| |
| |
| |
Literatuur-nieuws
Hooft-congres en Hooft-tentoonstelling
Ter gelegenheid van de driehonderdvijftigste sterfdag van P.C. Hooft, wordt op woensdag 21 mei 1997 een congres gehouden over deze vooraanstaande zeventiende-eeuwse auteur. Een zevental sprekers zal van 10.00 tot 16.45 uur in de Agnietenkapel voordrachten houden over P.C. Hooft. Het thema is de veelzijdigheid van Hooft. De eerste spreker is mw. prof. dr. M.A. Schenkeveld-van der Dussen over ‘Ik en ben geen schrijver’; iets over de poëtica van P.C. Hooft. Daarna komt dr. P.J. Verkruijsse aan het woord die ‘P.C. Hooft: een toontje lager’ zal laten zingen. Dr. P.P. Raasveld zal in zijn bijdrage over P.C. Hoofts Emblemata amatoria ‘hoofd en hart’ laten spreken. Hoofts stijlmiddelen zijn het onderwerp in de lezing van mw. dr. T.L. ter Meer, toegespitst op de briefwisseling van Hooft met Huygens en Barlaeus. Hooft heeft ook ‘Richtlijnen voor het nageslacht’ nagelaten; dr. M.J. van der Wal zal aan de hand van ‘Hoofts taal en taalreflectie na 1647’ laten zien welke dat zijn. ‘Smaakelyk voor kiesche ooren’ is de titel van J.A.C. van der Heijdens voordracht, die zal gaan over het vormgevingsprincipe van Hoofts Nederlandsche Historien. Als laatste komt mw. drs. B. Hartlieb aan het woord, zij spreekt over de ‘Fürstliche Herrschaft in Hoofts Dramen’.
Tijdens het congres zullen ook liederen van Hooft te horen zijn. Na afloop van het congres is er gelegenheid om de opening van de Hooft-tentoonstelling ‘P.C. Hooft en zijn handschriften’ bij te wonen. De tentoonstelling is te zien in de Universiteitsbibliotheek van 22 mei tot en met 25 juli 1997. Centraal in deze expositie staan de eigenhandig door Hooft vervaardigde handschriften van zijn gedichten, toneelstukken en prozawerken. Daarnaast zullen gedrukte uitgaven te zien zijn. Samen geven zij een beeld van het ontstaan van de teksten en van hun vroegste drukgeschiednis. Voorst worden ook schilderijen, prenten en voorwerpen met betrekking tot de drost van Muiden in de expositie opgenomen.
P.C. Hooft
De kosten van deze dag bedragen ƒ 15, - (studenten, aio's/oio's ƒ 12,50, -), over te maken op girorekening 5478456 van J. Jansen te Hilversum, onder vermelding van ‘Hooft-congres’, uiterlijk voor 12 mei 1997. Thee, koffie en lunch is inbegrepen. Inlichtingen over het congres zijn te verkrijgen bij dr. J. Jansen, Alexanderlaan 12, 1213 XS, Hilversum, 030-6836830.
hanneke van den bosch
| |
Dertiende Colloquium Neerlandicum
Het Dertiende Colloquium Neerlandicum zal van zondag 24 tot zaterdag 30 augustus 1997 plaatsvinden aan de Rijksuniversiteit Leiden. Speciale aandacht wordt besteed aan het tweehonderdjarig bestaan van de oudste leerstoel voor Neerlandistiek, die vanaf 1797 door Hoogleraar M. Siegenbeek werd bezet.
Op zondag 24 augustus 1997 begint het colloguium om 16.00 uur met een openingslezing door prof. dr. F.P van Oostrom met aansluitend een receptie. Maandag 25 augustus is het thema ‘Letterkunde en poëzie’. De ochtend wordt gevuld met lezingen door prof. dr. H. Brems en prof. dr. M.A. Schenkeveld-van der Dussen. 's Middags worden er drie parallelle workshops gegeven waarin drie onderwerpen centraal staan. Als eerste komt de ‘didactiek in de oudere poëzie’ aan de orde, vervolgens ‘de rol van poëzie in de vreemde-taalverwerving’ en ten slotte wordt er gesproken over de ‘Intramurale canon tegenover de extramurale canon’. Rutger Kopland zal 's avonds een lezing verzorgen. Dinsdag 26 augustus is het thema ‘taalkunde en woordvolgorde’. De lezingen worden 's ochtends aangeboden door dr. W.J.M. Haeseryn en prof. dr. Th.A.J.M. Jansen. De middag-workshops zijn gegroepeerd rond verschillende taalgebieden, zoals bijvoorbeeld het Engels taalgebied, het Franse taalgebied en het Duitse taalgebied. Van 16.00 tot 17.30 uur zijn er vergaderingen per taalgebied, de indeling is identiek aan die van de taalkunde-workshops.
