| |
| |
| |
Literatuur-nieuws
Concept-poëzieprijs 1995
De multicultureel literaire vereniging concept organiseert ook dit jaar een poëzieprijs. Aan de prijs zijn drie waardevolle kunstwerken verbonden. De gedichten met een omvang van maximaal dertig regels moeten geschreven zijn rond het thema ‘vrede, verstandhouding, vriendschap’ en dienen voor 15 maart 1995 binnen te zijn. Ter gelegenheid van de poëzieprijs zullen de uitgekozen gedichten in de verzamelbundel ‘Vrede sluiten is wegen openen’ verschijnen; de bundel wordt samengesteld door Ton Luitings en Roger Wastijn. Het voor de prijsvraag geldende reglement is enigszins aangepast voor inzenders die wel hun bijdrage willen leveren aan de bloemlezing, maar geen belangstelling hebben voor de wedstrijd. Het reglement is aan te vragen bij concept, postbus 1313, 1200 BH Hilversum.
karen b. van der kamp
| |
Lustrumbundel: Het is kermis hier
In de week van 25 tot 29 oktober 1993 werd het vijfenzeventig-jarig bestaan van de opleiding Nederlands aan de Vrije Universiteit gevierd. Op de laatste dag van het lustrum hielden docenten lezingen voor studenten en oud-studenten over letterkunde, taalkunde en taalbeheersing. Bij de behandeling van de verschillende onderwerpen werd ook ingegaan op de toekomst van het vak. Aan de bundel met de uitgewerkte tekst van de lezingen is tevens de tekst van de toen uitgesproken inaugurele rede van Dick van Halsema toegevoegd. De inhoud van de bundel is als volgt: Theo A.J.M. Janssen: ‘Betekenis en interpretatie, of hoe de taal en wereldbeeld elkaar aanvullen’; Anne de Vries: ‘“Een droevig dieptepunt”? Kinderpoëzie in het begin van deze eeuw’; H. Duits: ‘“In 't minnen ging hij de maat te buiten”. Rabus, Hooft en anderen over het liefdeleven van Henri iv; Ad Zuiderent: ‘De compositie van dichtbundels’; Cor Geljon: ‘Literaire competentie: profiel met perspectief. Het literatuuronderwijs in de jaren negentig’; Fred de Bree: ‘“Aloeette”: lied 125 van het Gruuthuse-handschrift’; J.A. van Leuvensteijn: ‘Spreektaal versus schrijftaal. Twee onderscheiden ontwikkelingen’; Jan Noordegraaf: ‘Oorsprongsproblemen’; Gisele Redeker: ‘Hoe bereik ik de donateur? Persuasiviteit in fondswervingsbrieven’; Margreet Onrust: ‘Schriftelijke taalbeheersing: tussen doel en middel’; Saskia Daalder: ‘’Grammaticale zinnen”: een uitgespeeld begrip’; Marjan Huisman en Marca Schasfoort: ‘Moet ik het zeggen? Perspectieven voor mondelinge taalbeheersing’; Thieme van Dijk: ‘Bang voor Schrödingers kat?’; Roel Zemel: ‘Walewein en de verre geliefde’; J.D.F. van Halsema: ‘Te zoeken in deze angstige eeuw.
Sporen van “décadence”-voorstellingen in de Nederlandse letterkunde aan het einde van de negentiende eeuw’. Het is kermis hier. Lezingen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Nederlands aan de Vrije Universiteit, onder redactie van Thieme van Dijk en Roel Zemel, kan besteld worden voor ƒ25,- (excl. ƒ5,- verzendkosten) bij Stichting Neerlandsitiek vu, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam (Opleiding Nederlands: dr. J. Noordegraaf).
karen b. van der kamp
| |
De roofdrukfobie van Quintijn
Weinig zeventiende-eeuwse auteurs zijn zo te keer gegaan tegen potentiële nadrukkers van hun werk als Gilles Jacobsz Quintijn, de schrijver van de bekende bundel De Hollandsche-Liis, met de Brabandsche Bely van 1629. De drang tot publiceren in eigen beheer had hem zodanig in schulden gebracht dat zijn schoonmoeder hemin voor een aantal jaren in de gevangenis liet opsluiten. Daarna ging hij verder met publiceren, ieder exemplaar eigenhandig signerend en uitsluitend op zijn adres in Den Haag verkopend. Aan deze merkwaardige figuur heeft Marika Keblusek een opstel gewijd, dat als gelegenheidsdruk op 29 en 30 oktober 1994 door de Leidse margedrukker De Ammoniet is vervaardigd in de Grote Kerk in Den Haag bij het honderdveertig-jarig bestaan van de 's-Gravenhaagsche Boekhandelaarsvereeniging. Dit plano in een uiterst fraaie typografie en in een oplage van ‘ongeveer 300 exemplaren’ heeft als titel Nadruk verboden. Het spreekt vanzelf dat de auteur alle echte exemplaren geparafeerd heeft!
