[Nummer 4]
Redactioneel
Dit decembernummer van ons tijdschrift bevat een drietal bijdragen en een uitnodiging. Coen van 't Veer gaat in op het reisverhaal Een thuisreis uit Indië op een mailboot van de Stoomvaartmaatschappij ‘Nederland’ uit 1887 van iemand die zich Baculus noemt. Nina Bouwmeester laat zien hoe de koloniale samenleving er uitzag in de ogen van de schrijfster Dé-lilah. Alexandra Galinowicz bespreekt de romans Buiten het gareel van Soewarsih Djojopoespito en Tussen Ambon en Amsterdam van Herman Keppy met behulp van de begrippen ‘mimicry’ en ‘hybriditeit’.
Ons redactielid Petra Boudewijn kan terugzien op een geslaagde en stemmige promotie met een boeiende discussie aan de Universiteit Groningen op 27 oktober jongstleden. De titel van haar proefschrift is: Warm bloed. De representatie van Indo-Europeanen in de Indisch-Nederlandse letterkunde. De handelseditie van deze dissertatie is uitgegeven bij Verloren en kost €39,-.
In dit nummer vindt u ook het programma van onze lezingenmiddag op 3 februari 2017, met als thema ‘Indië herinnerd’. Er is aandacht voor de vriendschapsrelaties van Kartini, de achtergronden van De tienduizend dingen, het geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, de uittocht in de jaren vijftig en de herinnering aan Pramoedya Ananta Toer, Tjalie Robinson en Hella S. Haasse.
Op vrijdag 27 januari 2017 vindt in Leiden een symposium plaats, omdat het dat jaar honderddertig jaar geleden is dat Eduard Douwes Dekker (1820-1887) in Duitsland de laatste adem uitblies. De titel van het symposium luidt dan ook: 130 jaar later. Nieuwe perspectieven op Multatuli. Een tiental sprekers zal die dag licht werpen op aspecten van Multatuli's werk en schrijverschap die tot op heden onderbelicht bleven. De toegang is gratis, maar u dient zich aan te melden door een e-mail te sturen aan r.a.m.honings@hum.leidenuniv.nl.
De gemeente Goes besteedt in 2017 veel aandacht aan Azië. Graag willen we u er nu alvast op wijzen dat we aldaar op 17 juni 2017 een bijeenkomst organiseren onder de titel ‘Zeeuwen in Azië door de eeuwen heen’. Coen van 't Veer heeft samen