Woutertje Pieterse Prijs 2000
Juryrapport
Niet eerder kreeg de jury zoveel boeken ter beoordeling onder ogen. Zo'n 95. Zoals ieder jaar waren er weer interessante debuten, boeken die geen enkele kans maakten en boeken die uitgevers vergaten in te sturen, zodat de jury ze alsnog moest opvragen. Uit die stapel bleven er zes over waaruit het moeilijk kiezen was.
Zo was er Bart Moeyaerts Het is de liefde die we niet begrijpen. Moeyaert roept in dit boekje een hevige spanning op, niet door sensationele gebeurtenissen, maar door haarscherp de onuitgesproken spanning tussen de gezinsleden op te voeren en soms uit te vergroten tot het surreële. (Dan staat er: ‘Mijn oren en ogen zijn groter dan ikzelf’). Het is een stijl die de schrijver in staat stelt om bijvoorbeeld een afwezige broer bijna tastbaar aanwezig te maken in het verhaal. Een broeierige en bijna te mooi geschreven tekst.
Voor altijd samen, amen van Guus Kuijer hoorde ook bij de laatste zes. Razendknap om in zo weinig woorden zoveel actuele maatschappelijke thema's aan te roeren. Van racisme tot al of niet geloven en van trends in relaties tot het omgaan met outcasts. Voor altijd samen, amen is politiek correct, maar nergens oppervlakkig en zeker geen probleemboek. Het is hier en daar hilarisch en karikaturaal, maar ook stil en ontroerend. Een boek waarin ernst en humor tot een vanzelfsprekende eenheid verweven zijn.
Ook Wolf en Lam van Ben Kuipers haalde de finale. Een bescheiden boekje, geschreven in een taal die beginnende lezers aankunnen. De vondst schuilt erin dat Wolf en Lam vrienden zijn, maar steeds die vriendschap bedreigd zien door hun conflicterende instincten. In alle eenvoud gaat het hier over de paradoxen van vriendschap. De humor is ingehouden en van een mooie heldere weemoed. De prenten van Ingrid Godon dragen het boekje en vullen de toon van het verhaal aan, zonder nadrukkelijk te worden.
Dan was er Peter van Gestels' Slapen en schooieren. Niets menselijks is de katten en honden in dit boek vreemd. Ze vormen een kleine gemeenschap in en rondom het huis van ‘de lui’, en groeien op met alle onzekerheden, twijfels, angsten, verwachtingen en pleziertjes van dien. Peter van Gestel koos voor een speelse toon, die precies raak bleek om dit kleine-dierenuniversum te schetsen, en hield deze zonder haperen tot aan het einde vol.
Eveneens finalist was Trude de Jong & Georgien Overwater met Een palm op de Veluwe. Hoe de verstandhouding van Lily Waterstone met de haar toegewezen pleegvader Gijs gestalte krijgt, verneemt de lezer nu eens niet uit de mond van de heldin, maar uit fragmenten van het dagboek van de 32-jarige Gijs, een