pjv
| |
BulkBoek's Dag van de Literatuur
Woensdag 15 maart 1995 (van 10.30 uur tot 17.00 uur) vindt in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag de vierde aflevering van BulkBoek's Dag van de Literatuur plaats. Deze dag is bestemd voor leerlingen uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs en wil de aandacht van de jongeren voor literatuur vergroten door hen één dag in contact te brengen met auteurs uit Nederland en Vlaanderen. In verschillende zalen en in de gangen en foyerruimtes van het Congresgebouw zullen deze auteurs zichzelf en hun werk presenteren in lezingen, interviews en praatshows. Remco Campert, Adriaan van Dis, Jules Deelder, Renate Dorrestein, Carl Friedman, Hella S. Haasse, Maarten 't Hart, Yvonne Keuls, Tim Krabbé en Joost Zwagerman hebben hun medewerking inmiddels toegezegd. Naast bekende auteurs wil BulkBoek's Dag van de Literatuur leerlingen ook in contact brengen met vooral jonge, spraakmakende of juist onbekende auteurs. In het programma-onderdeel met als thema ‘50 jaar na '45’, zullen auteurs met hun werk over de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Rond dit thema zal ook een tentoonstelling worden samengesteld. Daarnaast vindt er een gevarieerd programma plaats met een boeken-
| |
| |
veiling, muziek, filmvoorstellingen en een onthulling van de literaire hartstochten van bekende Nederlanders. Tevens bestaat er voor iedereen de gelegenheid om in een speciaal ingerichte Bulkboek-redactieruimte een bijdrage te leveren aan het na afloop te verschijnen Festivalmagazine.
karen b. van der kamp
| |
Bibliografie literaire tijdschriften
Eind vorig jaar verscheen in de reeks ‘Bibliografie van de Literaire Tijdschriften in Vlaanderen en Nederland’ het deel De tijdschriften verschenen in 1993. Met een bewonderenswaardige ijzeren regelmaat verschijnt deze bibliografie telkens weer in het jaar volgend op het afgesloten kalenderjaar. De drijvende kracht achter deze onderneming is steeds Hilda van Assche, die samen met Richard Baeyens en Peter Bode ook dit deel weer verzorgde.
De bibliografie is een nuttige en noodzakelijke aanvulling op de bntl en de Brinkman omdat informatie over scheppend werk dat verschenen is in de Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften alleen op deze manier snel te achterhalen is. Bovendien geven de registers op auteurs, medewerkers, pseudoniemen en zaaknamen veel meer informatie dan alleen over het scheppend werk.
De Bibliografie van de Literaire Tijdschriften in Vlaanderen en Nederland wordt uitgegeven door de Rob. Roemans Stichting (Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen). Het deel over 1993 kost 1172 bfr of ƒ63,50 (inclusief verzendkosten), te betalen op postbanknummer 6695667.
gvb
| |
Louis Paul Boon: het kritisch werk
Het vijfde nummer van De Kantieke Schoolmeester, dat eind vorig jaar zou verschijnen en dat overwegend aan Abel Gholaerts gewijd zou zijn, is om allerlei technische redenen niet op tijd gereed gekomen. Het Louis Paul Boon-documentatiecentrum dat verantwoordelijk is voor de produktie van het tijdschrift, heeft inmiddels voor een waardige vervanging gezorgd. Abonnees van De Kantieke Schoolmeester en leden van het Louis Paul Boon-genootschap ontvingen inmiddels het lijvige tweede deel van een reeks die het literatuur- en kunstkritisch werk van Boon zal gaan omvatten. Dit tweede deel bevat een eerste reeks van Boons bijdragen op dit gebied in Front. De uitgave, die werd samengesteld door E. Bruinsma en K. Humbeeck, en waaraan werd meegewerkt door P. de Wispelaere en D. de Geest, verscheen in een gebonden vorm en in een paperback-uitgave. Naast dit speciale deel van De Kantieke Schoolmeester zullen nog vier delen van Boons kunst- en literair-kritisch proza verschijnen. Nog vorig jaar verscheen ook deel i: Het literatuur- en kunstkritisch werk uit De Roode Vaan. In de loop van 1995 zullen de delen iii en iv het licht zien. Daarin worden Boons bijdragen aan De Vlaamsche Gids en het restant van zijn bijdragen aan Front verzameld. Met deel v, Annotaties, commentaar en contextualisering, te verschijnen in de tweede helft van 1996, wordt de reeks compleet gemaakt.
