| |
| |
| |
Literatuur-nieuws
Schrijvers achterna
Aangemoedigd door het succes van vorige jaren organiseert Stichting Letteren Breda het hele iaar door een stadswandeling voor groepen. Onder leiding van een enthousiaste Bredanaar wandelt u door het oude centrum van de stad. Als startpunt is gekozen voor Breda's Museum, gelegen aan de Grote Markt 17 van Breda. Vóór of na afloop van de wandeling wordt een korte diapresentatie vertoond, die een samenvatting geeft van het gebodene.
Het accent wordt gelegd op de literaire geschiedenis van de stad. Al wandelend hoort u hoe bekende Nederlandse schrijvers Breda bezochten of bezongen; als geboorteplaats of omdat ze er werkten, op doorreis waren, of er een familiebezoek brachten. Na ongeveer een uur lopen wordt (indien gewenst) gepauzeerd voor een kopje koffie. Tijdens deze rustpauze word t u aangenaam beziggehouden met een korte lichtvoetige minilezing en/of voordracht van een van de medewerkers. Dit op basis van teksten die betrekking hebben op de Bredase geschiedenis en/of de lokaties die u tijdens de wandeling bezoekt.
We vervolgen de wandeling, die tevens een bezoek aan de Grote Kerk omvat en eindigen weer op de Grote Markt. De duur van de wandeling is circa twee uur; met intermezzo/koffiepauze tweeeneenhalf uur. De kosten voor de wandeling met intermezzo bedragen ƒ10,- per persoon (inclusief een consumptie en entree Grote Kerk) met een minimum van ƒ100,- per groep, wanneer de groep dus uit minder dan tien personen bestaat, moet toch dit basisbedrag berekend worden. Zonder intermezzo berekenen wij ƒ5,- per persoon met een minimum van ƒ50,- (inclusief entree Grote Kerk). Uitgebreide informatie kunt u inwinnen bij: M. Verheem van Haagen, tel. 076-612424 of bij Stichting Letteren, Groenstraat 75,4841 BV Prinsenbeek, tel. 076-412772
miep verheem van haagen
| |
Stijn Streuvelsgenootschap opgericht
Op 2 juli 1994 werd op de Kortrijkse Campus van de Koninklijke Universiteit Leuven het Stijn Streuvelsgenootschap opgericht. Voorzitter is professor Piet Thomas.
De vereniging heeft tot doelde studie van de persoon en het werk van Stijn Streuvels te stimuleren en te coórdineren. Er wordt onder meer gedacht aan nieuwe uitgaven van werk van Streuvels, aan de publikatie van een lexicon op zijn taal en aan bloemlezingen uit zijn werk.
Het genootschap zal lezingen en symposia organiseren rond Streuvels' oeuvre; de neerslag daarvan zal verschijnen in jaarboeken waarin tevens een kroniek en een lijst van de ‘Streuvelspublikaties’ van het afgelopen jaar zullen worden opgenomen. Het eerste jaarboek is gepland voor 1995. Man kan lid worden van het Streuvelsgenootschap door 800 Bfr. te storten op rekeningnumrner 385-0162881-81 van het Stijn Streuvelsgenootschap met vermelding ‘Lidgeld 1995’. Deze bijdrage geeft recht op een exemplaar van het jaarboek.
m. desmedt
| |
Schrijversportretten
Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum op 8 december jongstleden verschenen twee gelegenheidsuitgaven: Edith Visser, Foto's. Schrijversportretten uit de jareiz vijftig en Dichtersportretten. 53 gouaches van Peter Polderman. Edith Visser, de weduwe van de schrijver en journalist Ab Visser (1913-1982), schonk het Museum enkele jaren geleden een verzarneling van 1700 foto's van tientallen schrijvers, die ze met name in de jaren vijftig had gemaakt. Foto's. Schrijversportretten uit de jaren vijftig (redactie Salma Chen en Sjoerd van Faassen) is een royale keuze uit die portretten van onder anderen Andreus, Barnard, Belcampo, Warmond, Zernike en Zikken. ‘Dichters aan huis’ is een weekend waarin dichters in Haagse woonhuizen hun gedichten voorlezen. De tweede keer gebeurde dat op 25 en 26 september 1993.Ter gelegenheid daarvan heeft Peter Polderman de drieënvijftig deelnemende dichtersgeportretteerd. Deze hele collectie werd aan het Letterkundig Museum geschonken. In Dichtersportretten zijn naast deze portretten gedichten opgenomen die door de dichters - onder wie Robert Anker, Berno Barnard, H.C. ten Berge, Nachoern M. Wijnberg, Harmen Wind en Ad Zuiderent - zelf zijn uitgekozen.
