literatuur-signalementen
Klassiekenhulpjes
Wie wat achtergrondinformatie wil hebben over de Klassieke Oudheid kan na de Boekenweek 2000 terecht op twee cd-roms.
Het Spectrum Electronic Publishing heeft de zestiende druk (1999) van het naslagwerk
Klassieke oudheid van A-Z van P.J. Reimer ‘vertaald’ naar een cd-rom (ƒ29,90; ISBN 90 5344 097 6) die gedraaid kan worden op een Pentium-pc onder Windows 95, 98 of NT 4.0 met 15 Mb vrije schijfruimte, 16 Mb RAM, 4x cd-romspeler en geluidskaart. De gebruiker wordt voorzien van zes tabbladen met 1) een volledig alfabet van alle trefwoorden, 2) personen, 3) Griekse Oudheid, 4) Romeinse Oudheid, 5) Geografle, 6) Goden en helden. Veel trefwoorden zijn voorzien van in totaal zo'n vijfhonderd afbeeldingen
Grieks torso van een knielende jongeman, ongeveer 300 v. Chr..
uit het archief van het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden; een aantal wordt toegelicht met korte animaties of videofragmenten of tabellen.
Er is een mogelijkheid tot vrij zoeken naar willekeurige woorden in de rekst van alle lemmata, een faciliteit die voor thematisch onderzoek handig is. Zo levert het intikken van bijvoorbeeld ‘vermoord’ een indrukwelkkend aantal lemmata waarin mensen en helden (onder wie uiteraard Palamedes) op onnatuurlijke wijze aan hun eind komen.
Via een zandlopertje komt men in een tijdbalk terecht die culturele en politieke evenementen toont vanaf de homo habilis tot het einde van de Romeinse tijd rond 500. De cd-rom biedt een spoor-functie om de eigen zoektocht door de lemmata bij te houden, een printen een kopieerfunctie. Voor erg weinig geld krijgt de koper een degelijk naslagwerk, al hebben de lemmata geen literatuuropgaven.
Ter gelegenheid van de Boekenweek 2000 bracht de CPNB voor een habbekrats een cd-rom uit onder de titel Lectori Salutem; zwerven door de bibliotheek van de klassieke oudheid, samengesteld door Madelon Witterholt (ISBN 90 74 336 574). Deze fraai vormgegeven cd-rom draait onder Windows 95 of 98 op een Pentium 133 Mhz met 32 Mb geheugen, 12x cd-rom, of op de Macintosh. Voor dit product is vooral het Allard Pierson Museum in Amsterdam te hulp geroepen om voor mooie plaatjes te zorgen.
Uiteraard was het de bedoeling om de aandacht te vestigen op de ruim tweehonderd min of meer recente tirels betreffende de klassieken (filosofie, historische romans, kinderboeken, mythologie, naslagwerken en reisgidsen) in de schappen van de boekhandel, maar er is meer. Een alfabetische lijst biedt een paar honderd trefwoorden die na aanklikken met woord en beeld toegelicht worden in een kader. Ook vanuit de toelichtingen bij de inhoud van de boeken zijn er doorklikmogelijkheden naar de trefwoordenlijst.
pjv