gezet, zonder gebruik te maken van touw, lijm of nietje. Het is slechts één voorbeeld van de beeldschone werkjes die hij maakte.
Vlo, ‘digitale houtsnede’ uit Laatste verhalen van de eeuw (Paul Biegel)
Van Laatste verhalen van de eeuw, onlangs bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, nam Van der Veen de hele opmaak voor zijn rekening. Samen met Biegel bepaalde hij het lettertype, corpsgrootte, interlinie, de hele lay-out. ‘Dat heeft enorme voordelen. Je kunt meteen op het scherm zien hoe de verhouding ligt tussen de illustraties en de vormgeving. Je kunt er een harmonie inbouwen. Aan Biegel vraag ik weleens een zin of een alinea aan te passen, omdat het anders typografisch niet mooi uitkomt. Je bent dan echt met z'n tweeën bezig een boek te maken. Met Henk van Kerkwijk heb ik dat ook wel eens zo gedaan. Een ideale manier van samenwerken.’ Dat het resultaat ernaar is, blijkt uit de onderscheiding die Van der Veen kreeg voor De zwerftochten van Aeneas, in feite het eerste boek dat hij helemaal op de computer illustreerde en vormgaf. Nog voor de publicatie bleek zijn bijdrage goed voor de BNO-Illustratorenprijs 1997 in de categorie boek.
De reacties op het recente, met computer gemaakte illustratieve werk zijn verdeeld. Enerzijds is er de officiële bekroning, anderzijds staat de kritiek veelal afwijzend tegen het gebruik van de computer. ‘Het woord computer heeft een negatieve klank voor sommigen. Ik denk dat dat een gebrek aan kennis inhoudt, die vaak uit de literaire hoek komt. Men weet te weinig van het materiaal, de emotie die verbonden is met het schilderen en tekenen. Als het niet met de kwast is geschilderd, kan het niets wezen. Maar in feite gebeurt er hetzelfde: of je nu met de computer of met een kwast schildert. Men blijkt angst te hebben voor het nieuwe en laat het oordeel daarvan afhangen.’ Misschien speelt een rol dat verschillende
Zoeli, ‘digitale houtsnede’ uit Laatste verhalen van de eeuw (Paul Biegel)