Beide publikaties zijn uitsluitend in het Museum verkrijgbaar of door ƒ20,- (Visser),ƒ24,50 (Polderman) of ƒ44,50 (beide) over te maken op postbankrekeningnummer 495619 van het Museum. Verzendkosten worden niet in rekening gebracht. De voor het Museum bestemde oplage van beide boeken bedraagt vierhonderd exemplaren.
anton korteweg
| |
Vriendenkaarten
De vereniging van Vrienden van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam heeft het initiatief genomen om bij tentoonstellingen die in de us gehouden worden mapjes prentbriefkaarten uit te geven. Mapje nummer 1 verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘In de Witte Pascaert’ over de Amsterdamse kaartenuitgever Frederick de Wit. Bij de expositie Kostbaarheden uit de joodse boekenwereld werd mapje 2 uitgebracht. In 1995 verschijnen mapje 3 bij de tentoonstelling over Multatuli en nummer 4 over Surinamica.
Ieder mapje bevat vijf prentbriefkaarten voorzien van een inleiding op de tentoongestelde collectie en toelichting bij de kaarten. De mapjes worden ongetwijfeld collector's items, want ze worden in een oplage van slechts 275 exemplaren gedrukt door de in bibliofiele kringen vermaarde marginale
| |
| |
drukkerij De Ammoniet te Leiden. De uitvoering van het toelichtingsblad bij mapje 2 is wel heel bijzonder: voor de titelregel is goudfoliedruk toegepast, die uitstekend uitkomt op het blauwe Bugra-Bütten van Hahnemühle. De mapjes zijn voor de prijs van ƒ 10,- te koop in de tentoonstellingsruimte van de ub Amsterdam. De opbrengst komt ten goede aan de Vrienden, die daarmee de bibliotheek in deze tijden van bezuinigingen kunnen ondersteunen.
pjv
| |
Cahiers Nederlandse letterkunde: aflevering over de negentiende eeuw
In de loop van 1995 gaat er een reeks Cahiers voor Nederlandse Letterkunde van start, die uitsluitend bestemd is voor langere artikelen van twintig à dertig of van vijftig à zestig pagina's. Een raad van gespecialiseerde adviseurs houdt toezicht op dit Groningse initiatief, waarbij de oplage van een cahier bepaald wordt door het aantal intekenaren.
Rond mei 1995 zal de eerste aflevering verschijnen. De opgenomen bijdragen, die deze keer allebei betrekking hebben op de negentiende-eeuwse letterkunde, zijn: Rob van der Schoor en Cathalijne Boland, ‘“Jong Holland” (1881) van Marcellus Emants’, en J.M.J. Sicking, ‘Literaire dromen in historisch perspectief’.
Men kan deze aflevering bestellen door binnen een maand ƒ25,- over te maken op postbanknummer 3808367, ten name van Uitgeverij Passage te Groningen. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij ondergetekende, per adres Nederlands Instituut, Postbus 716, 9700 AS Groningen.
e.m.a. van boven
| |
Slibreeks
De Slibreeks van de Stichting Kunstuitleen Zeeland is weer verder aangeslibd met de delen 66 en 67. Het bijzonder fraai verzorgde deel 66, ‘Die vrouwen liefheeft, of haar veracht; middeleeuwose gedichten over de vrouw’ (Middelburg 1994; 36 blz.; ƒ10,-), bevat vertalingen uit het Hebreeuws door Resianne Fontaine, Emile Schrijver en Irene Zwiep. De auteurs van de gedichten over de schone, grillige en aantrekkelijke vrouw zijn voornamelijk Spanjaarden uit de elfde tot en met de vijftiende eeuw. Dat het volgende gedicht uit het begin van de elfde eeuw anoniem is, zal niemand verbazen: ‘Wat is het heerlijk haar te penetreren / Midden in de week, en op de dag des Heren / Wat kunnen mij mijn vele zonden deren / Op Jom Kippoer laat ik me wel bekeren.’ Het boekje heeft een prachtig veelkleurig omslag en zeven illustratiepagina's. Deel 67 bevat een verhaal van Ton Wynalda, De handlanger (Middelburg 1994; 36 blz.; ƒ10,-), over een vrouw die zich plotseling vragen gaat stellen over haar bejaarde vader.