Woensdag 27 augustus staat in het teken van het tweehonderdjarig bestaan van de oudste leerstoel Neerlandistiek. Er zullen overzichtslezingen gegeven worden over de drie centrale gebieden van de Neerlandistiek door prof. dr. M. Spies, dr. J. Noordegraaf en dr. A.C. Braet. Deze dag wordt afgesloten met een forum. 's Avonds wordt een theaterprogramma aangeboden in de Pieterskerk.
Donderdag 28 augustus is het thema ‘Nederlands bronnenmateriaal’. Een plenaire lezing over het Nederlands als bronnenmateriaal staat 's morgens op het programma. In aansluiting op deze lezing volgen 's middags twee parallel geprogrammeerde workshops over ‘de didactiek van het Nederlands als bronnenmateriaal’ en over ‘relevantie van het Nederlands op diverse wetenschapsgebieden’. 's Middags is het mogelijk om de Vrije Markt te bezoeken.
Vrijdag 29 augustus begint om 9.30 uur met een ledenvergadering van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (ivn). De slotzitting is van 11.30 uur tot 13.00 uur. 's Middags wordt de colloquiumdeelnemers een stadswandeling aangeboden. Ten slotte zal er een diner zijn omstreeks 19.00 uur.
| |
| |
Het inschrijfgeld voor intramurale deelnemers is ƒ 25, - per dag Voor koffie en thee komt daar nog ƒ 5, - bij. De maaltijden zijn niet inbegrepen. Inlichtingen en aanmeldingsformulieren zijn te verkrijgen bij het Bureau ivn, Raadhuisstraat 1, 2481 BE te Woubrugge.
hanneke van den bosch
| |
Halteproza
Halteproza is een stichting die het lezen wil stimuleren door het presenteren van literaire tekstfragmenten in bushaltes en bussen. Al sinds januari 1995 verschijnt er iedere veertien dagen een nieuw literair fragment in de bus, in bushokjes en op informatiepanelen. De fragmenten zijn afgedrukt op posters in A3-formaat en op zogeheten ‘flyers’. Reizigers in Schiphol en Aalsmeer konden al vanaf 1995 genieten van Halteproza, maar met ingang van september is het verspreidingsgebied uitgebreid met Haarlem. Binnenkort zijn de kleine stukjes literatuur ook te lezen in Utrecht, Amersfoort en Almere.
Halteproza richt zich niet alleen op Nederlandse literatuur, maar ook op vertaalde literatuur. Zo is er een fragment
Een flyer van Halteproza
te lezen uit De afspraak van de jonge Franse schrijfster Justine Lévy en uit De meisjes en de partizanen van de van oorsprong Iranese auteur Kader Abdolah. Busreizigers konden onlangs ook kennis maken het het derde deel van de Tandeloze tijd van A.F.Th. van der Heijden. Stichting Halteproza geeft ook achtergrondinformatie. Zowel de uitgever als de prijs worden bovenaan de posters en flyers vermeld en onderaan wordt soms een korte samenvatting van het boek gegeven of informatie over de auteur.
hanneke van den bosch
| |
Lunchcolleges Dr. P.A. Tiele-Stichting
Onder auspiciën van de Dr. P.A. Tiele-Stichting wordt, in samenwerking met de vakgroep Boek-, bibliotheek- en informatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam, in april en mei 1997 een serie lunchlezingen georganiseerd onder de titel Coster - Gutenberg, met onderwerpen rond de vroegste geschiedenis van de boekdrukkunst.