De eerste twee delen kunnen worden besteld (onder vermelding van 048.1053-Front) bij het Louis Paul Boon-documentatiecentrum ( uia-ger, Universiteitsplein i, B-2610 Wilrijk, giro 001-1269001-26) of bij de Nederlandse afdeling van het Louis Paul Boon-genootschap (Kortenhoefsedijk 151, 1241 LZ Kortenhoef, giro 5685885). De inmiddels verschenen delen kosten 888 bfr of ƒ47,74 per deel voor de paperback-uitgave of 1111 bfr of ƒ59,95 per deel voor de gebonden uitgave. Daarbij zijn de verzendkosten inbegrepen. Na ontvangst van de betaling zullen de delen zo spoedig mogelijk worden toegezonden. Alle delen verschijnen in een oplage van totaal zevenhonderdvijftig exemplaren, waarvan
Louis Paul Boon
van slechts tweehonderdvijftig exemplaren in gebonden vorm.
gvb
| |
Literaire activiteitein Zwolle
De Stichting Literaire Activiteiten Zwolle (slaz) organiseert elk jaar een reeks literaire avonden in samenwerking met de Schouwburg Odeon, waar de manifestaties dan ook telkens plaats vinden. Van het programma voor het seizoen 1994/1995 resteren nog de volgende onderdelen:
- Zondag 29 januari: ‘Lied en letter’. Bep Pierik (sopraan) en Gerry Meijers (piano) brengen een keuze uit de Liederkreis, opus 39 van Schumann. Kader Abdolah leest een novelle uit ‘De Adelaars’ (1.30 uur).
- Woensdag 1 februari: Suiker van Hugo Claus door het Noord Nederlands Toneel (20.00 uur).
- Vrijdag 17 februari: voordracht van Henk van Woerden, auteur van Moe nie kijk nie (20.00 uur).
- Zondag 19 februari: ‘Tuinen en schrijvers’', lezing van de neerlandicus
| |
| |
Henk de Lange (1.00 uur).
- Maandag 20 maart: avond ter gelegenheid van de Boekenweek, met wellicht Leon de Winter (20.00 uur).
- Maandag 3 april: Frans Pointl spreekt over zijn werk (20.00 uur).
- Woensdag 5 april: De kip die over de soep vloog, naar het boek van Frans Pointl (20.00 uur).
- Vrijdag 14 april: Phaedra van Hugo Claus, door het Zuidelijk Toneel (20.00 uur).
- Donderdag 20 april: Cherry Duyns en Armando met Een ongerieflijk Tweetal, een weemoedige terugblik op Herenleed (20.00 uur).
- Dinsdag 2 mei: Yvonne Keuls leest voor uit haar autobiografische novelle Daniël Maandag (20.00 uur).
- Woensdag 17 mei: Martin Ros, uitgever en wielerfanaat. Uitreiking van de prijzen in verband met de Literaire Talentenjacht (20.00 uur).
Voor nadere informatie kan men zich wenden tot het secretariaat van de Stichting Literaire Activiteiten Zwolle (Brederostraat 37, 8023 AN Zwolle, 038-535090).
gvb
| |
Een nieuwe Bizon en een Giraf
Bij software-uitgeverij Masters Software (Willem de Zwijgerlaan 135, 2316 CX Leiden, 071-223985) verscheen de eerste update (1.1) van bizon: Bibliografisch Zoekprogramma Nederlandse letterkunde, samengesteld door P.J. Verkruijsse (ontwerp), A. Lemmens (programmeur) en J.F.A.M. van den Berg (medewerker). Dit op het Vermakelijk bibliografisch ganzenbord van Van Buuren, Gerritsen en Paasman gebaseerde zoekprogramma is ten opzichte van de 1.0-versie uit 1991 aangevuld met ongeveer honderd beschrijvingen van recente naslagwerken, terwijl ook een aantal instellingen en bibliotheken is toegevoegd. Bezitters van de 1.0-versie zijn voor ƒ25,- in het bezit gesteld van de update. Voor nieuwe kopers bedraagt de prijs ƒ175,-; daarna kan men zich weer voor ƒ25,- de volgende updates verwerven.