Men kan zich ook abonneren op de Slibreeks: een reeks van zes boekjes kost dan ƒ36,-. Het adres van de stichting is Kuiperspoort 22, 4331 GS Middelburg, 01180-11443.
pjv
| |
Congres over stijlopvattingen
Zowel het congres van de Onderzoekschool Literatuurwetenschap in oprichting als het congres over stijlopvattingen van het Instituut voor Cultuurgeschiedenis was gepland op 6 en 7 april 1995. Daarom wordt het congres over stijlopvattingen uitgesteld tot 2 en 3 november 1995. De voorronde vindt plaats op woensdag 24 mei 1995 van 15.30 tot 17.00 in het P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134 in Amsterdam. De deelnemers die op het colloquium een voordracht willen houden over expliciet geformuleerde of impliciete stijlopvattingen, krijgen tijdens deze voorronde de gelegenheid om met andere deelnemers van gedachten te wisselen. De voordrachten dienen niet langer dan twintig minuten te duren. De samenvattingen ervan (maximaal één A4) kunnen tot 1 april gestuurd naar prof.dr. M. Spies, Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam.
karen b. van der kamp
| |
Met Firapeel datsi ghinghen...
Firapeel, vereniging voor mediëvistiek, geeft ter gelegenheid van haar tweede lustrum een kleine bloemlezing uit met werk van een zestal actieve pleitbezorgers van middeleeuwse literatuur. Ernst van Altena, Paul Biegel, Frans van Dooren, Ludo Jongen, Gerrit Komrij en Willem Wilmink leverden hun bijdrage aan de bundel, zodat in vierenzestig pagina's zeer uiteenlopende dichters en werken zijn verenigd: Chrétien de Troyes en Dante staan naast Jacob van Maerlant en Willem die Madocke makede, een sonnet van Petrarca wordt geflankeerd door balladen, liedekens en een boerde - enkele gedichten worden hier voor het eerst gepubliceerd. De neerlandicus-publicist Peter Burger open. de bundel met een inleiding (‘Liefdewerk oud papier’) en voorziet elke auteur van een beknopte introductie. Het verzorgd uitgevoerde boekje besluit met een bibliografie. De oplage is genummerd. De bundel Met Firapeel datsi ghingen...vormt de schriftelijke neerslag van de Middag van de Middeleeuwse Poëzie, die door Firapeel op 20 november 1994 in de Utrechtse Gertrudiskapel werd georganiseerd. De zes genoemde schrijvers droegen voor, de luitiste Eveline Juten zong liederen in de vertaling van Willem Wilmink en het muziekgezelschap Camerata Trajectina bracht enkele liederen ten gehore uit Komrijs bloemlezing De Nederlandse poëzie van de 12de tot en met de 16de eeuw in 1000 en enige bladzijden. Met Firapeel datsi ghingen...(samenstelling Peter Burger, Erwin Mantingh en Soetje Oppenhuis de Jong; ISBN 90-9007784-7) is te bestellen door ƒ20,- over te maken op gironummer 4713824 van
| |
| |
Firapeel, Utrecht, onder vermelding van de titel. Het boekje wordt u zo spoedig mogelijk toegezonden.
erwin mantingh
| |
Het beeld van de vrouw
Tineke Hellwig analyseert in Adjustment and discontent. Representations of women in the Dutch East Indies (Windsor,Ontario; Netherlandic Press, 1994; 103 blz.)de manieren waarop vrouwen zijn afgebeeld in literaire teksten die spelen in de koloniale gemeenschap van Nederlands Indië, geschreven in de jaren 1890 tot 1930. Er komen literaire teksten van elf schrijvers aan de orde: Louis Couperus, P.A. Daum, Annie Foore, Melati van Java,Theres Hoven, Gouw Pen Liang, Phoa Tjoen Hoat, Thio Tjin Boen, Njoo Cheong Seng, Herman Kommer en G. Francis. Uitgebreid aandacht krijgt de historische context: het koloniale systeem, de Nederlands-Indische maatschappij, vrouwen en gender-relaties, auteurs en hun publiek, beelden van vrouwelijke personages etcetera. Het boekje is voor ƒ20,- (exclusief verzend kosten) te bestellen bij: J.Th.J.Krijff, Bentveldshoek 2,2111 VS Aerdenhout (071-272130).
korrie korevaart
| |
Veelbelovende pagina's
Een groot gedeelte van de manuscripten die ieder jaar worden geschreven, wordt nooit uitgegeven. Om beginnende schrijvers een handje te helpen heeft uitgeverij Free Media honderd fragmenten van niet eerder gepubliceerde teksten gebundeld in Veelbelovende eerste pagina's (1994). Het publiek kan op deze manier kennis maken met beginnende auteurs. De schrijvers hebben uiteenlopende achtergronden. Naast verhalen van universitair geschoolden zijn ook verhalen van lager-opgeleiden opgenomen. De vertegenwoordigde genres zijn onder meer thriller, autobiografie,
Marcel Moring neemt het eerste exemplaar van Veelbelovende eerste pagina's in ontvangst
oorlogsverhaal, kinderverhaal, science fiction en reisverslag. Lezers kunnen via een enquêteformulier achterin het boek duidelijk maken welk fragment hun voorkeur heeft. De schrijver met de meeste stemmen kriigt de Rank Xerox Debutantenprijs. Bovendien wordt het winneilde verhaal in het voorjaar van 1995 uitgegeven.
