De vertegenwoordiger
Een uitgeverij is voor elke boekhandel van levensbelang en andersom. Wat doet de boekhandel immers zonder nieuwe boeken? Sterker nog, vroeger gingen uitgeverij en boekhandel vaak hand in hand. Momenteel is dit heel anders, maar een afhankelijkheidsrelatie bestaat nog steeds. De boekhandelaren kijken ieder seizoen reikhalzend uit naar de mooie, speciale en verrassende boeken die uitgevers voor hen en hun publiek in petto hebben. En wat moeten uitgevers zonder de boekhandel waar de klanten de boeken kan inzien, vast kan houden, kan lezen en ruiken?
Een belangrijke schakel tussen de uitgever en de boekhandelaar is de uitgeversvertegenwoordiger. Hij presenteert de nieuwe titels aan de boekhandel tijdens een beurs of een bezoek aan de winkel. Voor de boekhandelaar is een goede vertegenwoordiger belangrijk: iemand die de boeken gelezen heeft, er een enthousiasmerend verhaal over kan vertellen, naar de mening van de boekhandel luistert en er iets mee doet, en niet iemand die alleen probeert boeken te verkopen. Niet altijd heeft de vertegenwoordiger alle boeken uit het aanbod kunnen lezen, omdat het boek bijvoorbeeld nog niet klaar was. De boekhandel moet het dan met een verhaal eromheen doen, zoals: het boek is verfilmd en er komt veel publiciteit. De beslissing wel of niet bestellen wordt daarmee een stuk lastiger en gebeurt veelal op basis van kennis en ervaring.
Voor de geloofwaardigheid van de vertegenwoordiger is het belangrijk dat hij van alle acties en regelingen die de uitgever bedenkt, op de hoogte is. Het staat wel erg slordig als de boekhandel over de post een bepaalde actie is toegestuurd, terwijl de vertegenwoordiger nergens van weet.
Over het algemeen komt een vertegenwoordiger jaar in, jaar uit bij de boekhandel over de vloer en leren de twee partijen elkaar goed kennen. Een goede vertegenwoordiger kan vaak inschatten of het voor een boekhandel zinvol is een bepaalde titel in de kast te zetten. Uiteraard heeft een uitgever zijn boeken