Het programma ziet er als volgt uit:
15 april: dr. G.J. Jaspers: Blokboeken in de Stadsbibliotheek Haarlem
22 april: prof. dr. F.A. Janssen: De Gutenberg Bijbel als verzamelobject
6 mei: drs. J. van Heel: Gerard Meerman en de vroege boekdrukkunst
13 mei: drs. C. de Wolf: Niet weer Laurens Janszoon Coster!
20 mei: dr. A.K. Offenberg: Geruchten en feiten rond het begin van de Hebreeuwse boekdrukkunst. Op dit moment is nog niet zeker of deze laatste lezing doorgang kan vinden.
De lezingen worden steeds van 12.15 tot ongeveer 13.15 uur gehouden. In principe worden de lezingen in bovenstaande volgorde gegeven. Onvoorziene omstandigheden kunnen echter wijzigingen nodig maken. De lezingen zijn gratis toegankelijk voor contribuanten van de Tiele Stichting, leden van de Werkgroep van Huffel, studenten van de Vakgroep Boek-, bibliotheek- en informatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam en verder voor alle belangstellenden, voor zover de beschikbare ruimte dat toelaat.
Plaats: Universiteitsbibliotheek Amsterdam, Singel 425, 1012 WP Amsterdam. Inlichtingen: 020-525 2294 di. t/m vr. (10.00-17.00 uur)
hannie van goinga
| |
Inaugurele redes
Op 22 november 1996 aanvaardden in Nijmegen twee nieuwe hoogleraren hun ambt met het uitspreken van een rede. Lia van Gemert, aangesteld op de leerstoel Oudere Nederlandse Letterkunde als opvolger van Hummelen en Buijnsters, sprak over Norse negers; oudere letterkunde in 1996. Aansluitend bij het specialisme van haar collega moderne letterkunde, nam mevrouw van Gemert een citaat uit Lucebert als titel voor haar rede over de canonproblematiek, waarvan ze drie aspecten belicht: de toepassing van vernieuwende onderzoeksmethodes (i.c. gender-onderzoek en semiotiek), de aanvulling van het traditionele databestand (met andere auteurs en teksten) en de gevolgen van deze twee voor het onderwijs (o.a. nieuwe series tekstedities; popularisering voor het middelbaar onderwijs).
Anja de Feijter, opvolger van Kees Fens als hoogleraar in de Moderne Nederlandse Letterkunde, was voor de titel van haar rede uiteraard eveneens te rade gegaan bij Lucebert: Het boek slaat haar ogen op; overwegingen bij esthetische autonomie. Mevrouw de Feijter stelt zich in deze inaugurele rede ten doel de waarde en noodzaak te verdedigen van de observaties die bij een autonomistische lezing in engere zin niet aan bod zouden kunnen komen, en een pleidooi te voeren voor het behoud van het begrip autonomie ondanks alle problemen die aan dit begrip kleven. Bij haar verdediging en pleidooi maakt ze een rondgang langs uitspraken en theorieën van Goedegebuure/Heynders, Oversteegen en Merlyn, de New Criticism, Jakobson en het Russische formalisme.
Beide redes zijn uitgegeven door Uitgeverij ku Nijmegen / Nijmegen University Press, Comeniuslaan 4,
| |
| |
6525 HP Nijmegen, 024-3612073.
Op 14 januari 1997 oreerde de bijzonder hoogleraar in de Sociale geschiedenis van de literatuur vanwege de Stichting Akademieleerstoelen Geesteswetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, Joost Kloek. In zijn rede, Een begrensd vaderland; de roman rond 1800 tussen nationaal karakter en internationale markt, gaat Kloek in op de geringe aandacht voor de roman in de Jaarboeken der wetenschappen en kunsten, de min of meer officiële verslaglegging van de culturele situatie in het Koninkrijk Holland. De waardering voor de daar genoemde romans geldt met name het nationale. Desondanks verschijnen er bijzonder weinig romans met chauvinistische inhoud: de vertaalde roman is in de overgrote meerderheid. De voornaamste oorzaak hiervan is volgens Kloek de ongunstige concurrentiepositie waarin de Nederlandse romancier verkeerde, niet zozeer omdat het publiek liever buitenlandse literatuur las, maar door de zakelijk-rationeel opererende uitgevers.
