favoriete illustratoren Thé Tjong-Khing en Klaas Verplancke, ge hebt altijd een neus voor kwaliteit gehad.
En dat blijft maar stromen. Op de website van het paleis zelve prijkt dat prinses Mathilde op 22 november op een voorleesnamiddag in de Antwerpse Zoo, in het kader van de voorleesweek, uw boek Sprookjes voor een prinsesje (Manteau, 2006) in ontvangst zal nemen. Uw keuze van sprookjes uit de landen van onze Koninginnen, opgedragen aan Prinses Elisabeth, met een voorwoord van Prinses Mathilde.
Er komt een themanummer over u van Literatuur zonder leeftijd, als er een auteur is voor wie de titel van dat tijdschrift opgaat, dan zijt gij het wel.
Jaak Dreesen had gelijk toen hij in De Bond schreef: ‘Henri heeft iets te vertellen. Of: vorm en inhoud in perfecte harmonie. Laten we daarom zuinig zijn op Van Daele; er zijn er niet veel van zijn soort’. En Bregje Boonstra ook in het NRC Handelsblad: ‘Van Daele schrijft met een aangename combinatie van terloopsheid, zorgvuldigheid en humor’.