Inmiddels is bij dezelfde uitgever ook de 1.0-versie van giraf verschenen, een deels op Kouwenhovens Inleiding tot de bibliografie gebaseerd programma voor algemeen, alle vakgebieden bedienend, systematisch-bibliografisch onderzoek. giraf is ontwikkeld door de Vakgroep Boek-, Bibliotheek- en Informatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam en samengesteld door A.K. Boekhorst, J. Broese van Groenou, C.E.M. Groot, M. Leene en A. Lemmens (programmeur). De prijs voor individuele kopers bedraagt ƒ150,-, voor instellingen ƒ600,- (of ƒ500,- als men al in het bezit van bizon is). Ook hier geldt dat men als geregistreerd koper voor ƒ25,- het recht op updates verwerft.
giraf biedt zoekwegen door onder andere universele en nationale bibliografieën, bibliografieën van bibliografieën, van tijdschriften en tijdschriftartikelen, van congresverslagen en vertalingen, overheidspublikaties en encyclopedieën.
gvb
| |
Een boekentijdschrift over boekentijdschriften
Ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan verscheen De Boekenwereld met een speciaal nummer onder de titel Geboekt in jaargangen; anderhalve eeuw boekentijdschriften in Nederland (Utrecht: Matrijs, 1994; 143 blz.). Een vijftiental medewerkers geeft een overzicht van een aantal boekentijdschriften die sinds 1839 verschenen en voor het overgrote deel ook weer verdwenen zijn: het Jaarboekje voor den Boekhandel (Garrelt Verhoeven), De Navorscher (A.G. van der Steur), Laurens Coster (F.W. Kuyper), De Nederlandsche Spectator (Nop Maas), De Kolporteur (Lisa Kuitert), De Librye en De Rotterdamse Librye (Frits Knuf), Het Boek (B.P.M. Dongelmans), De Witte Mier (Caroline Gautier), De Tampon (Kees Thomassen), Imp. (Reinold Kuipers), Halcyon (Hans Hafkamp), Folium en De Antiquaar (P.J. Buijnsters), Quaerendo (Jos van Waterschoot), Uitgelezen boeken (Marieke van Delft) en Optima (Theo Bijvoet). In een proeve van een bibliografie komt Kuniko Forrer tot niet minder dan zesenzeventig ‘voorlopers van De Boekenwereld’'. Een boeiend nummer met goed leesbare bijdragen, dat besteld kan worden bij de Stichting Matrijs, postbus 670, 3500 AR Utrecht, 030-343148-
pjv
| |
Nieuwtjes
□ Voor zijn debuut De Adelaars krijgt kader abdolah De Gouden Ezelsoor 1993. Aan de prijs is een plastiek en een geldbedrag van tienduizend gulden verbonden.
□ Tot en met eind januari zal in de Koninklijke Bibliotheek een tentoonstelling van het werk van rie cramer te zien zijn. Naast het bekende werk van Rie Cramer zal ook aandacht aan onbekender werk als tekeningen, buitenlandse publikaties, reclamewerk en puzzels worden besteed.
□ De Stichting Exlibriscentrum van het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum/Museum van het Boek in Den Haag heeft voor de aankoop van collectie exlibris en gelegenheidsgrafiek van wijlen eugène strens, een subsidie van 135.000 gulden gekregen van de Mondriaanstichting. Door deze toekenning is driekwart van de benodigde 550.000 gulden bij elkaar.
□ ivo gay zal de onlangs overleden uitgever rob van gennep opvolgen. Samen met Jaap Jansen zal hij mededirecteur worden van Van Gennep. Momenteel is Gay directeur van uitgeverij Ambo in Baarn. Eva Gossée volgt Ivo Gay op als uitgever van uitgeverij Ambo.
□ ronald giphart krijgt alsnog Het Gouden Ezelsoor 1992 voor zijn debuutroman Ik ook van Jou. Het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen vond vorig jaar geen gelegenheid om de prijs uit te reiken.
