spelen met een klasgenootje, Sjanne, dat op school wordt gepest; bewoog zij zich voorheen in een wereld waarin geweld en het recht van de sterkste heersten, nu leeft zij met een man die zij volledig kan vertrouwen en die haar altijd steunt. Het interessante van het boek is dat deze twee perioden in Maria's leven, die beide in het praesens worden verhaald en daarmee een gelijkwaardige actualiteit krijgen, lange tijd volstrekt gescheiden blijven, maar dat door enkele voorvallen het verleden dat zij lijkt te hebben verdrongen, weer een rol gaat spelen en het evenwicht in haar huidige leven verstoort. Overigens suggereert Maria nergens dat zij zich nu schaamt voor het feit dat zij ooit wapenhandelaar was: voor haar was dat een interessant beroep. Als zij daarover met niemand meer spreekt (haar man Martin wist van het begin af aan wel het een en ander over haar activiteiten), is dat in de eerste plaats om haar dochter te beschermen tegen eventuele lasterende praatjes over het verleden van haar moeder: van haar vorig bestaan heeft zij tegenover anderen een principieel wantrouwende houding overgehouden.
Het verleden van Maria is bepaald door haar verbondenheid met Jimmy Liu, een bijna vijftigjarige Canadees van Chinese afkomst, schatrijk geworden door zijn activiteiten als wapenhandelaar: hij opereert vooral in Afrika en Azië, waar afscheidingsbewegingen en terroristische organisaties zijn hulp inroepen. Hij heeft Maria weggehaald bij een Utrechtse firma (een bedrijf dat nachtkijkers maakte), omdat hij in haar de hardheid en koelbloedigheid (‘de vrouw van staal’) vermoedde, die benodigd waren voor de positie die hij haar had toegedacht: die van zijn assistente. Hij leert haar alles wat in haar nieuwe functie van belang is: contacten leggen met potentiële klanten; onderhandelen met concurrenten in de wapenhandel; het controleren van transporten; feilloos kunnen schieten met diverse wapens, want wie wapens verhandelt, moet weten hoe zij werken (in haar handtasje heeft Maria altijd een pistool.) Na enige tijd kan zij haar diverse werkzaamheden onbegeleid verrichten, is zij eerder Jimmy's evenknie dan zijn ondergeschikte; zij vormen het perfecte duo dat Jimmy wenste.
Wat Maria nu precies aan Jimmy bindt, geeft zij in haar relaas niet expliciet prijs: aan reflecteren en psychologiseren doet zij niet (het gaat hier dan ook om een ‘novel of action’, niet om een psychologische roman.) Hun relatie is in ieder geval niet van erotische aard: Maria vindt Jimmy als man in het geheel niet aantrekkelijk, bovendien is hij homoseksueel, al blijkt hij in een ver verleden bij een Nederlandse vrouw een tweeling te