Een realistische kennismaking met de oorlog
Loek Hermans
Elf was ik. We woonden in Arnhem, en ik zat in de vijfde klas van de lagere school. De jaren zestig kwamen langzaam op gang. Niemand wist hoe roerig die zouden worden; niemand had al behoefte aan een ommekeer. Mijn school heette rooms-katholiek en, afgezien van de spellingwijziging in 1954, was het onderwijs nog op de oude roomse leest geschoeid. De Mammoetwet lag amper op de tekentafel. ‘Zelfwerkzaamheid’ was, zelfs in pedagogische kringen, nog een schaars gebruikt woord.
Natuurlijk zaten we niet alleen met de armen over elkaar. Wanneer we geschiedenis kregen, deelde de juf leesboekjes uit en moesten we zelf aan de slag. Die boekjes waren onderdeel van een reeks waarvan de titel nu erg gedateerd aandoet. Ons Volk heette de serie. In acht deeltjes werd de vaderlandse geschiedenis tot leven gebracht. De schrijver, Alphons Timmermans, koos steevast een kind als hoofdpersoon, zodat je je makkelijk kon inleven en de geschiedenis als het ware zelf doormaakte.
Het laatste deeltje van Ons Volk ging over de Tweede Wereldoorlog. Het telde maar 120 pagina's, en zeker eenderde daarvan was gevuld met inktzwarte tekeningen van Gerrit de Moree; maar het liet zich lezen als een spannend jongensboek. De tekeningen waren bovendien zo suggestief dat je alles wilde weten over wat ze lieten zien. Waarom begroef vader Manders kort na het bombardement van Rotterdam zijn koperen potjes en kannetjes in de tuin? En waarom verstopten de mensen hun radiotoestel op zulke vreemde plekken als de onderkant van een tafelblad?
De plaatjes en de tekst maakten duidelijk wat de titel van het boek bedoelde. Door de ogen van drie gezinnen - in een Limburgs Maasdorp, in Rotterdam, en in Arnhem - kreeg je een glashelder beeld van wat het betekende om van 1940 tot in 1945 Onder de Duitse hiel te leven.
Ik had natuurlijk al wel iets over de oorlog en de Duitse bezetting gehoord. Dat waren echter steevast familieverhalen, en die vertelden meer over hoe gezellig het soms toch was, dan over de dreiging en oorlogsellende. En de onderdrukking en het ondergronds verzet werden vanaf 1960 weliswaar door dr. De Jong op de televisie in beeld gebracht, maar De Bezetting was geen kinderprogramma. Voor mij was Onder de Duitse hiel dus de eerste echte kennismaking met de Tweede Wereldoorlog.
En het was een realistische kennismaking. De oorlog werd door Timmermans en Moree op geen enkele manier geromantiseerd. Ik herinner mij nog altijd heel