De rede van Kloek is uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te Amsterdam, die de bedoeling heeft nog meer van deze bijzondere leerstoelen voor een periode van drie jaar in te stellen. Ze zijn bestemd voor universitaire docenten en hoofddocenten die zich bijzonder hebben onderscheiden als onderzoeker op bedreigde specialistische terreinen en als begeleider van jonge onderzoekers.
pjv
| |
Vormen van zelfpresentatie
Het themagebied ‘Opvattingen en vormen in literatuur en kunsten’ van het Huizinga Instituut organiseert een symposium rond het thema ‘Vormen van zelfpresentatie’, dat op vrijdag 21 november 1997 te Amsterdam zal worden gehouden. Het voorgestelde thema bestrijkt een terrein waarop verschillende niveaus kunnen worden onderscheiden. Allereerst hebben de verschillende
Dali's versie van Velazquez' Las Meninas: gecompliceerde zelfrepresentatie
kunsten hun beoefenaars niet van meet af aan de mogelijkheid geboden zichzelf in hun werk voor te stellen. Het is dan ook de vraag welke condities een kunstvorm op zeker moment in haar geschiedenis ‘geschikt’ hebben gemaakt voor zelfpresentatie. Ook kan men zich afvragen of de kunsten in dit opzicht een verschillende ontwikkeling hebben doorgemaakt. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de muziek?
Welke middelen kunnen componisten gebruiken om persoonlijke emoties tot uitdrukking te brengen?
Voorstellen voor een lezing (ca. 2000 woorden) op elk van deze niveaus zijn welkom. Deze kunnen in de vorm van een korte samenvatting (ca. 200 woorden), liefst zo snel mogelijk, ingediend worden bij:
E.K. Grootes, Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, 1012 VB, Amsterdam. Niet-leden van het Huizinga Instituut wordt verzocht een korte opgave van hun wetenschappelijke activiteiten bij te sluiten.
huizinga instituut
| |
Koppermaandag 1997
De Stichting Drukwerk in de Marge zorgt ieder jaar weer voor een verrassing in de vorm van een Koppermaandagdrukwerk waarmee deze oude drukkerstraditie op een waardige wijze wordt voortgezet. Begin januari konden de contribuanten zich verlustigen aan een bijzonder fraai vormgegeven gedicht Brief van Ed Leeflang, gezet uit de Lutetia door Robert Cox van De Veerpers. Verder bevond zich in het pakket een facsimile van de letterproef van Nikolaas Kis, de Hongaar die eind zeventiende eeuw in Amsterdam werkzaam was als drukker en letterontwerper. Ronald Steur schetst in het kort het belang van Kis als ontwerper van de Janson op een tweede letterproef met de tekst van een fabel van Jean de La Fontaine, welke proef gezet is met de dos-versie van Janson Text 55 en 56 naar het model van de oorspronkelijke letterproef van Kis.
Men kan zich melden als contribuant van de Stichting Drukwerk in de Marge op het adres Postbus 16477, 1001 RN Amsterdam.
pjv
| |
BNTL 1993-1995
In december 1996 verscheen deel 29, het cumulatiedeel 1993-1995, van de Bibliografie van de Nederlandse taal- en literatuurwetenschap, ook ditmaal weer aangevuld met de bibliografie van de Friese taal- en literatuurwetenschap en met aanvullingen vanaf 1980. De twee banden tellen 1703 bladzijden met 23.611 vermeldingen in het systematische deel en in het registerdeel de gebruikelijke lijst geëxcerpeerde tijdschriften, het onderwerpenregister en het personenregister.
In het Woord vooraf wijst de redactie erop dat de bntl ook beschikbaar is als on line retrieval-bestand waarvan de databank inmiddels ruim 170.000 titels bevat. Eind januari, begin februari 1997 konden thuisgebruikers gratis kennismaken met de bntl op het World Wide Web (http://www.pica.nl) om wellicht daarna een abonnement te nemen. Het tarief via de databankleverancier, het Bureau voor de Bibliografie van de Neerlandistiek (bbn), lijkt het meest
| |
| |
aantrekkelijk: een royalty-contract van ƒ 550, - per jaar inclusief een exemplaar van de gedrukte thesaurus met onbeperkt zoeken. Nadeel is dat niet meer dan één gebruiker via dit kanaal kan zoeken; anderen moeten even hun beurt afwachten. Het is ook mogelijk rechtstreeks via Pica te zoeken, hetzij op basis van reëel gebruik (ƒ 2, - per geslaagde zoekactie met een minimumafname van ƒ 1.000, - per jaar excl. btw + een royalty-contract met het bbn van ƒ 525, -), hetzij op basis van onbeperkt zoeken via zogenaamde logische kanalen (ƒ. 4.000, - per jaar per kanaal + een opslag voor de bntl van ƒ 200, - + het royalty-contract met het BBN van ƒ 525, -).
