12. Verslag van de Werkgroep negentiende eeuw over het jaar 1999-2000
De Werkgroep negentiende eeuw had op 30 december 1999 490 leden. Het bestuur bestond uit Norbert van den Berg, dr. Annemieke Hoogeboom, dr. Ton van Kalmthout, dr. Paul van de Laar (penningmeester), dr. Joep Leerssen (voorzitter), dr. Marita Mathijsen (secretaris), dr. Jo Tollebeek. Ton van Kalmthout droeg, in verband met het redactiesecretariaat van het tijdschrift, in de loop van 1999 zijn penningmeesterschap over aan Paul van de Laar.
Op 20 november werd in het sfeervolle bovenzaaltje van het Nederlands Theater Instituut te Amsterdam het drieëntwintigste symposium van de Werkgroep gehouden onder de titel: Het podium van de negentiende eeuw. Het was gewijd aan theater, toneel en podiumkunsten in de negentiende eeuw. Na een inleiding door de voorzitter, Joep Leerssen, gaf Rob Erenstein onder de titel Ons tooneel is niet officieel en niet voornaam een overzicht van het Nederlands toneel. Daarna sprak Henk Gras over de smaak van het toneelpubliek. Chris Engeler volgde met de schets van enkele hoofdlijnen van de operapraktijk in Nederland onder de titel ‘Eene zich overgevende ziel gevangen in toover van zang’, geïllustreerd met geluidsfragmenten. Emile Wennekes lichtte de functie van het grootse Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam toe aan de hand van het citaat ‘Links een kippehoek, rechts een bierhuis. En de volksvlijt, is die zoek?’ De vele dia's die hij vertoonde maakten nog eens duidelijk hoe jammer het is dat dit gebouw verloren is gegaan. Na de middag sprak Tom Verschaffel over Vrouwenrollen in de vaderlandse drama's van het negentiende-eeuwse België: Mary Kemperink sloot de sprekersrij af met Tot elkaar veroordeeld. Representatie van het huwelijk in het Nederlandse realistische toneel van het fin de siècle. Daarna volgde een zeer levendige discussie tussen de deelnemers aan het symposium. De lezingen zijn inmiddels gepubliceerd in de eerste aflevering van de vierentwintigste jaargang van het documentatieblad De negentiende eeuw (maart 2000).
Op 14 juli (!) werd de Stichting De negentiende eeuw opgericht bij notaris Meijer te Amsterdam. Het bestuur van de Werkgroep vormt automatisch het bestuur van de Stichting. Deze stichting is noodzakelijk geworden vanwege de plannen voor het jaar 2000 en vanwege subsidieaanvragen. Eventuele donaties aan de Werkgroep kunnen door de Stichting verwerkt worden.