□ De Anton Wachter-prijs 1994 - groot
| |
| |
tweeduizend gulden - gaat naar arnon grunberg voor zijn werk Blauwe maandagen. Elke twee jaar gaat de prijs naar een opmerkelijk romandebuut.
□ De Gouden Penseel is uitgereikt aan jan jutte voor zijn illustraties in Rindert Kromhouts Lui Lei Enzo.
□ Het literaire tijdschrift maatstaf zal 1 januari 1995 een nieuwe redactie krijgen. Uitgever Ronald Dietz, directeur van De Arbeiderspers, wil het tijdschrift een andere formule geven door een jongere redactie aan te stellen, die zelf achter de kopij aangaat. Na deze richtingswijziging zal het tijdschrift als literair-journalistiek kwartaaltijdschrift gaan verschijnen. Tot medio '95 zal de oude vorm gehandhaafd blijven.
□ joost nijsen is van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar naar Balans overgestapt. Bij Balans zal Nijsen zich toeleggen op het ontwikkelen van een literair fonds.
□ De jury van de rijklof michaël van goensprijs heeft de prijs voor 1994 niet uitgereikt vanwege het geringe aantal deelnemers. De prijs voor artikelen over Nederlandse literatuur van studenten of recent afgestudeerden zal in 1996 opnieuw uitgeloofd worden.
□ helmut salden heeft een oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst - groot vijftigduizend gulden - ontvangen. Voor onder meer Stols, De Arbeiderspers en Van Oorschot verzorgde Salden de typografie en grafische vormgeving van een groot aantal boeken.
□ toon tellegen heeft voor zijn werk Bijna iedereen kon omvallen de Gouden Griffel ontvangen.
□ jan wolkers zal het thema-essay voor de Boekenweek 1995 schrijven. Het werk zal geschreven worden rond het motto ‘De vijftigste mei’, waarmee de Boekenweek aansluit bij de herdenking en viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de Boekenweek, die gehouden wordt van 15 tot en met 25 maart, zal Leon de Winter het boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen.
++++
□ Op 17 september 1994 overleed te Utrecht de schrijver, redacteur en uitgever henk figee (* 29 februari 1948). Figee was werkzaam bij uitgeverij De Boekerij, alwaar hij het literaire fonds Amber opbouwde. In 1993 stapte hij over naar Nijgh & Van Ditmar. Als kinderboekenschrijver werd Figee bekend door de Jesse Pantoffelreeks.
□ Op 13 oktober 1994 is te Utrecht overleden Dr. phil. h.c. hans ludwig gumbert (*Hannover 1 juli 1903).
Gumbert was sinds 1947 werkzaam bij het Utrechtse antiquariaat J.L. Beijers, het laatst als directeur.
□ Op 19 september 1994 overleed te Rotterdam willem adriaan hoek (* Delft, 29 januari 1924). Hoek was voorzitter van de Stichting François HaverSchmidt te Schiedam.
| |
Literaire agenda
Deze agenda wordt door de dienst Leesbevordering van het Nederlands Bibliotheek en Lectuur Centrum samengesteld in het kader van Litterair, de literaire pagina op nos Teletekst (pagina's 405 en 406) en brt Teletekst (pagina's 683 en 684) waarvoor de dienst de kopij levert. In deze agenda is een breed scala opgenomen van manifestaties, evenementen en jubilea op het terrein van lezen en schrijven en tevens van informatievoorziening in meer algemene zin.
| |
Reeds gestarte manifestaties
- | t/m 26 februari: Den Haag, Letterkundig Museum: jubileumtentoonstelling 1954. Een literaire doorsnee. Org. en inl.: Letterkundig Museum, Aafke Boerma / Erna Staal, tel.: 070-3471114. |
- | t/m 19 maart: Den Haag, Letterkundig Museum: foyertentoonstelling Anne de Vries. Org. en inl.: Letterkundig Museum, Aafke Boerma, tel.: 070-3471114. |
| |
Februari
- | maand februari: Amstelveen, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling ‘Op weg naar huis’ over leven en werk van Gerard Reve. Inl. over deze en de volgende onder ‘maand februari’ genoemde reizende tentoonstellingen: nblc, tel.: 070-3090173/4. |
- | maand februari: Emmen, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling over Marten Toonder. |
1 | Start Nederlandse Kinderjury met
Vanwege stijgende produktiekosten zijn wij genoodzaakt de tarieven voor Literatuur met ingang van 1 januari 1995 te verhogen.