Wie het wil houden bij de papieren bntl kan zich nog abonneren voor ƒ 77,50 per jaar bij de Stichting Bibliographia Neerlandica, Prins Willem Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag, alwaar men ook de nog leverbare delen kan bestellen tegen de volgende niet-abonnee-prijzen: dl. 18 (1940-1945) voor ƒ 150, -; dl. 22 (1960-1964), 23 (1965-1969) en 24 (1970-1974) voor ƒ 265, -; dl. 25 (1975-1979) voor ƒ 318, -; dl. 26 (1980-1984) voor ƒ 344,50; dl. 27 (1985-1989) voor ƒ 390, -; dl. 28 (1990-1992) voor ƒ 257,50.
pjv
| |
Dief van de liefde
‘Dief van de liefde’ is de titel van de nieuwe voorstelling van De Gebroeders Flint, die tot en met 1 juni 1997 is te zien in verschillende theaters in Nederland en België. Eerder maakte deze theatergroep muziektheater gebaseerd op werk van Slauerhoff, Paul van Ostaijen en Louis Paul Boon.
De nieuwste literaire muziektheaterproduktie is gebaseerd op het werk van Hugo Claus. De produktie is ‘een theatrale en muzikale verbeelding van wensdromen, angstdromen en visioenen uit het werk van Hugo Claus, waarin de taalrijkdom van zijn teksten centraal staat’. Doordat De Gebroeders Flint zich hebben laten inspireren door de diversiteit aan genres en stijlen in
Hugo Claus (foto: Anna Beeke)
Claus' poëzie, toneel en proza, is ‘Dief van de liefde’ een collage geworden van gezongen poëzie, korte toneelscènes en muziek. Taal en muziek zijn zeer afwisselend, van heftig en rauw tot teder en kwetsbaar. De nadruk ligt vooral op Claus' hartstochtelijke maar ook moeizame relatie tot vrouwen. De begeleidende muziek wordt gespeeld door Paul Prenen (piano) en Michel Marang (klarinet). Naast Felix Strategier en Stef van den Eijnden wordt er gespeeld en gezongen door Agnes Bergmeijer en Jeannette Huizinga.
Voor speeldata en andere informatie: De Gebroeders Flint, Brouwersgracht 280, 1013 HG, Amsterdam, 020-6385389.
hanneke van den bosch
| |
Poëzieprijzen Merendree 1997
Naar aanleiding van de Basiel de Craene-Poëziedag 1997 schrijft de Basiel de Craene v.z.w. drie poëzieprijsvragen uit. Voor een dichtbundel of gedichtencyclus van minimaal 10 gedichten kan de Poëzieprijs van Merendree gewonnen worden, groot 30.000 bef. Voorts is er een prijs van 20.000 bef voor debutanten. Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs kunnen door drie gedichten in te sturen de Anton van Wilderode-prijs winnen. De eerste prijs is 10.000 bef, de tweede 5.000 BEF en de derde tot en met de vijfde prijs bestaat uit boekenpakketten. De prijzen zullen worden uitgereikt op de Basil de Craene-Poëziedag te Merendree op zaterdag 30 augustus 1997. De uiterste datum van inzending is 30 april 1997. Inzendingen worden ingewacht bij het secretariaat van de v.z.w. Basiel de Craene, Heiste 46, 9850 Nevele-Landegem, België.
