dat je erachter komt dat werkelijk kennen van het verleden een onmogelijkheid is. Je kunt het geschrevene of voorgestelde vaak wel behoorlijk nabijkomen en ervan overtuigd zijn dat je onderdelen ervan doorgrondt, maar echt toegang hebben is wat anders. William Faulkner merkte in dit verband ooit op: ‘There is no unmediated access to the past. All ’pasts’ are constructed in a present.’ Als je eerlijk bent moet je toegeven dat wij nu eenmaal kijken met onze blik van eeuwen nadien, ook al denken we ons daarvan te kunnen losmaken. Wat overigens niet wil zeggen dat onze constructie geen aannemelijke of waarschijnlijke kan zijn.
Nog even terug naar Kruyskamp, van wie gezegd werd dat de negentiende eeuw zijn eeuw was (hij gaf ook Staring uit) en dat hij altijd klassieke muziek op had staan als hij werkte. Van zo iemand is het goed denkbaar dat hij bij het bekijken van het register op de Cats-editie zijn wenkbrauwen gefronst zou hebben bij de persoon boven de aartsvader Jakob. Daar staat namelijk ‘Jagger (Mick)’. Ja, waarom eigenlijk? Omdat het aardig kan zijn, terwijl het verleden je soms dreigt te ontglippen, te zien hoe beeldspraak door de eeuwen heen juist standhoudt en tot de verbeelding blijft spreken. En dat scherpt uiteindelijk de blik op het gebodene.
Afstandelijke, koele vrouwen kunnen mannen in vuur en vlam zetten. Dat wist Cats, toen hij bij een embleemprent van een man die denkt vanuit een bootje een rots naar zich toe te kunnen trekken, schreef:
Mijn lief en trect my niet, noch word ick weck getogen;
Ick treck al wat ick mach, en sy blijft onbewogen;
Sy staet ghelijck een rots, hoewel ick dapper woel,
Ick ben gheweldigh heet, en sy te bijster coel.
Het verrassende is dat we het Jagger (Mick) na horen zingen op de lp Emotional rescue. Vertwijfeld hijgt hij: ‘I'm so hot for her but she's so cold.’
Hij deed dit in 1980, hetzelfde jaar van dat werkcollege, waarin we ontdekten dat we onrijpe personen waren toen we naar deze amusementsmuziek luisterden. Zoals Kruyskamp werkte bij zíjn muziek, klonk bij mij thuis het een en ander uit de luidsprekers tijdens het werk aan Cats; een mens moet blijkbaar iets hebben om in het ritme te komen en te blijven.
Het juryrapport wijst op de wat forse omvang van de uitgave, en - ik geef toe - strikt genomen hadden een krantenbericht uit The Illustrated London News van 1905 over een moeraal, de achttienjarige Pauline Beyle, de zus van Stendhal, evenals de voorman van de Rolling Stones er niet in