De nieuwe tarieven zijn:
particulier abonnement: ƒ 69,50/1400 bfr
institutioneel abonnement: ƒ 75,-/1500 bfr
studentenabonnement: ƒ 54,50/1100 bfr
losse nummers: ƒ 13,50/270 bfr
|
| |
| |
|
uitreiking van de Venz Kinderboekenprijs. Org. en inl.: cpnb, tel.: 020-6264971. |
1 | Vijftigste sterfdag Johan Huizinga (1872-1945) |
3 | J.W. Holsbergen tachtig |
3 | Mechelen: start tournee ‘Geletterde mensen’ met Walter van den Broeck, t/m 23 februari. Inl.: v.z.w. Behoud de Begeerte, tel. 00-32/32724041. |
3 | t/m 5: Groningen, Stadsschouwburg: Winterschrift. Org. en inl.: Stadsschouwburg Groningen, tel.: 050-142555. |
4 | Honderdste geboortedag Annie Romein-Verschoor (1895-1978) |
4 | Frans Van Isacker vijfenzeventig |
6 | Amsterdam: persconferentie Boekenweek en Vers voor de Pers. Inl.: cpnb, tel.: 020-6264971. |
6 | Pramoedya Ananta Toer zeventig |
7 | t/m 12: Arnhem en Nijmegen: Literatuurfestival De Wintertuin. Inl.: Ares Koopman, tel.: 085-820107. |
7 | Amsterdam, Openbare Bibliotheek: Literaire serie Winnaars. Interview door Hanneke Eggels of Kees Schaepman met J. Bernlef. Inl.: Ytje Wolfsbergen, tel.: 020-5230749. |
12 | Rotterdam, Bibliotheektheater: Poetry Park Open Podium. Org. en inl.: Rotterdamse Kunststichting, Diana van Gerven, tel.: 010-4141666. |
14 | Amsterdam, Openbare Bibliotheek: Literaire serie Winnaars. Interview door Truusje Vrooland-Löb met Imme Dros en Harrie Geelen. Inl.: Ytje Wolfsbergen, tel.: 020-5230749. |
15 | Den Haag, Literair theater Branoul: ‘De menselijke geest; het scheppend perspectief’, vijfde in een reeks van acht lezingen van Magda Sosef over kunst en leven aan het begin van de twintigste eeuw. Org. en inl.: Literair theater Branoul, tel.: 070-3657285. |
15 | Blerick, Villa Vallen: Lezing van Rascha Peper. Org. en inl.: Villa Vallen, tel.: 077-829879. |
16 | Hubert Van Herreweghen vijfenzeventig |
17 | Zwolle, Schouwburg Odeon: Lezing auteur Henk van Woerden. Org. en inl.: St. laz, tel.: 038-535090. |
18 | Eindhoven, Parklaan 93: Lezing van Helene Weijel. Org. en inl.: Academisch Genootschap, tel.: 040-831789. |
19 | Rotterdam, Bibliotheektheater: ‘Lust van Zinnen’ vijfde in een reeks van zes lezingen van Magda Sosef over leven en literatuur in het fin de siècle. Org. en inl.: Bibliotheek Rotterdam, tel.: 010-4338258. |
23 | Jef Geeraerts vijfenzestig |
23 | Voorburg, Theater de Tobbe: Optreden van Drs. P. Org. en inl.: Theater de Tobbe, tel.: 070-3867796. |
26 | Amsterdam, Felix Meritis: Manifestatie 24 Hours. Inl.: Louis Behre, tel.: 070-3462127. |
26 | Elisabeth Eybers tachtig |
27 | Amsterdam, De Brakke Grond: literair totaalspektakel met Walter van den Broeck. Inl.: 020-6229014. |
28 | Jaak Brouwers vijfenzestig |
| |
maart
- | maand maart: Tilburg, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling ‘Op weg naar huis’ over leven en werk van Gerard Reve. Inl. over deze en de volgende onder ‘maand maart’ genoemde reizende tentoonstellingen: nblc, tel.: 070-3090173/4. |
- | maand maart: Uithoorn, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling over Marten Toonder. |
1 | Vijfentwintigste sterfdag Ed. Hoornik (1910-1970) |
1 | J.J. Klant tachtig |
2 | Bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de Libris Woutertje Pieterse Prijs. Inl.: Umtul Kiekens, tel.: 02208-18779. |