hanneke van den bosch
| |
Nieuwtjes
❏ | tine van buul heeft de G.H. 's Gravesande- prijs ontvangen voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur. Naast een geldbedrag van ƒ 5000, - krijgt Van Buul ook een oorkonde van de Jan Campertstichting die de prijs uitreikt. Van Buul werkte jarenlang bij uitgeverij Querido. Mede op haar initiatief kwam het handboek De hele Bibelebontse berg tot stand. |
❏ | De uit Marokko afkomstige hafid bouazza ontving de E. du Perronprijs voor zijn debuutbundel De voeten van Abdullah. De E. du Perronprijs is dit jaar voor de zesde keer uitgereikt door de gemeente Tilburg en de Letterenfaculteit van de Katholieke Universiteit Brabant. De prijs is bedoeld voor mensen die zich op cultureel gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor een goede verstandhouding tussen de verschillende in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. Bouazza is er volgens de jury is geslaagd om op een verrassende wijze, oorspronkelijk Arabische stijlmiddelen en motieven te integreren in de Nederlandse letteren. |
❏ | The honory Award of the Janusz Korczak Literary Prize 1996 is gewonnen door trude de jong voor haar boek Een verboden kind. De prijs wordt toegekend door de Poolse Sectie van International Board on Books for Young People en is een van de weinige internationale prijzen voor kinder-en jeugdliteratuur.
|
| |
| |
| ibby streeft ernaar om kinderen van de hele wereld toegang te verschaffen tot boeken van grote literaire en artistieke waarde. |
❏ | Antiquaar en uitgever bob de graaf ontving de Menno Hertzberger-prijs van de Nederlandse Vereeniging van Antiquariaten voor zijn verdiensten op het gebied van de Nederlandse boekgeschiedenis en bibliografie. De prijs bedraagt ƒ 5000, -. |
❏ | annette fienieg won de jaarprijs van de Nederlandse Vereniging van Illustratoren in de categorie Boek voor haar illustraties in Kuik en Vark en de verdronken maan. |
❏ | De nalatenschap van de schrijver anne de vries (1904-1964) is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek (kb) en het Letterkundig Museum in Den Haag. De Vries werd vooral bekend door zijn roman Bartje. De erfgenamen hebben de boekencollectie in langdurige bruikleen gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek. De kb beschikt nu over het complete werk van de Vries, behalve het manuscript van Bartje dat in Provinciaal Archief Drente blijft. Manuscripten, correspondentie en foto's hebben onderdak gekregen in het Letterkundig Museum. Het Museum beschikt nu ook over een dagboek van De Vries uit 1932. |
| |
+++
❏ | Op 14 november 1996 is de dichter jozef eijckmans (* 31 januari 1907) overleden. Hij publiceerde voornamelijk in het tijdschrift Kentering en kreeg in 1968 de Jan Campertprijs. Zijn poëzie draagt een post-experimenteel karakter. |
❏ | Op 26 november 1996 overleed te Amsterdam Mejuffrouw Dr. isabella henriëtte van eeghen (*Amsterdam, 3 februari 1913), van 1941 tot 1978 als administratrice, chartermeester en adjunct-archivaris verbonden aan het Gemeente-archief Amsterdam. Haar fabelachtige kennis van de geschiedenis van Amsterdam en van het Amsterdamse archief heeft zij in talrijke publikaties uitgedragen, met name in het maandblad en het jaarboek Amstelodamum, maar ook in lijvige monografieën zoals de Geschiedenis van de Amsterdamse boekhandel in vijf delen. Zij was begiftigd met de zilveren penning en de zilveren museummedaille van de stad Amsterdam en met de erepenning van de Universiteit van Amsterdam. |
❏ | Zondag 5 januari 1997 is de 73-jarige Belgische striptekenaar andré franquin overleden. Franquin was de grootmeester van de zogenaamde Gag-strip. Hij werd vooral bekend om zijn éénpaginastrips Ton en Tineke, Guus Flater en Zwartkijken. Franquin ontwikkelde een karikaturale tekenstijl die zich kenmerkte door dynamiek en levendige lijnvoering. Franquin maakte ook school in Nederland. Uco Egmond (Eppo) en Martin Lodewijk (Agent 327) noemden hem de ‘grootste striptekenaar van de wereld’. |
❏ | Op 21 januari 1997 is de schrijver en dichter arie visser (*1944) overleden. In 1973 debuteerde Visser met de dichtbundel Virtuele beelden. In 1983 verscheen zijn roman Het vangen van de draak, waarin hij verslag deed van het junkie-bestaan. Licht en vuur is zijn laatste bundel, die eind vorig jaar verscheen. |
| |
Aankondiging
Een tweegesprek tussen Ton Anbeek en Jaap Goedegebuure
Georganiseerd door Stichting Burch Literair
27 maart 1997; 20.15 uur
Locatie:
Sociëteit de Burcht
Burgsteeg 14, Leiden
Prijs; ƒ 10, -; Studenten, CJP-houders en Pas 65-houders betalen ƒ 5, -
| |
Literaire agenda
Deze agenda wordt door de dienst Leesbevordering van het nblc (Centrum voor bibliotheken) samengesteld in het kader van LiTTerair, de literaire pagina op nos Teletekst (pagina's 405 en 406) waarvoor de dienst de kopij levert. In deze agenda is een breed scala opgenomen van manifestaties, evenementen en jubilea op het terrein van lezen en schrijven en tevens van informatievoorziening in meer algemene zin.
| |
Reeds gestarte manifestaties
- | t/m 13 april: Tilburg, Scryption: Calligrafie in Drievoud: hoogwaardige calligrafie uit het afgelopen millennium, afkomstig uit drie beschavingsgebieden. Inl.: 013-5353777. |
- | t/m 20 april: Zoetermeer, Historisch Museum: Heksenhaat & toverkolder, heksen en hun attributen in geschiedenis, sprookjes en verhalen. Inl.: 079-3164735. |
- | t/m 31 mei: Den Haag, Louis Couperus Museum: tentoonstelling ‘Een witte stad van weelde’, Louis Couperus en Nice 1900-1910. Inl.: 070-3640653. |
- | t/m eind juni: Amsterdam, Theo Thijssen Museum: tentoonstelling Jan Sluijters en Theo Thijssen: de illustraties van Jongensdagen. Inl.: 020-4207119. |
- | t/m 25 augustus: Den Haag, Letterkundig Museum, dr. W. Moll-zaal: overzichtstentoonstelling Mance Post. Inl.: Aad Meinderts, tel.: 070-3471114. |
- | t/m 28 februari 1998: Amsterdam, Multatuli-museum: tentoonstelling Multatuli en Amsterdam. Inl.: 020-6381938. |
| |
| |
| |
April 1997
* In Bologna worden tijdens de Internationale Kinderboekenbeurs (fax: 00-3951282333) voor de eerste keer de unesco-prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur toegekend. |
2 Bekendmaking van de nominaties voor de Libris Literatuur Prijs. |
3 Weesp, City of Wesopa: Erasmus Lof der Zotheid. Inl.: 0294-419630. |
4 Enschede, Twentse Schouwburg: Erasmus Lof der Zotheid. Inl.: 053-4858500. |
4 nps: Drama op drie: Hoogste tijd, film naar het boek van Harry Mulisch. |
4 Schiedam, Openbare bibliotheek (filiaal Noord): schrijversavond met Marcel Möring. Inl.: Greet van Norde, tel.: 010-4708320. |
4 Amsterdam, Tropenmuseum: Workshop gedichten schrijven. Inl.: 020-5688277. |
5 Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg: 17de Nacht van de Poëzie. Presentatie Anton Korteweg en Piet Piryns. Inl.: 030-2314544 (kassa) of 2330214. |
6 Assen, Theater De Kolk: Erasmus Lof der Zotheid. Inl.: 0592-313330. |
7 Lelystad, Openbare bibliotheek: lezing door P. Visser over verteltheorie en literatuuranalyse. Inl.: F. Tulner, tel.: 0320-249200. |
7 Groningen, Universiteitstheater: Erasmus Lof der Zotheid. Inl.: 050-3636128. |
11 Zwolle, Papenstraattheater: Erasmus Lof der Zotheid. Inl.: 038-4218500. |
14 700ste sterfdag Willem van Affligem (ca. 1220-1297) |
15 t/m 20. Brussel: Foire International du Livre. Inl.: 00-32-26465285. |
17 100ste geboortedag Antoon Coolen (1897-1961) bij deze gelegenheid verschijnt de veertigste druk van Dorp aan de rivier, bezorgd door H.T.M. van Vliet. Inl.: Nijgh & Van Ditmar, Ineke Boerrigter, tel.: 020-5511262. |
19 100 jaar geleden meldde Herman Gorter zich staande de congresvergadering aan als lid van de Sociaaldemokratische Arbeiderspartij in Nederland 20 Almelo, Openbare bibliotheek: literaire salon met Herman Koch, met vertoning van fragmenten uit Jiskefet waarvoor hij teksten schreef; in het kader van het jaarthema ‘Films en Boeken’. Org.: Stichting Literaire Activiteiten Almelo, Inl.: 0546-822005. |