Veelbelovende eerste pagina's is door Rank Xerox met het Docu Tech Production Publisher systeem geproduceerd. Dit svsteem kan het vervaardigen van documenten integraal uitvoeren. Inmiddels is de eerste uitgave door Marcel Dehue, communicatiemanager van Rank Xerox Nederland, aan Marcel Moring overhandigd. Veelbelovende eerste pagina's van nog niet uitgegeven manuscripten kunnen voor de editie van 1995 in aanmerking komen. Eén pagina (circa vijfhonderd woorden) samen met een korte samenvatting van het verhaal en enkele gegevens over de schrijver kunnen gestuurd worden naar ‘Veelbelovende eerste pagina's’, ter attentie van Peter Bosman, postbus 1556,8901BW Leeuwarden, tel. 05104-1242.
karen b. van der kamp
| |
Briefwisseling Ter Braak
Al sinds 1967 moeten we ons behelpen met de beknotte uitgave van de brieven van Menno ter Braak, zoals die in vier delen werden uitgegeven door H. van Galen Last. Daar kon Van Galen Last weinig aan doen, want hij had te maken met tal van gevoeligheden van nog levende, in de correspondentie genoemde, personen en met de supervisie van de weduwen van Ter Braak en Du Perron. Van compleetheid was in deze uitgave dus geen sprake.
Inmiddels is men aan de Letterenfaculteit van de Katholieke Universiteit Brabant begonnen aan het project Editie van de briefwisseling van Menno ter Braak. Daarbij stelt men zich voor de complete briefwisseling uit te geven, integraal en met annotaties.
Er zijn nu zo'n 3400 brieven bijeengebracht, waarvan ongeveer 1500 van Ter Braak en ruim 1850 aan hem. Veel van dat materiaal was aanwezig in het Letterkundig Museum en Documentatiecentrum in Den Haag, maar een kwart ervan komt uit particuliere verzamelingen of uit archieven. Of men daarmee compleet is, zal wel nooit zijn uit te maken. Vandaar dan ook dat men diegenen die in het bezit
| |
| |
zijn van brieven van of aan Ter Braak of weten van het bestaan van dergelijke brieven, uitnodigt dat te melden aan de projectvertegenwoordiger: Léon Hanssen, Katholieke Universiteit Brabant, kamer B 221, postbus 90153, 5000 LE Tilburg (013-663131).
GvB
| |
Nederlands - Buitenlands
Op 20 november 1993 congresseerde de Landelijke Vereniging van Neerlandici (lvvn) over het vertalen uit en in het Nederlands. De lezingen die bij die gelegenheid werden gehouden, zijn nog net in 1994 gebundeld onder de titel Nederlands - Buitenlands en gepubliceerd door de vereniging. Na een inleiding van de voorzitter W.G. Klooster bevat de bundel de volgende bijdragen:
- Kitty M. van Leuven-Zwart: ‘Vertaalwetenschap, vertaaltheorie, vertaalkunde: wie van de drie?’
- Luc Korpel: ‘“Aan eenen vreemden leiband”. Het vertalen en de ontwikkeling van de Nederlandse taal en cultuur (1760-1820).’
- Ernst van Altena: ‘Vertalen: een te vol kofferwoord.’
- Frank Ligtvoet: ‘Nederlands vertaalbeleid in het buitenland.’
- Jan Landsbergen: ‘Machinaal vertalen in Nederland en buitenland.’
- Hugo Brouckaert: ‘Problemen van juridische vertaling.’
- José Lambert: ‘Het andere Nederlands: onze moedertaal van vreemde oorsprong.’
- P.C. Paardekooper: ‘De verstziende liplezers.’
De uitgave Nederlands - Buitenlands verscheen in de LvvN-reeks en kost ƒ27,50. Het boekje (110 blz.) is te bestellen bij de Stichting LVVN, postbus 11398, 1001 GJ Amsterdam.