3 | t/m 6: Perth: drieënzestigste Internationale Pencongres |
3 | Vijftigste sterfdag J.H. Speenhoff (1869-1945) |
8 | t/m 22: vierentwintigste Jeugdboekenweek Vlaanderen. Thema ‘Geen tijd. Ik lees’. Inl.: Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur v.z.w., tel. 00-32/32341667. |
9 | Hector-Jan Loreis vijfenzestig |
9 | Heusden Zolder: start tournee ‘Geletterde mensen’ met Kristien Hemmerechts, Leo Pleysier en Geertrui Daem, t/m 1 mei. Inl.: v.z.w. Behoud de Begeerte, tel. 00-32/32724041. |
11 | Dordrecht: bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de Debutantenprijs. Inl. Stichting Perspektief, tel.: 078-315617. |
11 | Uitreiking Gouden Uil in Vlaanderen voor beste boek in de categorieën fictie, non-fictie en jeugd. Inl.: v.z.w. Behoud de Begeerte, Luc Coorevits, tel. 00-32/32724041. |
12 | Rotterdam, Bibliotheektheater: ‘Lust van Zinnen’, laatste in een reeks van zes lezingen van Magda Sosef over leven en literatuur in het fin de siècle. Org. en inl.: Bibliotheek Rotterdam, tel.: 010-4338258. |
13 | Honderdste geboortedag Karel Leroux (1895-1969) |
13 | Geert van Beek vijfenzeventig |
14 | Amsterdam: Boekenbal. Inl.: cpnb, tel.: 020-6264971. |
15 | G.L. van Lennep vijfenzestig |
15 | Den Haag, Nederlands Congresgebouw: BulkBoek's Dag van de Literatuur. Inl.: BulkBoek, tel.: 020-6279549. |
15 | Den Haag, Literair theater Branoul: ‘De modernistische roman; vernieuwend realisme’, zesde in een reeks van acht lezingen van Magda Sosef over kunst en leven aan het begin van de twintigste eeuw. Org. en inl.: Literair theater Branoul, tel.: 070-3657285. |
15 | t/m 25: zestigste Boekenweek Nederland. Thema ‘De vijftigste mei’. Auteur Boekenweekgeschenk: Leon de Winter. Inl.: cpnb, tel.: 020-6264971. |
17 | Horst, 't Gasthoes: lezingen van Inez van Dullemen en Frans Pointl. Org. en inl.: Openbare Bibliotheek Horst, tel.: 04709-82339. |
19 | Landgraaf, Theater Landgraaf: Lezingen van Inez van Dullemen, Leo Pleysier en Jan Siebelink. Org. en inl.: Theater Landgraaf, tel.: 045-244953. |
20 | Zwolle, Schouwburg Odeon: avond ter gelegenheid van de Boekenweek. Mogelijk Leon de Winter aanwezig. Org. en inl.: St. laz, tel.: 038-535090. |
21 | Middelburg, Zeeuwse Bibliotheek: Céline-avond met Em. Kummer en Jan Versteeg. Org. en inl.: Zeeuwse Bibliotheek, tel.: 0180-30254. |
23 | Terneuzen, Porgy and Bess: lezin- |
| |
| |
| gen van Hermine Landvreugd en Ronald Giphart. Org. en inl.: St. Prometheus, tel.: 01150-12073. |
25 | Drunen, Het Land van Ooit: Werelddag voor Kinderen en Poëzie. Thema ‘Het is feest in mijn pen’. Inl.: 04163-73019. |
25 | Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg: vijftiende Nacht van de Poëzie met medewerking van talloze Nederlandse en Vlaamse dichters. Inl.: 030-314544. |
30 | t/m 2 april: Amsterdam, Beurs van Berlage: 16th European Antiquarian Book & Print Fair. Inl.: Antiquariaat Die Schmiede (G. Leyerzapf), tel.: 020-6250501. |
Anne Frank, 1941
31 | Vijftigste sterfdag Anne Frank (1929-1945) |
31 | Marga Minco vijfenzeventig |
Voor inlichtingen betreffende de agenda of voor het doorgeven van aanvullingen kan men contact opnemen met het nblc, Frank Hockx of Dick Welsink, postbus 43300, 2504 AH Den Haag, tel.: 070-3090322/4.
|
|