20 Amsterdam, Nationaal Vakbondsmuseum: Paul van Ostaijen 100 jaar, door Nicolien van Rhijn (voordracht) en George Vis (muziek). Inl.: 020-6241166. |
20 Groningen, Huize Maas: beurs voor kleine uitgevers. Inl.: Stichting Boekmakers, tel.: 020-4232333 / fax: 020-6209253. |
21 Zeewolde, De Meermin: literaire avond met Midas Dekkers. Inl.: mw. S.F. Ebbens, tel.: 036-5221591/5222331. |
23 Spijkenisse, De Stoep: in het kader van de reeks ‘Schrijvers in de Stoep’ zijn Hans Sahar en Halil Gür te gast. Presentatie: Jan Hoogendoorn. Inl.: Openbare bibliotheek Spijkenisse, mw. M. van Troost, tel.: 0181-616622/ 663784. |
23 Driebergen, Literair Café Champ Aubert: Erasmus Lof der Zotheid. Inl.: 0343-520494. |
24 Tiel, Openbare bibliotheek: in het kader van Schrijvers aan de Waal een interview met Midas Dekkers. Inl.: 0344-613288. |
25 Groningen, Stadsschouwburg: poëziefestival Doe Maar Dicht Maar, waarop de winnaars van de dichtwedstrijd 1996/1997 centraal staan. Verder zijn onder meer J. Bernlef en Jean Pierre Rawie te gast. Org. en inl.: Stichting Doe Maar Dicht Maar, tel.: 050-5736706. |
25 Schiedam, Openbare bibliotheek (filiaal Noord): schrijversavond met Helga Ruebsamen. Inl.: Greet van Norde, tel.: 010-4708320. |
26 Theun de Vries 90 |
26 Margreet van Hoorn 75 |
29 100ste geboortedag Bernard Verhoeven (1897-1965) |
29 Guus Vleugel 65 |
30 50ste sterfdag F.V. Toussaint van Boelaere (1875-1947) |
| |
Mei 1997
1 100 jaar geleden hield J.A. dèr Mouw een lezing over ‘het komische in het lachen’ voor de Litterarische Vereniging S.G.B. te Doetinchem. |
1 Arnhem, Stadsschouwburg: Erasmus Lof der Zotheid. Inl.: 026-4437343. |
12 Amsterdam, Park Plaza: uitreiking van de Libris Literatuur Prijs. Inl.: Umtul Kiekens, tel.: 072-5818779. |
14 Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg: Nationale Voorleesdag. Inl.: Van Keep & Partners, tel.: 0297-564749. |
14 Lelystad, Openbare bibliotheek: literaire avond met de Lelystadse dichter daad. Inl.: F. Tulner, tel.: 0320-249200. |
15 Amsterdam, Tropenmuseum: in het kader van Rites de Passage workshops Gedichten Schrijven. Inl.: Kathinka van Dorp, tel.: 020-6890889. |
18 50 jaar geleden voltooide Simon van het Reve De avonden. |
18 Almelo, Openbare bibliotheek: literaire salon met Cherry Duyns en vertoning van zijn verfilmde roman De zondagsjongen in het kader van het jaarthema ‘Films en Boeken’. Org.: Stichting Literaire Activiteiten Almelo, Inl.: 0546-822005. |
20 50 jaar geleden promoveerden Henriétte Roland Holst-van der Schalk, Kamiel Huysmans, P.N. van Eyck en Herman Teirlinck tot dr. h.c. van de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. |
21 350ste sterfdag P.C. Hooft (1581-1647) 28 100ste sterfdag Alexander Ver Huell (1822-1897) |
30 50 jaar geleden trad Cabaret De Inktvis voor de eerste maal op in Hotel Americain te Amsterdam. |
Voor inlichtingen betreffende de agenda of voor het doorgeven van aanvullingen kan men contact opnemen met het nblc, Jef van Gool, Frank Hockx of Dick Welsink, postbus 43300, 2504 AH Den Haag (tel.: 070-3090310/322/324).
|
|