van en naar Indië in de literatuur en bereidt bovendien met Gerard Termorshuizen een boek over D.W. Berretty voor.
Als nieuwe redactiesecretaris mogen we Lydia Manusama verwelkomen. Ze behaalde een bachelor kunstgeschiedenis en een master kunstbeleid en mecenaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkt nu onder meer als coördinator van het trainingsprogramma sociaal ondernemen bij Starters4Communities in Den Bosch. Zij zal de komende jaren een coördinerende rol gaan spelen, en binnen onze Werkgroep het aanspreekpunt zijn voor alle zaken die de redactie van het tijdschrift betreffen. Inmiddels is zij al voortvarend van start gegaan, zodat we ons ook in dit opzicht gelukkig mogen prijzen met de versterking van de redactie.
Onze Werkgroep is onderdeel van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, een gerespecteerde instelling die dit jaar haar 250-jarig bestaan viert. In die gehele periode heeft de Maatschappij 35 ereleden benoemd, van Bilderdijk in 1830 tot Hella S. Haasse in 1991. Op 20 mei jongstleden werd in aanwezigheid van koning Willem Alexander het erelidmaatschap onder anderen verleend aan onze voorzitter, Peter van Zonneveld, die de Maatschappij sinds 1978 in allerlei functies heeft gediend. De Werkgroep wenst hem van harte geluk met deze eervolle onderscheiding.
Deze aflevering bevat een drietal bijdragen. Kees Snoek heeft in 2015 in Jakarta een lezing gehouden over Sjahrir en Tjalie Robinson, twee eenlingen op zoek naar culturele identiteit. Zijn tekst vindt u hier. Julia Kemendi levert een bijdrage over de laatste roman van Madelon Székely-Lulofs, Doekoen, en het inheemse personage Tasminah daarin. Het artikel is gebaseerd op haar doctoraalscriptie, die bij onze Scriptieprijs in 2015 een eervolle vermelding kreeg. Die Scriptieprijs werd gewonnen door Gwen Kerkhof Mogot, die de resultaten van haar onderzoek naar de herinnering aan Indië in tekst en monumenten nu in een artikel heeft samengevat.
Zoals u weet, wordt ons symposium dit jaar gewijd aan Indische jeugdliteratuur. Als het goed is, heeft de informatie daarover u reeds langs een andere weg bereikt, maar we publiceren achterin dit nummer het programma van de bijeenkomst die op 6 november te Bronbeek zal worden gehouden. Het bestaat uit een zestal lezingen en een optreden van onze eregast, Wieteke van Dort.
Misschien is het nuttig de belangrijkste wijzigingen, die u ook aan de binnenzijde van het omslag vindt, hier nog even duidelijk weer te geven: