neren. En dus kon het alleen nog maar fout gaan. Boze bezoekers, boze reptielhouders en onwaarheden in de krant de volgende dag: auteur weigert voor zijn lezers te verschijnen en blijft achter computer zitten om te chatten. Later bleek dat mijn antwoorden pas na ongeveer twee uur weergegeven werden, dus waarschijnlijk door niemand zijn gelezen. Zo verliep mijn eerste chat-sessie. Als u het niet begrijpt, vergeef ik u dat. Ik snap het zelf ook nog steeds niet. Nooit meer dat soort onzin, dacht ik.
Maar natuurlijk kwam er een tweede keer. De omstandigheden waren aanzienlijk verbeterd, was mij beloofd. De techniek was inmiddels zo ver dat ik met een laptop vanuit mijn eigen huis kon chatten via het bedrijf dat de actie mede organiseerde. De kans op leguanen en vliegende honden was daardoor tot een minimum beperkt. Ook nu duurde het enige tijd voor de verbinding tot stand kwam, maar het lukte. De vragen kwamen in een soort venster op het scherm. Alleen de vragen die ik beantwoordde, werden zichtbaar voor de andere chatters.
In het begin heb je de neiging alle vragen te beantwoorden.
V: ‘Ben je er al?’ (Frank, 14 jaar)
A: ‘Ja, ik ben er.’
V: ‘Waarom duurt het zo lang?’ (Edwin, 12 jaar)
A: ‘Ik kan maar één vraag tegelijk beantwoorden.’
V: ‘Hoeveel boeken hebt u geschreven?’ (Lisette, 12 jaar)
A: ‘Dat kun je lezen in de bibliografie.’
V: ‘Hoe oud bent u?’ (Janet, 9 jaar)
A: ‘Dat kun je lezen in de biografie.’
V: ‘Wil je met me neuken?’ (Karin, 18 jaar)
Ho, oeps, alarm! Toch niet zomaar op alle vragen antwoord geven. Hier blijkt iemand het woord ‘chat’ totaal verkeerd uit te leggen. Zij (als het een zij is en als zij Karin heet en als zij 18 is) heeft blijkbaar de betekenis ‘opvrijen’ uit het woordenboek gehaald. Met ‘tapuit’ kon zij waarschijnlijk geen kant op. Ik kan met haar ook geen kant op en dus antwoord ik met een enkel nee! Meer leek me vanwege de meelezende chattertjes niet zinvol. Per slot van rekening betreft het hier geen uitzending van SBS 6.
Tijd om hierover na te denken is er eigenlijk niet, want de vragen verschijnen in hoog tempo op mijn scherm.
V: ‘Ik wacht al een half uur.’ (Kees, 10)
A: ‘Sorry, Kees, het kan niet sneller.’