Kruyskamp-prijs 2000
Advies van de Commissie van voordracht
De Commissie van voordracht, bestaande uit dr. E.K. Grootes, mevr. dr. M.L.A.I. Philippa en dr. P.G.J. van Sterkenburg, heeft het genoegen de editie van Jacob Cats' Sinne- en Minnebeelden, bezorgd door Hans Luijten en uitgegeven door het Constantijn Huygens Instituut in 1996, voor te dragen ter bekroning met de Kruyskamp-prijs 2000. Voor deze prijs kwamen in aanmerking werken op het gebied van de Nederlandse lexicografie, de Nederlandse lexicologie of de editie en annotatie van oude Nederlandse teksten, verschenen in de jaren 1994-1999.
Men zou de Commissie ervan kunnen verdenken dat zij weegschaal en meetlat heeft gebruikt om uit het aanbod op de genoemde terreinen te kiezen. Luijtens editie van één bundel van Cats valt immers in de eerste plaats op door haar omvang: drie indrukwekkende delen met in totaal meer dan 1650 bladzijden. Om met de belangrijkste autoriteit op het gebied van de Nederlandse emblematiek, de Leuvense hoogleraar Karel Porteman, te spreken:
‘Nooit werd een embleembundel royaler uitgegeven en met meer commentaren en toelichtingen en een exhaustiever apparaat voorzien. Niets wordt onverklaard en onvertaald gelaten.’
Voor de Commissie woog echter niet de omvang, maar de constante hoge kwaliteit van elk aspect van deze studie-uitgave het zwaarst. Men kan zelfs zeggen dat voorzover er kritiek op dit werk geleverd is, deze een zekere mate van overdaad betreft, die de gebruiksvriendelijkheid ervan niet verhoogt.
De drang naar volledigheid van de editeur moet echter in de eerste plaats positief gewaardeerd worden, en zeker nu deze samengaat met een grote zorgvuldigheid. Luijten toont elk relevant aspect van de editietechniek in zijn vingers te hebben. Dat blijkt in de bibliografische verantwoording, de tekstweergave en de annotaties, maar vooral in de commentaren bij de afzonderlijke emblemen, die op elk denkbaar detail ingaan. Ze bestrijken een zeer breed terrein, niet slechts van de zeventiende-eeuwse literatuur en iconografie, maar ook van de meest diverse elementen uit de toenmalige werkelijkheid.
Om de voorstellingen van de prenten te duiden heeft hij zich moeten begeven op zo uiteenlopende gebieden als de kostuumgeschiedenis, de