| |
| |
| |
Literatuur-nieuws
Prachtboekje over Prachtbijbel
Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe behuizing van de Streekarchiefdienst Hollands Midden in Gouda op 24 maart 1995 schreef Jan van Loo het verhaal Prachtbijbel blijkt prachthandel, gebaseerd op stukken uit het Van Goor-archief dat in het Streekarchief berust. Het gaat om de uitgavegeschiedenis van de Prachtbijbel, een monumentale uitgave uit het midden van de vorige eeuw die de firma Van Goor geen windeieren heeft gelegd.
Het boekje van Van Loo werd vormgegeven door de Leidse thuisdrukker De Ammoniet als een cahier met het uiterlijk van een archiefstuk terwijl het binnenwerk is geïnspireerd op dat van de desbetreffende bijbel: twee kolommen, cijfers bij de alinea's, tekstblokken over de volle breedte. Het cahier is geheel met de hand gezet (zonder woordafbrekingen!), gedrukt en ingenaaid. De oplage van zevenhonderdvijftig exemplaren is op de voorzijde genummerd met een authentieke ‘bijlagezegel’, waarvoor kantoorvakhandel Corn. Paap het allerlaatste zegelboekje uit het bedrijfsarchief haalde.
Oogmerk van dit boekje is om met de opbrengst ervan archiefstukken te redden, te beginnen met de twee exemplaren van de Prachtbijbel. Dit sluit aan op de actie van de Stichting Vrienden van Archief en Librije omrn door het adopteren van archivalia het behoud ervan te waarborgen. Er is een lijst van te restaureren en dus te adopteren stukken waarop men vanaf een bedrag van ƒ100,- kan intekenen. Informatie over dit adoptiesysteem kan men krijgen bij mevrouw Lambregts (01820-23219) en mevrouw Docter (01820-25943).
Het boekje van Van Loo is voor de prijs van ƒ25,- verkrijgbaar bij de Streekarchiefdienst, Groeneweg 30, Gouda, 01820-16135. Wil men het toegestuurd krijgen, dan kan men ƒ28,50 overmaken op postbank 3516300 van de Stichting Vrienden van Archief en Librije te Gouda onder vermelding van ‘Uitgave Prachtbijbel’. Een beperkt aantal exemplaren is ook verkrijgbaar bij Minotaurus Boekwinkel, St. Antoniesbreestraat 3 d, Amsterdam, 020-6227748.
piv
| |
Middeleeuwse grappen en grollen
Dat middeleeuwers niet vies waren van schunnige moppen en schuine verhalen blijkt wel uit de zesentwintig drukken die er vóór 1500 van het Moppenboek van de Florentijn Poggio (1380-1459) verschenen. De grappen werden in eerste instantie rondverteld door verhalenvertellers. Langzamerhand verdween deze orale vertelcultuur en werden ze als boerde in rijmende verzen opgeschreven. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van uitgeverij Verloren in Hilversum zijn zeven Middelnederlandse boerden en drie Oudfranse fabliaux gebundeld. In Van papen en hoeren en ridders en boeren (Hilversum: Verloren, 1995, 72 blz.) is dit tiental door Ludo Jongen omgezet in proza. Jongen geeft tevens extra informatie en uitleg over de teksten. Deze toevoegingen
zijn zeker niet overbodig, daar de middeleeuwse moppen een ander karakter hebben dan de hedendaagse. Om de eerstgenoemde valt nauwelijks te lachen. Doordat de humoristische climax ontbreekt doen ze enigszins flauw aan. Des te opmerkelijker is de moraal die aan het einde wordt gegeven; de verteller geeft aan wat je uit het vertelde dient te leren. Net zoals in de huidige humor worden er typen als hoofdpersoon gebruikt in plaats van individuen. Zoals wij Belgenmoppen kennen, zo bevatten de teksten van de feestelijke bundeling veelal papen, belust op aardse geneugten, vrouwen die doortrapt handelen en boeren die bij voorbaat dom zijn. Kenmerkend is ook de inhoud, die steevast betrekking heeft op seksuele escapades.
karen b van der kamp
| |
Bavianen en slijkgeuzen op muziek
Dezer dagen verschijnt de nieuwste cd van Camerata Trajectina, getiteld ‘Bavianen en Slijkgeuzen. Liederen van Remonstranten en Contra-Remonstranten’, een muzikaal vervolg op het bekende boek van A. Th. van Deursen. Zoals de arminianen en gomaristen elkaar voor slijkgeuzen en bavianen uitmaakten, zo bestookten ze elkaar ook met spotliederen, waaruit hier een keuze wordt gepresenteerd. Onderwerpen zijn de waardgelders, de synode van Dordrecht, de onthoofding van Van Oldenbarnevelt, de verbanning en vervolging van de remonstranten en spectaculaire ontsnappingen van gevangen dominees. De teksten zijn van Vondel (hekeldichten als ‘Geuzenvesper’ en ‘Reintje de Vos’), Robbert Robbertsz en talrijke anonieme pamfletdichters. Daarnaast meer vreedzame liederen van de remonstranten D.R. Camphuysen en Hugo de Groot op muziek van John Dowland, G.G. Gastoldi, Joseph Butler en op populaire wijzen en psalmen.
Tot 1 september 1995 is de cd te verkrij-
| |
| |
gen door ƒ34,90 over te maken op giro 2698501 ten name van penningmeester Camerata Trajectina te Utrecht, onder vermelding van ‘cd-13 Bavianen’. De cd wordt u dan franco thuisgestuurd.
l.p. grijp
| |
Berichten uit Boonland
Op 13 mei jongstleden werd in Erembodegem het door de Aalsterse kunstenaar Frans de Vree vervaardigde standbeeld van Ondineke onthuld. Het beeld, dat als hommage aan Louis Paul Boon bedoeld is, kreeg een plaats op de Kapellekensbaan, nabij het kapelletje van Ter Muren, de plaats waar Boons romanpersonage het offerblok openbrak en leegroofde. De onthulling vond plaats na toespraken van de burgemeester van Aalst, mevrouw De Maght-Aelbrecht, en de schepene van cultuur, mevrouw Van Nieuwenborgh. Onder de aanwezigen bevonden zich talloze Boonvrienden en leden van het Louis Paul Boongenootschap, die onder aanvoering van een fanfarekorps naar het kapelleke gedirigeerd werden. De leden van het Boongenootschap werden tijdig van deze gebeurtenis op de hoogte gesteld door de herboren Boontijdingen, die onder de titel Berichten uit Boonland in mei verschenen. Het nieuw samengestelde bestuur van het genootschap heeft in de laatste vergadering besloten om de tijdingen, die jarenlang vrijwel het eenmanswerk van Willy van Cannegem waren, nieuw leven in te blazen, omdat de fusie met De Kantieke Schoolmeester er toe geleid heeft dat de leden niet meer met enige regelmaat op de hoogte gebracht konden worden van gebeurtenissen rond Boon. Van het tweejaarlijkse tijdschrift De Kantieke Schoolmeester verscheen in dit voorjaar opnieuw een omvangrijk dubbelnummer (nummer 7/8), maar om allerlei op zich plausibele redenen blijkt dat er nauwelijks een frequentie van eenmaal per jaar gehaald kan worden en soms zelfs dat niet. Van een goede doorstroming van informatie naar de leden van het genootschap kon dan ook geen sprake zijn. Het bestuur van het genootschap achtte dat een ongewenste situatie en besloten werd dan ook om een deel van de lidmaatschapsgelden te reserveren voor Berichten uit Boonland. Daarnaast blijft het genootschap steun verlenen aan De Kantieke Schoolmeester
en de leden blijven dan ook abonnee op dit tijdschrift.
GvB
| |
Treur- en sukkelreizen
De geschiedenis van het reizen staat tegenwoordig bij verschillende disciplines ruim in de aandacht. Dat blijkt onder meer uit het onlangs verschenen themanummer over reizen van Opossum. Tijdschift voor historische en kunstwetenschappen (jaargang 4, nummer 13/14). Eerder werd in themanummers van dit tijdschrift al aandacht besteed aan de onderwerpen ‘Geschreven Levens’ (over egodocumenten) en ‘Media en Ethiek. Intimiteit en Openbaarheid’.
Aanleiding voor het nieuwste themanummer is ongetwijfeld het verschijnen van Reisverslagen van NoordNederlanders van de zestiende tot de negentiende eeuw. Een chronologische lijst door R. Lindeman, Y. Scherf en R. Dekker (Rotterdam 1994). Voor Opossum schreef Rudolf Dekker ‘Van Grand Tour tot treur- en sukkelreis’, waarin hij een voorlopige analyse geeft van het in de ‘lijst’ (waarom geen bibliografie?) opgenomen materiaal. De reisverslagen geven volgens hem voornamelijk een goed beeld van de manier waarop de reizende elite het thuisfront op de hoogte hield en geven een indicatie van veranderende reisgewoonten.
In de overige artikelen worden vanuit verschillende vakgebieden reizen onder de loep genomen: de zware middeleeuwse pelgrimstochten (J. van Herwaarden), de geschiedenis van het Alpentoerisme (Th. von der Dunk), de beeldvorming van de Oriënt in reisverhalen geschreven door negentiende-eeuwse vrouwen (I. Boer) en een reisje van Salomon de Monchy naar Parijs in 1790 (M. de Bokx, A. Dabrowski en E. Palmen). Deze Rotterdamse stadsheelmeester, genootschapsman en patriot bezocht in deze stad vol revolutionair tumult gevluchte Rotterdamse patriotten. De enige bijdrage die het hedendaags reizen behandelt, is van de hand van Peter Burke die het fenomeen van ‘the sleeping-Car Professor’ beschrijft: de wetenschapper die zich dankzij moderne vervoersmiddelen snel en efficiënt van universiteit naar universiteit beweegt en hierdoor zijn wetenschappelijke horizon verbreedt.
Opossum is het wetenschappelijk tijdschrift van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmusuniversiteit en verschijnt vier maal per jaar.
e.m. grabowsky
| |
Cyriel Buysse
Feest rondom Buysse! Onlangs verscheen de tiende aflevering van de Mededelingen van het Cyriel Buysse
Cyriel Buysse
| |
| |
Genootschap (1994 [=1995]) met daarin onder meer een bijdrage van Yves T'Sjoen over Cyriel Buysse en Richard Minne, en het tweede gedeelte van de editie van de correspondentie van de gezusters Loveling met Paul Fredericq door A. van Elslander en A.M. Musschoot.
De abonnees kregen bij aflevering 10 gratis bijgeleverd de licentieverhandeling van Wouter Verkerken: Het land van Buysse, volgens Cyriel Buysse; een inventaris van de realiteit en het fantasierijke realisme in de topografie van het oeuvre van Cyriel Buysse (Gent 1994; 208 blz.). Verkerken heeft alle dorpen, wijken, gehuchten, gebouwen, straten, kapellen, kastelen en herbergen die maar enigszins met het werk van Buysse verband houden geïnventariseerd. Met dit boek in de hand kan men in de buurt van Nevele, Deinze en Gent aan z'n trekken komen, al zal het toeschietelijke tapstertje van de deftige herberg d'Ope van Vrede inmiddels wel vervangen zijn.
pjv
| |
Suider-Afrikaanse vereniging vir neerlandistiek
Het tweede internationale congres van de Zuid-Afrikaanse vereniging voor neerlandistiek zal gehouden worden van 2 tot 5 augustus 1995. De plaats van bijeenkomst is de Universiteit van de Oranje-Vrijstaat in Bloemfontein. De lezingen tijdens dit congres zijn geschreven rond het thema taal, letterkunde en samenleving en hebben als subthema's Nederlandse taal- en letterkunde in een meertalige, multiculturele opzet, normering en standaardisering in de Nederlandse taal- en letterkunde en theorie en praktijk in de Nederlandse taal- en letterkunde. Voorafgaand wordt van 30 juli tot 1 augustus een bustocht door het Afrikaanse natuurschoon georganiseerd. De reis zal gaan langs verscheidene historische bezienswaardigheden en omvat een bezoek aan de Universiteit van Qwa- Qwa, aan natuur- en wildreservaten, grotten en hooglanden. Tevens bestaat er voor deelnemers de mogelijkheid om mee te doen aan een jacht. Hoewel het voor inschrijving kort dag is, kunnen geïnteresseerden zich wenden tot Die Hoof, Departement Afrikaans en Nederlands, uovs, postbus 339, Bloemfontein 9300, tel. 051-0412816.
karen b. van der kamp
| |
SNL-reeks
De Stichting Neerlandistiek in Leiden heeft onlangs een publikatiereeks in het leven geroepen. De reeks biedt onderdak aan uitgaven op het terrein van de Nederlandse taal- en letterkunde. Het gaat om de publikatie van dunne en dikke boeken, tekstedities, proefschriften en andere zaken die bij voorbeeld vanwege het onderwerp of de omvang commercieel minder aantrekkelijk zijn.
Een ieder kan manuscripten aan de redactie voorleggen, zolang het gaat om onderwerpen op het terrein van de Nederlandse taal- of letterkunde. Het redactie-adres is Vakgroep Nederlandse Taal- en Letterkunde rul, postbus 9515, 2300 RA Leiden. Voor inlichtingen: B.P.M. Dongelmans (tel. 071-272109) of K.J.J. Korevaart (tel. 071-272130).
Begin april verscheen het eerste deel van de reeks, geschreven door Pim Lukkenaer, over De komedianten (1917) van Louis Couperus. Lukkenaer analyseert de motievencomplexen in het verhaal en laat in detail zien waar - in moderne en in klassieke bronnen - Couperus het materiaal voor zijn roman vond. Het boek is op bovenstaand adres te bestellen door storting van ƒ28,- (inclusief verzendkosten) op gironummer 3881447, ten name van Stichting Neerlandistiek Leiden, onder vermelding van Komedianten. Wie het boek afhaalt bij de Bibliotheek van de vakgroep Nederlands rul, P.N. van Eyckhof 1, kamer 006a, betaalt ƒ25,-
k.j.j. korevaart
| |
Bert van Selm-lezing
Op maandag 4 september 1995 zal de vierde Bert van Selm-lezing plaatsvinden. Aan het begin van het nieuwe academische jaar zal prof. dr. C. van Bree (Rijksuniversiteit Leiden) de lotgevallen van de Codex Argenteus nagaan, een kostbaar handschrift uit de zesde eeuw waarin een belangrijk deel van de Gotische bijbelvertaling is overgeleverd. Het verhaal van deze codex blijkt elementen van een fantastische vertelling, een detective story en een wetenschappelijke verhandeling te bevatten. De lezing vindt plaats in zaal 011 van het Centraal Faciliteitengebouw (gebouw 1175) van het Witte Singel/Doelencomplex en begint om i6.15 uur. Toegangskaarten voor de lezing kunnen tot 1 augustus worden aangevraagd bij de Rijks- universiteit Leiden, Vakgroep Nederlands, Commissie Bert van Selmlezing, P.N. van Eyckhof 1, postbus 9515, 2300 RA Leiden. Men kan ook gelijktijdig bij bestelling van de uitgave van de lezing op het girostrookje een toegangskaart aanvragen. De vierde Bert van Selm-lezing zal verschijnen op 4 september 1995 en kan worden besteld door ƒ19,50 over te maken naar gironummer 1684950 ten name van K.J.J. Korevaart, Vakgroep Nederlands rul, P.N. van Eyckhof 1, 2311 BV Leiden met vermelding van ‘vierde Bert van Selm-lezing’.
m.j. van der wal
| |
Symposium Werkgroep 18e Eeuw
In 1795 verdrijven de patriotten met Franse hulp stadhouder Willem V. Hierna worden de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk ingelijfd en wordt in het Noorden de Bataafse republiek uitgeroepen. De omwenteling ging gepaard met vernietiging, maar tegelijkertijd trad er ook vernieuwing op. Deze beide gevolgen van de revolutie worden door de Werkgroep 18e Eeuw in een symposium belicht. Onder de titel ‘Het Vuur van de revolutie’
| |
| |
wordt een beeld geschetst van de gebieden waarop de revolutie invloed heeft gehad, ongeacht of deze invloed positief of negatief is geweest. De lezingen zijn opgedeeld in een viertal thema's: de receptie van de republikeinse modellen, herschikking van de verbeelding, emancipatie, tolerantie en repressie en maatschappelijke (her)opvoeding.
Het symposium wordt 15 en 16 september 1995 gehouden in de Kleine Aula van het Maria-Theresiacollege van de Universiteit in Leuven. Voor informatie: L.G. Korpel, Vakgroep Literatuurwetenschap, Muntstraat 4, 3512 EV Utrecht, tel. 030-536025.
karen b. van der kamp
| |
Hermans Op cd
Willem Frederik Hermans las in het vPRo-radioprogramma ‘De Avonden’ zijn roman De God Denkbaar Denkbaar de God (1956) voor. De volledige, digitale opnamen zijn op het vpro cd-label Eigen Wijs verschenen op vier cd's. Bij de cd-box is een boekje ingesloten met daarin een weergave van het gesprek dat Wim Noordhoek in december 1994 met W.F. Hermans over De God Denkbaar had. Dit interview, getiteld ‘Jurassic Park bestond nog niet’, is door Hermans gecorrigeerd en bevat nieuwe toevoegingen en onthullingen, onder andere over zijn inspiratiebronnen. De box met vier cd's is te verkrijgen bij de vpro. De cd-box wordt toegestuurd na overmaking van ƒ80,- op gironummer 444600 ten name van vpro Publiekservice in Hilversum, onder vermelding van ‘Denkbaar-cd’.
vpro-communicatie
| |
Nelleke Noordervliet gastschrijfster Groningse universiteit
Nelleke Noordervliet zal komend najaar als gastschrijver verbonden zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dit gastschrijverschap, dat in 1995
Nelleke Noordervliet
voor de tiende maal in Groningen wordt verzorgd, komt tot stand in een samenwerkingsverband tussen de universiteit en de K.L. Poll Stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap. Nelleke Noordervliet verzorgt een werkgroep voor studenten, geeft zes hoorcolleges en twee Aula-lezingen. Op de werkcolleges zullen literaire werken worden behandeld waarmee de deelnemers een bijzondere band hebben, bij voorbeeld het eerste literaire werk dat hen trof en dat hun leven en denken gedurende een bepaalde periode sterk beïnvloedde. In de hoorcolleges zal de schrijfster aandacht besteden aan grensoverschrijdingen in de literatuur. Thema's als de historische roman, taboedoorbreking en moraal, de barrières tussen de seksen en vooruitgang en originaliteit komen daarbij aan de orde. De twee Aula-lezingen, die openbaar toegankelijk zijn, hebben als werktitel ‘Het zwijgen van Pylades’. De Aula-lezingen vinden plaats op 31 oktober en 7 november om 20.00 uur in de Aula van de Groningse universiteit. Gratis kaarten voor één of twee lezingen kunnen besteld worden bij de Dienst Interne en Externe betrekkingen, Rijksuniversiteit Groningen, postbus 72, 9700 AB Groningen. Tel. 050-635480.
i de wilde
| |
Geslaagd!
De Amsterdamse schrijversvakschool 't Colofon voorziet blijkbaar in een behoefte. De eerste vijf examenjaren van de tienjarige school presenteerden zich onlangs met de bloemlezing Vijf jaar examenwerk Schrijversvakschool 1989-1992, samengesteld door Thomas Rosenboom ep Thomas Verbogt (Amsterdam 1994; ix + 139 blz.). Het meest opvallende aan deze bundel is niet zozeer de kwaliteit van de bijdragen als wel dat dit een van de zeer weinige boeken is die de oneven paginanummers links hebben. Wellicht kan voor de volgende bundel die dit jaar zal verschijnen een samenwerkingsproject met de grafische school geëntameerd worden.
Een aantal van de vierentwintig opgenomen auteurs heeft inmiddels naam gemaakt: er is poëzie van onder anderen Anne Vegter, proza van Hermine Landvreugd, Flip Willemsen en Edwin Oostmeijer, drama van Cocky van Bokhoven. Bij iedere auteur wordt vermeld welk werk gepubliceerd is, wie de begeleiders op de schrijversvakschool waren (onder anderen Ankie Pijpers, Rob Schouten, Thomas Rosenboom, Louis Ferron, Adriaan van Dis, Astrid Roemer, Arie van den Berg, Guus Kuijer) en wie er in de examencommissie zaten.
Nadere informatie over 't Colofon is te verkrijgen op het adres Karthuizerplantsoen 2, 1015 LS Amsterdam, 020-4220210.
pjv
| |
Nieuwtjes
dietsche warande & belfort wordt met ingang van 1995 door De Bezige Bij in Nederland uitgegeven en gedistribueerd. In Vlaanderen zal Peeters hetzelfde blijven doen.
De eerste Debutantenprijs - groot tienduizend gulden -is gegaan naar anna enquist voor Het meesterstuk.
peter ghyssaert heeft de Van der Hoogtprijs ontvangen voor zijn dichtbundel Cameo de lucy. De prijs bestaat
| |
| |
uit een bedrag van vijfduizend gulden.
☐ De Mekka-prijs van de kritiek is toegekend aan nicolaas matsier. In de voorkeurslijstjes van meer dan tachtig recensenten, opgenomen in Mekkajaarboek voor lezers 1995, eindigde Matsiers Gesloten huis bovenaan.
A. Alberts
☐ De P.C. Hooftprijs voor proza is uitgereikt aan albert alberts. Naast de prijs van vijfenzeventigduizend gulden is er een geldbedrag van vijftigduizend gulden beschikbaar gesteld voor een specifiek literair doel in relatie tot het bekroonde werk.
☐ De Multatuliprijs 1995 is door het Amsterdams Fonds voor de Kunst uitgereikt aan tonnusoosterhof. Oosterhof ontving de prijs van vijftienduizend gulden voor zijn debuutroman Het dikke hart.
☐ De Boekenleeuw - groot honderdduizend frank - is toegekend aan anne provoost voor haar jeugdboek Vallen. Eerder ontving Provoost voor Vallen de Libris Woutertje Pieterse Prijs. De Boekenwelpen gingen naar Het wordt zomer, kleine beer van Henri van Daele, Jan en Jan van Bettie Elias, De huid van de beer van Sylvia vanden Heede en Het oma-complot van Anhony Horowitz.
☐ Eveneens voor haar boek Vallen heeft anne provoost de Gouden Uil gekregen. De prijs in de categorie non-fictie is toegekend aan JEROEN BROUWERS met Vlaamse Leeuwen. adriaan van dis ontving de derde Gouden Uil in de categorie fictie. Aan alle prijzen is een geldbedrag van veertigduizend gulden verbonden.
☐ De Henriëtte de Beaufortprijs van de Maatschappij voor Nederlandse Letterkunde gaat naar hedwig speliers voor een biografie van Stijn Streuvels met de titel Dag Streuvels. Aan de prijs is een bedrag van drieduizend gulden verbonden.
++++
☐ Op 19 maart 1995 overleed in Maastricht literatuurhistoricus en docent Nederlands H.J.M. fernand lodewick (* 16 september 1909 te Maastricht). Lodewick werd vooral bekend door het tweedelige Literatuur: geschiedenis en bloemlezing en Literaire kunst.
☐ Op 15 april 1995 overleed barend de goede (* 7 maart 1915), emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit in Leiden. De Goede stelde in Ad Interim (juli 1947) de bloemlezing Veertig jaar commentaar. Een keuze uit de kleine geschriften van Mr. Frans Coenen samen.
☐ Op 27 april 1995 overleed in Utrecht de auteur willem frederik hermans (* 1 september 1921 te Amsterdam). Hermans' debuutroman Conserve verscheen in 1947. Zijn bekendste werken zijn De donkere kamer van Damokles (1958), Mandarijnen op zwavelzuur (1964), Nooit meer slapen (1966) en Malle Hugo (1994). Een terugkomend thema in zijn werk is de illusieloze, chaotische wereld waarin het waarheidsprobleem centraal staat. Naast romans, novellen en toneelstukken schreef Hermans tal van essays en polemieken. Onder het pseudoniem Age Bijkaart verschenen van zijn hand artikelen in Het Parool. In 1977 ontving Hermans de Prijs der Nederlandse Letteren en in 1990 het Eredoctoraat Letteren en Filosofie van de Franstalige Universiteit van Luik. Eerder weigerde hij de Vijverbergprijs (1967) en de P.C. Hooftprijs (1972). W.F. Hermans wordt samen met Harry Mulisch en Gerard Reve als de Grote Drie Nederlandse auteurs van na de Tweede Wereldoorlog beschouwd. Vlak voor zijn dood voltooide Hermans de roman Ruisend Gruis, die in september bij De Bezige Bij zal verschijnen.
| |
| |
| |
Literaire agenda
Deze agenda wordt door de dienst Leesbevordering van het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (nblc) samengesteld in het kader van LiTTerair, de literaire pagina op nos Teletekst (pagina's 405 en 406) en brt Teletekst (pagina's 683 en 684) waarvoor de dienst de kopij levert. In deze agenda is een breed scala opgenomen van manifestaties, evenementen en jubilea op het terrein van lezen en schrijven en tevens van informatievoorziening in meer algemene zin.
| |
Reeds gestarte manifestaties
- t/m 5 november:
Den Haag, |
Letterkundig Museum: tentoonstelling Borgerszaal, |
‘Babs' bootje krijgt een stuurman’, |
over het werk van Hans Borrebach. Org. en inl.: Letterkundig Museum, |
Aafke Boerma, |
tel.: 070-3471114. |
| |
augustus
3 | Sal Santen tachtig |
4 | tweehonderdste geboortedag J.F. Martinet (1729-1795) |
6 | Deventer, binnenstad en oevers van de IJssel: grootste boekenmarkt van Nederland, omlijst door een straat-theater- en muziekprogramma. Inl.:05700-16200. |
10 | W.G. Klooster zestig |
11 | Chris Yperman zestig |
12 | Tjitte Piebenga zestig |
14 | Wim Zaal zestig |
14 | t/m 19: Teletekst-week van het Nederlands cabaret |
15 | Guillaume van der Graft vijfenzeventig |
16 | Max Schuchart vijfenzeventig |
19 | L.Th. Lehmann vijfenzeventig |
19 | honderd jaar geleden trad Eduard Jacobs voor de eerste maal op in een kroeg in de Pijp in Amsterdam |
29 | Hugo Brandt Corstius zestig |
30 | Ben Cami vijfenzeventig |
| |
september
- | maand september: Wageningen, openbare bibliotheek: reiz. tent. ‘Op weg naar huis’ over leven en werk van Gerard Reve. Inl. over deze reizende tentoonstelling: nblc, tel.: 070-3090173/4. |
- | maand september: Amsterdam, Universiteitsbibliotheek: tentoonstelling ‘Hier wordt echter het belang van het boek geschaad’, in het kader van hondervijftigjarig bestaan van de bibliotheek van de kvb. |
1 | Hubert Lampo vijfenzeventig |
3 | Diest, Literaire culturele kring Apollo: literaire avond met Koen Stassijns. Org. en inl.: 00-3213333994. |
4 | Start Publieksprijs van het Nederlandse Boek. Bekendmaking honderd bestverkochte boeken 1994-1995. Inl.: cpnb, tel.: 020-6264971. |
5 | Jos Vandeloo zeventig |
8 | Zwitserland, Genève: International Literacy Day. un office, Information and Documentation 8-14, av. de la Pax, 1211 Geneva 10, Switzerland. fax:41 22 917 01 65. |
11 | Marc Galle vijfenzestig |
12 | J.W. Schulte Nordholt vijfenzeventig |
13 | Harry G.M. Prick zeventig |
14 | Groningen, Martinikerk: dertiende Van der Leeuw-lezing, door Carlos Fuentes. Inl.: Stichting Van der Leeuw-lezing, postbus 72, 9700 AB Groningen (Drs. Anton Brand). |
15 | Aalter (België), Auditorium: Nacht van de Poëzie onder het motto ‘Hoe dichter hoe liever’. Org. en inl.: Klemtoon, Inge Goddijn, tel.: 00-32/93750302 (thuis) of 93745990 (Culturele Dienst Aalter). |
16 | honderdvijftigste sterfdag Johannes Kinker (1764-1845) |
17 | Harderwijk, 't Klooster: lezing door Monika van Paemel. Org.: Lit. Cult. Kring Apollo, tel.: 03410-20416. |
20 | tweehonderdste geboortedag P. van Limburg Brouwer (1795-1847) |
20 | Helmond, 't Speelhuis: lezing door Martin Ros. Org.: Lit. Café Helmond, tel.: 035-851736. |
21 | Wateringen, openbare bibliotheek: schrijversmarkt met Joost Zwagerman, Ronald Giphart, Dolf de Vries, Jean Pierre Rawie en Lydia Rood. Org.: openbare bibliotheek, tel.: 01742-93863. |
22 | Jaap Harten vijfenzestig |
22 | Plaats nog niet bekend: Uitreiking Hugues C. Pernath-prijs. Org.: Hugues C. Pernath-fonds, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, tel.: 00-32/32325580. |
22 | Venray, Café De Volle Maan: lezing door Marcel Möring. Org.: Lit. Café Venray, tel.: 077-870320. |
23 | Leni Saris tachtig |
23 | Ellen Warmond vijfenzestig |
26 | Zierikzee, Prof. Zeeman Scholengemeenschap: lezing door Lévi Weemoedt. Org.: Lit. Act. Schouwen-Duiveland, tel.: 011000-12674. |
27 | vijftigste sterfdag J. Everts jr. (1878-1945) |
27 | Zwolle, Theater Odeon: lezing door Connie Palmen. Org.: St. Lit. Act. Zwolle, tel.: 038-215392. |
30 | Willem G. van Maanen vijfenzeventig |
30 | en 1 oktober: Den Haag: Dichter aan Huis. Org. Ferry Simonis. Tel.: 070-3972556. |
Voor inlichlingen betreffende de agenda of voor het doorgeven van aanvullinger kan men contact opnemen met het nblc, Frank Hockx of Dick Welsink, postbus 43300, 2504 AH Den Haag (tel.: 070-3090322/4).
|
|