zulke personen schildert Lybaert met eene zekere voorliefde.
Alhoewel men in de volgende, zooals ‘De Lezer,’ ‘Een Gentsche Schepene, ‘De Liefhebber,’ ‘Biddend Hoofdman’ dezelfde hoogergenoemde hoedanigheden aantreft, toch noem ik dat geen groote kunst, en meer dan een, kan men in de dekoratieve kunst plaatsen.
En zoo waren ‘Romeinsche Liefdezang’ ‘Blauwe Jersey's op verkenning’ eigenlik onderwerpen, te veel van allen ernstigen aard ontdaan, om door een Lybaert behandeld te worden. Tot hier over dezen nieuwmemling.
Met hem was Vanaise, zijn stadgenoot, daar ook aan de beurt met vier-en-twintig schilderijen.
Deze verschilt geheel en gansch van den vorige; hij is een realistische Jordaens, die een Rubeniaansch koloriet bezit, en hierin overtreft hij Lybaert. Hij schildert met zwierigheid, heeft juistheid van vizie, overschoone schakeeringen, zachtheid, die 't oog streelt, in alle zijn kleuren. Zijne kunst is groot, toch niet hoog of verheven.
Hij behandelt bijna even goed geschiedkundige tafereelen, portretten, binnenzichten en landschappen.
Van hem zij gezegd, dat hij een blijvend realistische kunstenaar zal wezen, wiens gewrochten mogen gezien worden.
Van hem was het beste alhier ‘Salome het hoofd van S. Jan-Baptist ontvangende’. Een groot doek met gezocht effekt, maar dat niettemin behaagt en voldoet. Salome is als een echt verlaagd wulpsch ding voorgesteld. Dikke goudgele haarlokken golven van onder een goude kroon, tot op de schouders; blank, mager, flauw van gelaat en