het boeiendst zijn vaak precies die boeken, die voldoende aan de verbeelding van de jonge lezer overlaten.
Dit pleidooi voor een kinderliteratuur die, bevoogdend noch hurkend, vooral ruimte biedt aan de verbeelding en een verkenning van een wereld die groter is dan alleen die van de kinderziel in ‘jeugdland’, is in het verleden al eens kernachtig verwoord door een schrijver van jeugdliteratuur:
De aard van het kind is niet het klein zijn, maar het groot worden. Niet wij moeten naar hen toe, zij moeten naar ons. Hoe meer wij kinderen omringen met dingen van hun eigen formaat, hoe meer wij hun ontwikkeling afremmen in zijn natuurlijke richting. Het is niet nodig dat kinderen alles begrijpen wat ze te horen krijgen.
Het wordt tijd dat we namen gaan noemen. Nadat we met genoegen en soms met misnoegen de vele titels hadden gelezen, bleven er op de fijnere zeef enkele titels liggen.
Daar was Olle bij, prachtige miniaturen van Guus Kuijer rond zijn gisse hond, met grote liefde geschreven en met een zelfde eenvoud door The Tjong Khing geïllustreerd.
Vermeldenswaard is zeker ook Het feest op de maan van Toon Tellegen en Mance Post. Tellegen doet elk jaar tot het allerlaatst mee, ook nu weer met een onweerstaanbaar dierenverhaal. Ondanks de originele vorm van een boek dat er gesloten als een halve en open als een volle maan uitziet, leek het ons ten opzichte van andere auteurs niet eerlijk, de prijs toe te kennen aan een verhaal van enkele pagina's
Praktisch tot het laatst bleef Sjoerd Kuyper meedingen, met twee boeken zelfs, Robins zomer en Denk om de muizen! Het laatste had onze voorkeur. Zo hoort een kinderboek eruit te zien, was het grootste compliment dat we konden bedenken, het moet raar lopen als zo'n boek kinderen van zeven tot tien niet aanspreekt, het is geestig en met veel fantasie geschreven, strak van opbouw en het ziet er goed uit - daarbij steken zelfs volwassenen er nog iets uit op over het verschil tussen rossewoelmuis, dwergmuis, eikelmuis, hazelmuis, waterspitsmuis, aardmuis, relmuis of zevenslaper enzovoort. Een goed boek, niet minder en ook niet meer.
Blijft er één ander boek over. De jury is voltallig tot de slotsom gekomen, de Libris Woutertje Pieterse Prijs 1991 te willen toekennen aan Paul Biegel voor zijn boek Anderland, een Brandaan mythe
Er waren verschillende overwegingen die uiteindelijk de doorslag gaven. Het zwaarst woog het feit, voorzover een subjectief oordeel een feit genoemd