GvB
| |
Ons Erfdeel
In 1995 bestaat de Vlaams-Nederlandse Stichting Ons Erfdeel vijfentwintig jaar. De stichting is ontstaan uit het in 1957 voor het eerst verschenen tijdschrift Ons Erfdeel, dat inmiddels met een oplage van 10.000 exemplaren het meest succesvolle algemeen-culturele periodiek in ons taalgebied is.
In 1972 kreeg de stichting een eigen onderdak in het Dialoogcentrum te Rekkem, aan de Frans-Belgische grens. Van daaruit werden tal van initiatieven ontplooid om de Nederlands-Vlaamse cultuur ook over onze taalgrenzen heen te stimuleren met afzonderlijke brochures, het jaarboek De Franse Nederlanden en het Franstalige tijdschrift Septentrion, revue de culture néerlandaise, dat sinds juni 1972 viermaal per jaar verschijnt.
Ter gelegenheid van dit vijfentwintigjarig jubileum verscheen een kleine brochure waarin het ontstaan en de ontwikkeling van de Stichting Ons Erfdeel kort en bondig worden beschreven in vier talen. Voor nadere informatie over de stichting kan men zich wenden tot Stichting Ons Erfdeel, Murissonstraat 260, 8931 Rekkem, België (0032-056-411201).
GvB
| |
Nieuwtjes
□ De Onze Taalprijs gaat naar bioloog en columnist w. beekman, voor een passage in zijn column in het opinietijdschrift Jonas. De prijs is ingesteld om mooi en bijzonder taalgebruik te bevorderen.
□ de bezige bij heeft in december 1994 een overeenkomst getekend om samen met uitgeverij Peeters het Vlaamse tijdschrift Dietsche Warande & Belfort uit te gaan geven.
□ Op 27 maart 1995 tijdens de 359ste diesviering van de Universiteit Utrecht krijgen pierre en simone du-bois een eredoctoraat. Het echtpaar wordt geëerd wegens de biografie van Belle van Zuylen Zonder Vaandel, Belle van Zuylen, 1740-1805.
□ Tijdens de 363ste dies natalis van de Universiteit van Amsterdam op 9 januari 1995 heeft gerard durlacher een eredoctoraat gekregen. Durlacher ontving de doctorstitel mede vanwege de wijze waarop hij zijn oorlogsherinneringen noteerde.
□ De Duitse jeugdliteratuurprijs 1994, categorie non-fictie, is toegekend aan de uitgave anne frank. De prijs van vijftienduizend mark gaat gezamenlijk naar de auteurs Ruud van der Rol en Rian Verhoeven, en vertaler Mirjam Pressler.
□ Het prentenboek dat jaarlijks ter gelegenheid van de Kinderboekenweek verschijnt, zal dit jaar gemaakt worden door harrie geelen.
□ carel ter haar, docent neerlandistiek aan de Universiteit van München, is 25 november 1994 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ter Haar is onderscheiden vanwege de belangrijke rol die hij speelde en speelt bij de verspreiding van Nederlandse literatuur in Duitsland.
□ hella s. haasse heeft ter bekroning van haar complete werk een eredoctoraat gekregen van de Katholieke Universiteit Leuven.
□ Tijdens Het Festival van het Ongespeelde Stuk heeft frank houtappels voor zijn Aan het eind van de aspergetijd een bedrag van tienduizend gulden gekregen voor het beste toneelstuk.
□ Bij Christie's in Amsterdam is een bruine tekening van een gezicht op Den Haag (1666) door constantijn HUYGENS geveild. De tekening werd door een Amerikaanse verzamelaar voor tweehonderdachttienduizend gulden gekocht.
□ De Nederlandse Kinderboekwinkelprijs 1994 is gewonnen door journalist en kinderboekenschrijver wouter klootwijk. Hij ontving de prijs voor zijn boek Het erf van oom Adri.
□ Vanwege het vijfenzeventigjarig jubileum van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het vijftigjarig jubileum van uitgeverij De Bezige Bij, is een leestram ontworpen. Dichterbeeldend kunstenaar Hans Verhagen voorzag de tram van met de hand geschreven gedichten en een boekenschildering. De leestrarn rijdt de komende zeven jaar door Amsterdam.
□ De libris wvoutertje pieterseprijs is verhoogd van tienduizend gulden
| |
| |
naar vijfentwintigduizend gulden. Deze jeugdboekenprijs gaat jaarlijks naar de schrijver of illustrator van het beste kinderboek van het jaar.
□ Stichting lift is sinds januari 1995 genoodzaakt een kleine vergoeding voor haar Nieuwsbrief te vragen. Een abonnement op de Nieuwsbrief kost ƒ15,-. Daarnaast is ook een abonnement op het tijdschrift Lift voor ƒ 45,- mogelijk. In dit tijdschift wordt de Nieuwsbrief in zijn geheel opgenomen.
□ tessa de loo heeft voor haar boek De Tweeling de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 1994 gekregen. De prijs - groot vijftienduizend gulden - is toegekend door bezoekers van bibliotheken en boekwinkels.
□ Prof.dr. f.p. van oostrom van de Rijksuniversiteit Leiden kreeg een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit te Brussel.
□ De Gerrit Achterberg Prijs - groot tienduizend gulden - is voor het eerst uitgereikt aan a middeldorp, vanwege zijn in 1989 verschenen boek Het avontuur van Achterberg. De prijs zal eens in de vijf jaar door het Genootschap Gerrit Achterberg met financiële steun van de weduwe J.C. Achterberg-van Baak, toegekend worden aan de auteur van een studie over de dichter.
□ De jaarlijkse Audax Columnistenprijs is toegekend aan max pam. Max Pam ontving deze prijs als medewer- ker van nrc/Handelsblad en het Parool. Aan de prijs is een bedrag van vijftienduizend gulden verbonden.
□ De at&t Literair 1994, de grootste prijs van Vlaanderen, is gewonnen door koen peeters met zijn roman De postbode. De prijs bedraagt vierhonderdduizend frank (ongeveer twintigduizend gulden).
□ els pelgrom zal het Kinderboekenweekgeschenk schrijven voor de Kinderboekenweek 1995, die gehouden wordt van 4 tot en met 15 oktober. Het werk zal geschreven worden rond het thema ‘Kat en Hond’.
□ De E. du Perronprijs 1994 - groot vijftienhonderd gulden - is toegekend aan prentenboekenauteur max velthuis. Velthuis krijgt de prijs voor zijn Kikker en de vreemdeling. De prijs wordt sinds 1986 uitgereikt om wederzijds begrip tussen de in Nederland wonende bevolkingsgroepen te bevorderen.
□ De eerste Friese vertaling van een boek van simon vestdijk is verschenen. Het betreft de roman De Koperen Tuin (Utjouwerij Fryslân/Afûk in Leeuwarden), vertaald door Jan de Jong.
□ De eerste Boek en Jeugd-prijs voor de beste scriptie over kinder- en jeugdliteratuur is door het nblc uitgereikt aan ineke vos. Vos schreef haar scriptie over Tine van Berken; portret van een meisjesboekenschrijfster uit het fin de siècle (Vrije Universiteit Amsterdam, 1993). Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van vijftienhonderd gulden verbonden. Bovendien verplicht het nblc zich tot publikatie van de bekroonde scriptie of een samenvatting daarvan.
□ De jury van de vsb poëzieprijs (vijftigduizend gulden) is bekend gemaakt. De leden zijn Wiel Kusters, A.M. Musschoot, Anneke Reitsma, W. Bronzwaer en Adriaan Morriën. De prijs zal in juni 1995 worden uitgereikt.
□ De Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs 1994 - groot twintigduizend gulden - is toegekend aan karst woudstra. Woudstra ontving de prijs voor zijn toneelstuk De stille grijzen van een winterse dag in Oostende.
+ + + +
□ Op 23 november 1994 overleed DR. lienke paulina leuven, jarenlang docent geschiedenis aan het Montessori Lyceum Herman Jordan te Zeist. Zij promoveerde in 1951 bij Jan Romein op De boekhandel te Amsterdam door katholieken gedreven tijdens de Republiek.
□ Op 4 december 1994 overleed in Amsterdam de vertaler dolf verspoor (*20 maart 1917 te Den Haag). Verspoor ontving in 1958 de Martinus Nijhoffprijs. Deze onderscheiding werd uitgereikt vanwege zijn vertalingen van Nederlandse poëzie in het Frans, waaronder gedichten van Marsman, Slauerhoff, Nijhoff, Roland Holst en Achterberg. Verder vertaalde hij voor tal van literaire uitgevers en toneelgezelschappen uit het Spaans, Engels, Italiaans, Portugees en Frans.
□ Op 22 december 1994 overleed te Amsterdam helmut levy (*1928 te Varsseveld), bekend huisarts in De Pijp die ook literair actief was. Met zijn onderduiknaam, Gerard Klaassen, als pseudoniem publiceerde hij gedichten in Tirade. Later publiceerde hij enkele bibliofiel uitgegeven gedichtenbundels, waaronder Evenwicht (1990) en de haiku-bundel Ritme (1990).
□ Op 26 december 1994 overleed te Amsterdam johannes jacobus klant (*1 maart i915 te Warmenhuizen), be stuurslid van De Bezige Bij. Zijn roman De geboorte van Jan Klaassen (1946) werd met de Van der Hoogtprijs bekroond.
□ Op 27 december 1994 overleed te Haelen de dichter-schrijver hans beighuis (*12 februari 1924). Hij werkte als journalist bij De Volkskrant, het Limburgs Dagblad en de regionale Omroep Zuid. Ook vertaalde hij Spaanse volkspoëzie en schreef hij biografieën.
| |
| |
| |
Literaire agenda
Deze agenda wordt door de dienst Leesbevordering van het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (nblc) samengesteld in het kader van Litterair, de literaire pagina op nos Teletekst (pagina's 405 en 406) en brt Teletekst (pagina's 683 en 684) waarvoor de dienst de kopij levert. In deze agenda is een breed scala opgenomen van manifestaties, evenementen en jubilea op het terrein van lezen en schrijven en tevens van informatievoorziening in meer algemene zin.
| |
april
- | maand april: Weert, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling ‘Op weg naar huis’ over leven en werk van Gerard Reve. Inlichtingen over deze en de volgende onder ‘maand april’ genoemde reizende tentoonstellingen: nblc, tel.: 070-3090173/4. |
- | maand april: Veenendaal, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling over Marten Toonder. |
1 | t/m 30 juli: Den Haag, Letterkundig Museum: foyertentoonstelling over Theo van Doesburg. Org. en inl.: Letterkundig Museum, Aafke Boerma, tel.: 070-3471114. |
1 | Leeuwarden, Schouwburg De Harmonie: lezing van Leo Pleysier. InI.: 058-139225. |
1 | Roermond, Schouwburg De Orangerie: lezing van J. Bernlef. Org. en inl.: Kring '84, tel.: 04750-31534. |
3 | Zwolle, Schouwburg Odeon: lezing? van Frans Pointl. Org. en inl.: St. Lit. Act. Zwolle, tel.: 038-535090. |
3 | Amsterdam, Nieuwe Kerk: bekendmaking nominaties Libris Literatuur Prijs. Inl.: Umtul Kiekens, tel.: 02208-18779. |
4 | t/m 9: Brussel: Internationale Boekenbeurs. Inl.: 00-32/26463890. |
4 | Den Bosch, Literair Café: Literaire avond met Jean-Paul Franssens. Inl.: Gerard Monté, tel.: 073-130413. |
5 | Zwolle, Schouwburg Odeon: toneelstuk met in de hoofdrollen Huib Broos en Nelly Frijda naar het boek van Frans Pointl, De kip die over de soep vloog. Org. en inl.: St. Lit. Act. Zwolle, tel.: 038-535090. |
6 | Vijftigste sterfdag G.J. Hofker (1864-1945) |
6 | Boskoop, Planetarium: lezing van Adriaan van Dis. Org. en inl.: Openbare bibliotheek, tel.: 01727-13170. |
8 | Julien Van Remoortere vijfenzestig |
9 | Hélène Nolthenius vijfenzeventig |
9 | Rotterdam, Bibliotheektheater: Poetry Park Open Podium. Org. St. Lift. Inl.: Rotterdamse Kunststichting, Diana van Gerven, tel.: 010-4141666. |
9 | Purmerend, Theater de Purmarijn: lezing van August Willemsen. Inl.: 02990-70910. |
10 | Driehonderdste geboortedag Balthazar Huydecoper (1695-1778) |
10 | Vijftigste sterfdag H.N. Werkman (1882-1945) |
10 | Leo Vroman tachtig |
11 | Honderdvijftigste geboortedag F. Smit Kleine (1845-1931) |
12 | Den Haag, Literair theater Branoul: ‘De modernistische lyriek; traditie en vernieuwing’, zevende in een reeks van acht lezingen van Magda Sosef over kunst en leven aan het begin van de twintigste eeuw. Org. en inl.: Literair theater Branoul, tel.: 070-3657285. |
14 | Dordrecht, Statenzaal- 't Hof: Literaire avond over Herman Heijermans. Org. en inl.: Stichting Perspektief, tel.: 078-315617. |
16 | Alkmaar, Theater Provadja: lezing van Rascha Peper. Inl.: 072-110136. |
18 | Leeuwarden, openbare bibliotheek: lezing van Nicolaas Matsier. Inl.: 058-136725. |
19 | Tweehonderdste sterfdag N.S. van Winter (1718-1795) |
