verhalen vertelde; aan de geheime schuilplaats die ze met een blank vriendinnetje heeft. Maar bij dat vriendinnetje thuis spelen mag niet, want daar vinden ze dat Indische mensen stinken en vies zijn.
Ze krijgt trek in iets lekkers en gaat in de kelder de kruidkoek opeten. Sylvia heeft van Werner een matabia gekregen, maar gaf hem aan haar vader om te bewaren. Met een matabiaschelp onder je kussen hoef je nooit meer bang te zijn in het donker. Moedig gaat ze weer terug naar de kast van vader om de schelp te halen. Voor de veiligheid brengt ze haar broertje en zusje naar haar eigen slaapkamer.
Deze mengeling van dromen, angsten, hersenspinsels en moedige daden geeft een universeel beeld van kinderen, zoals die overal ter wereld zo jong worden belast met verantwoordelijkheid... En tegelijk een beeld van de specifieke denkwereld en levensomstandigheden van de Indische mensen in Nederland. Het is een prachtig en literair hoogstaand verhaal, waarin de raak uitgediepte gevoelens meer centraal staan dan de gebeurtenissen, welke er de aanleiding toe zijn.
De oorspronkelijke uitgave van dit boek verscheen in 1981 bij uitgeverij De Fontein. De tekst in de herziene uitgave van uitgeverij Leopold, verschenen in 1990 is marginaal herzien. De illustraties zijn opnieuw gemaakt en misschien door het gebruikte papier en het drukprocédé wat grover uitgevallen dan in de eerste uitgave. De plaatsing van de illustraties tussen de tekst levert een rommelige bladspiegel op. Ook de omslag kon in de ogen van de jury geen genade vinden.
De jury is er zich van bewust, dat het nog niet eerder is voorgekomen en dat het ook niet gebruikelijk is een herziene uitgave te bekronen. Een aantal overwegingen samen heeft ons daartoe gebracht.
Matabia gaat over een Indisch meisje opgroeiend in Nederland met alle problemen van een kind tussen twee culturen. Zij is een van de vele kinderen, die in de vijftiger jaren uit Indonesië naar Nederland kwamen en zwijgend over hun geboorteland en hun ervaringen door het leven gaan. Nederland had immers veel erger dingen meegemaakt in W.O.II, was hier de hardnekkige opvatting. Als in 1981 de Jenny Smelik/IBBY prijs had bestaan, was dit boek zeker in aanmerking gekomen voor deze prijs.
Met deze keuze willen wij ook schrijvers uit deze grote bevolkingsgroep aanmoedigen hun zwijgen te verbreken. Langzamerhand verschijnen er meer