Boeken over het boek der boeken
Voor wie de bijbel (verhalen) niet met de paplepel ingegoten heeft gekregen, zijn er steeds meer handige opzoek- en naslagwerken op de markt. Het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting hebben - samen op weg - een selectie van ongeveer éénvijfde uit de Groot Nieuws Bijbel gemaakt onder de titel Bijbelselect; golden classics: ontroerende, spannende, vrolijke, schokkende, mooie, raadselachtige, aangrijpende en verrassende teksten uit de bijbel (Haarlem/'s-Hertogenbosch, 1997, 343 blz.). De verhalen zijn voorzien van pakkende tussenkopjes; er is een beknopt register en aan het eind zijn 16 pagina's vrijgehouden voor ‘Aantekeningen’.
Het Nederlands Bijbelgenootschap te Haarlem heeft samen met het Vlaams Bijbelgenootschap te Beernem een StartersBijbel op de markt gebracht (1997, 423 blz.), die - aldus de verso van de titelpagina - de tekst bevat van de Startbijbel uit 1994. Ook deze start(ers)bijbel bevat de meer of minder bekende verhalen in een van de tale Kanaäns behoorlijk afwijkende verteltrant. Aan het begin van ieder bijbelboek wordt een korte uitleg gegeven en achterin staat een lijst met verklaring van moeilijke woorden en een overzicht van bekende bijbelgedeelten.
Voor wie wat dieper op de materie in wil gaan, publiceren het Nederlands Bijbelgenootschap en de Katholieke Bijbelstichting enkele afzonderlijke bijbelboeken in de versie van de Groot Nieuws Bijbel met toelichtingen in de vorm van voetnoten, landkaartjes; stambomen en verklarende woordenlijsten. In 1997 verschenen Genesis toegelicht en Johannes toegelicht als voorpublicaties van de Groot Nieuws Bijbel met aantekeningen die op 3 maart 1998 gepresenteerd werd in twee versies, één zonder en één met de deuterocanonieke boeken.
In 1997 verscheen ook de Online bijbel deluxe cd rom (Dordrecht: Importantia), een fantastisch software-product met bijbels in meer talen dan de torenbouw van Babel heeft teweeggebracht en allerlei concordansen en naslagwerken.
Handig inhakend op de succesvolle A-Z-serie van uitgeverij SUN verscheen van Ella van 't Hof: Van Adam tot Zevende hemel; de bijbel in kort bestek (Groningen: Martinus Nijhoff, 1997, 176 blz., ills.; ƒ 37,50). Dit naslagwerkje vindt zijn wortel in de collegereeks over bijbel en literatuur voor eerste-jaarsstudenten van de Universiteit Utrecht. Na een inleiding over de ontstaansgeschiedenis van de bijbel volgen per bijbelboek die onderdelen die van belang zijn voor een beter begrip van thema's uit de literatuur en beeldende kunst. Een namen- en een trefwoordenregister maken dit een uiterst bruikbaar boek voor het gestelde doel.
Dat de bijbel in 1997 in de belangstelling stond, is inmiddels wel duidelijk (en dan heb ik nog niet eens gehad over de Levensbelangrijke vragen van John Blanchard die huis-aan-huis in de brievenbus gestopt zijn), maar dit wordt nog eens expliciet gesteld in het voorwoord van de bundel Eigen zinnigheid; de bijbel in fragmenten, bijeengebracht door de winnares van de preekprijs van Trouw, Jacobine Geel (Zoetermeer: Uitgeverij Meinema, 1997, 128 blz., ƒ 24,90). Vijfendertig schrijvers, dichters, politici, filosofen en theologen geven nu op schrift hun persoonlijke visie op een bijbelgedeelte die ze eerder (in 1996) hadden geventileerd in een serie IKON-radiogesprekken. Aanwezig in de bundel zijn onder