21 | Schiedam, openbare bibliotheek Bachplein: literaire avond met Nelleke Noordervliet. Inl.: 010-4712313. |
22 | Leuven, Europees Poëziecentrum: Hulde Erik Van Ruysbeek ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag op 25 april. Verschijning van zijn Verzarnelde gedichten en van een bundel essays, Facetten van een diamant. Inl.: Europees Poëziecentrum, Eugène Van Itterbeek, tel.: 00-32/16235351. |
22 | april t/m 5 november: Den Haag, Letterkundig Museum: tentoonstelling onder de titel ‘Babs’ bootje krijgt een stuurman' over Hans Borrebach, in de Borgerszaal. Org. en inl.: Letterkundig Museum, tel.: 070-3471114. |
26 | Doetinchem, Hotel de Graafschap: lezing van Louis Ferron. Org. en inl.: Lit. Café Doetinchem, tel.: 08340-63765. |
30 | Vijfentwintigste sterfdag J. Presser (1899-1970) |
| |
mei
- | maand mei: Vught, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling ‘Op weg naar huis’ over leven en werk van Gerard Reve. Inlichtingen over deze en de volgende onder ‘maand mei’ genoemde reizende tentoonstellingen: nblc, tel.: 070-3090173/4. |
- | maand mei: Wijk bij Duurstede, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling over Marten Toonder. |
2 | Eeklo: start tournee ‘Geletterde mensen’ met Kees van Kooten. T/m |
19 | mei. Inl.: v.z.w. Behoud de Begeerte, tel. 00-32/32724041. |
2 | Zwolle, Schouwburg Odeon: Yvonne Keuls leest voor uit Daniël Maandag. Org. en inl.: St. Lit. Act. Zwolle, tel.: 038-535090. |
2 | Den Bosch, Literair Café: literaire avond met enkele Nederlandse auteurs en de Duitse Dörte von Westernhagen over het thema ‘oorlog-bevrijding-vrijheid’. Inl.: Gerard Monté, tel.: 073-130413. |
3 | Mark Insingel zestig |
3 | Stein, mediatheek: lezing van Peter Hoefnagels. Org. en inl.: Gemeente Stein, tel.: 043-292820. |
4 | Monika Van. Paemel vijftig |
4 | Jan Mulder vijftig |
10 | Den Haag, Literair theater Branoul:
|
| |
| |
| ‘Het modernistisch drama; de grenzen van de illusie voorbij’, laatste in een reeks van acht lezingen van Magda Sosef over kunst en leven aan het begin van de twintigste eeuw. Org. en inl.: Literair theater Branoul, tel.: 070-3657285. |
11 | Ida Gerhardt negentig |
15 | Wouter Donath Tieges vijftig |
16 | Amsterdam, Amstel Hotel: uitreiking Libris Literatuur Prijs. Inl.: Umtul Kiekens, tel.: 02208-18779. |
17 | Zwolle, Schouwburg Odeon: lezing van Martin Ros en uitreiking prijzen Literaire talentenjacht. Org. en inl.: St. Lit. Act. Zwolle, tel.: 038-535090. |
17 | Blerick, Villa Vallen: lezing van Arita Baayens. Inl.: 077-829879. |
19 | Goirle, De Wildacker: lezingen van Leo Pleysier en Ellen Ombre. Org. en inl.: Lit. Kring Goirle, tel. 013-945337. |
23 | De Nationale Voorleesdag. Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg: Landelijke finale van de voorleeswedstrijd voor de groepen 7 en 8 van de basis-school |
25 | Nicolaas Matsier vijftig 25 Terneuzen, Porgy en Bess: lezing van J.P. Guépin. Org. en inl. St. Prometheus, tel.: 01150-12073. |
26 | Julien Weverbergh vijfenzestig 26 t/m 28: Amsterdam, Nieuwe de la Mar: mep-festival. Org. en inl.: Julian S. With, tel.: 030-340979. |
28 | Honderdste geboortedag G. Mulder (1895-1961) 28 Leo Pleysier vijftig 28 Rotterdam, Bibliotheektheater: Poetry Park Open Podium. Org. St. Lift. Inl. Rotterdamse Kunststichting, Diana van Gerven, tel.: 010-4141666. |
29 | André Brink zestig |
31 | Einde actieperiode Nederlandse Kinderjury |
Voor inlichtingen betreffende de agenda of voor het doorgeven van aanvullingen kan men contact opnemen met het nblc, Frank Hockx of Dick Welsink, postbus 43300, 2504 AH Den Haag (tel.: 070-3090322/4).
|
|