werkelijk of denkbeeldig is. Vandaag is het iets dat min of meer werkelijk bestaat, namelijk mijn werk, de boeken die ik schreef voor mijn veertigste verjaardag. Een feestje voor mijn werk en ik ben dan ook vereerd.
Een literaire prijs viert de literatuur, wat zij vermag, haar waarde, haar wonderen. Haar steeds weer nieuwe vormen en haar onuitputtelijke, oeroude werking. Soms gebeurt dat aan de hand van een enkel werkstuk, een bundel gedichten of een roman. Prima natuurlijk, ieder feest voor de literatuur is er een, ook als een in onze ogen waardeloos boek wordt uitverkoren. Dat hoort erbij, en al moet het niet te vaak gebeuren, dat maakt het zelfs spannend.
De Frans Kellendonk-prijs onderscheidt geen afzonderlijk werk, het is een oeuvreprijs, maar van een bijzonder soort. Het is namelijk de enige oeuvreprijs die je niet als bekroning achteraf, maar als een waardering en aanmoediging onderweg moet opvatten. Niet: dank u, dat was allemaal heel fijn meneer van Weelden, maar sodeju, we want more! Deze prijs viert een work-in-progress. Zoals het oeuvre van Frans Kellendonk nog volop in uitvoering was toen hij ziek werd en stierf. Natuurlijk is alles er, in dat oeuvre, het verhaal, de denkwereld, het lot dat zijn oeuvre is, maar tegelijkertijd roept het het verlangen op dat het was doorgegaan, zich ontwikkelend en veranderend in dezelfde wereld als die van ons, nu en nog een paar decennia.
Toen ik dat een keer gedacht had kon ik mijn blijdschap specificeren. Ik ben niet zomaar blij omdat ik onderscheiden ben, ik ben extra blij omdat met de Frans Kellendonk-prijs iets aan de literatuur gevierd wordt dat te zelden en dan doorgaans alleen door een museale, academische bril wordt waargenomen: dat de boeken van een schrijver niet te vergelijken zijn met de opeenvolgende jaargangen van de Volkswagen Golf. Natuurlijk is de literatuur, zoals alle vormen van cultuur, meer en meer een product geworden, een verschijningsvorm van verhandelbare informatie. Maar ze zal nooit samenvallen met die gedaante van product. Wat een schrijver maakt is geen reeks producten. Dat zie je het beste als je kijkt naar de familie, de gemeenschap, die de boeken van een schrijver samen vormen. Ze doen namelijk iets met elkaar, ze vullen elkaar aan, spreken elkaar tegen; duiden, onthullen en ontmaskeren elkaar, kortom ze veranderen elkaar in dit opzicht: wat ze voor een lezer kunnen zijn. Zo lezen wil zeggen, het benaderen van het grote avontuur dat literatuur is: oprecht, met overgave proberen schrijvend te leven. En dat is een dimensie die buiten het aandachtsveld van de literatuur als product valt. Ik zie de Frans Kellendonk-